30.12.2023
Redakce

Neuvěřitelný obrat v závěru! Dynamo postupuje přes Kanadu do finále Spengler Cupu

Dramatické semifinále Spengler Cupu až do samotného závěru. Pardubice prožily vynikající poslední čtyři minuty střetnutí s výběrem Kanady, třemi přesnými zásahy překlopily výsledek ve svůj prospěch a mohou se radovat z historicky prvního postupu do finále legendárního švýcarského turnaje, v němž se střetnou s domácím Davosem.

Spengler Cup 2023, SF, sobota 30.12.2023, Eisstadion Davos

Dynamo Pardubice

Kanada

4:3
0:0, 1:2, 3:1
Branky a nahrávky: 25. Radil (Košťálek, Kousal), 57. Radil (Čerešňák, Kaut), 59. Kaut (Košťálek), 60. Paulovič (Zohorna) – 21. Hazen (DiDomenico, Jordie Benn), 40. Grant (Quenneville, Smith), 42. Grant. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: . Střely na branku: 35:23 (8:12, 13:6, 14:5). Vhazování: 36:74. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 4:3.
Dynamo Pardubice: Klouček (Will) – Čerešnák, Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek, Hájek, Bučko – Hyka, Sedlák (C), Pochobradský – Radil, Zohorna, Kousal – Kaut, A. Musil, Cienciala – Paulovič, Poulíček, Mandát – Říčka.
Kanada: Dell (Milic) – Smith, Heatherington, Leslie, Beaudin, Jordie Benn (C), Bealieu, Gélinas – Hazen, Knight, DiDomenico – Joly, Grant, Quenneville – Ang, Jooris, Morley – Sceviour, Rizzo, Audette – Asselin.

Komentář

Pardubičtí nastoupili do semifinálového klání proti tradičnímu účastníkovi Spengler Cupu, výběru Kanady, s jedinou změnou v sestavě oproti předchozímu utkání. Na křídlo prvního útoku se opět vrátil Michal Pochobradský, který si prohodil místo s Robertem Říčkou, který tak začal v pozici třináctého útočníka, ale do akce se dostal ve druhé třetině.

Kanada nastoupila na Dynamo s aktivním přístupem a tvořila si v úvodu dějství více šancí, brankář Milan Klouček měl plné ruce práce, aby si poradil s příležitostmi soupeře. Ale také Pardubice si v první dvacetiminutovce vytvořily možnosti pro skórování, v prvních minutách to byl Hyka a poté v průběhu periody hned dvakrát Košťálek. Východočeši zvládli ubránit hned dvě oslabení, v závěru třetiny střílel z kruhu Radil, s dorážkou Košťálka si brankář Dell s problémy poradil.

Kanaďanům vyšel vstup do druhé dvacetiminutovky, po vyhraném buly v útočném pásmu připravil DiDomenico svým pasem z rohu hřiště velice dobrou pozici pro skórování pro Jonathana Hazena, jenž se prosadil z předbrankového prostoru – 0:1. Ve 25. minutě už byl stav utkání opět nerozhodný, Košťálek na levé straně útočného pásma přenechal kotouč za ním najíždějícímu Lukáši Radilovi, který vypálil přesně do vzdálenějšího horního rohu – 1:1.

Dynamo dostalo v polovině zápasu k dispozici první přesilovku, největší šanci však musel paradoxně hasit brankář Klouček, který vychytal Anga v samostatném úniku. Východočeši byli v druhé části aktivnější než v té první, z čehož plynuly zajímavé gólové příležitosti. Do úniku se dostal Sedlák, bránící hráč mu ale znepříjemnil zakončení, se svou dělovkou neuspěl Čerešňák.

Tři minuty před koncem třetiny se Pardubice radovaly z obratu, jenže to nemělo dlouhého trvání. Rozhodčí se po výzvě Kanady šli podívat na video a situaci, po které pálil do sítě od modré Bučko posoudili tak, že Mandát podrazil bruslí brankáře, kvůli čemuž branku neuznaly. Těžký direkt pro svěřence Varadi přišel vteřinu a půl před druhou sirénou, při početní výhodě se po střele od modré v předbrankovém prostoru nejlépe zorientoval Derek Grant, jenž dostal puk za Kloučka – 1:2.

Pardubice měly k dispozici hned na začátku třetí dvacetiminutovky přesilovku, v jejíž první minutě byly blízko obratu, jenže Zohorna nezametl kotouč bekhendem do odkryté části branky. Kanaďané se podruhé v zápase dostali do samostatného úniku v početní nevýhodě a ve 43. minutě toho již dokázali využit, Derek Grant překonal Kloučka blafákem a zakončením mezi betony – 1:3.

Dynamo i přes nepříznivý vývoj nic nezabalilo a snažilo se o zvrat, za což bylo odměněno. V 57. minutě se dočkalo první využité početní výhody na turnaji, z pravého kruhu vymetl bližší horní růžek branky Lukáš Radil a nakopl svůj tým při hře šest na čtyři k obratu – 2:3. Obrovská radost v pardubickém táboře propukla minutu a půl před koncem základní hrací doby, Čerešňák přihrál při hře bez brankáře na levý kruh Martinu Kautovi, jenž chvíli počkal se střelou a následně umístil kotouč mezi betony brankáře – 3:3. Neskutečný obrat dokonaly Pardubice v čase 59:21, Zohorna poslal puk na bránu od modré čáry a z mezikruží ho usměrnil za záda brankáře Matej Paulovič – 4:3. Východočeši ustáli závěrečný tlak Kanady a zajistili si historicky první postup do finále Spengler Cupu, v němž se v neděli 31. prosince od 12:10 utkají s domácím Davosem.

Ohlasy po utkání

Václav Varaďa (hlavní trenér HC Dynamo Pardubice): „Jsme nesmírně rádi za ten konečný výsledek. Musím říct, že tým Kanady ukázal velkou kvalitu. V podstatě kontroloval hru, moc nás nepouštěl do šancí, i když ve druhé třetině jsme srovnali hru, pořád byl soupeř opticky trochu lepší. Mrzí nás neuznaný gól na 2:1, ten by klukům dodal krev do žil. Ale nezlomil nás inkasovaný gól v poslední vteřině druhé třetiny, a i když jsme ve třetí třetině prohrávali, pořád jsme nabádali kluky, aby si za tím vítězstvím šli a nakonec jsme byli odměněni.“