20.11.2022
Michal Jelínek

Pardubičtí junioři prohráli se Zlínem, rozhodla druhá třetina

Juniorský tým Dynama nezvládl svůj nedělní domácí zápas se soupeřem ze Zlína. V malé hale enteria sice vyhrál první třetinu, rozhodnutí však přinesla ta druhá. V rozmezí tří minut se Berani třikrát gólově prosadili a zápas dovedli do vítězného konce. V závěru byla k vidění ještě trefa do prázdné pardubické brány.

Extraliga juniorů, 23. kolo, neděle 20.11.2022, Pardubice, enteria arena

Dynamo Pardubice

Berani Zlín

2:5
2:1, 0:3, 0:1
Branky a nahrávky: 14:31 Tomas (5/5), 17:06 Tvrdík (Novotný, Štetka; 5/4) – 04:04 Heš (Burian, Chludil; 5/4), 32:52 Zavřel (Marek, Špaňhel; 5/5), 34:06 Čechmánek (Chludil, Burian; 5/5), 35:58 Heš (Sadovikov; 5/5), 59:22 Heš (Zavřel; 5/5). Rozhodčí: Bejček, Zeliska – Šimánek, Hájková. Diváci: 70. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Střely na branku: 37:38. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:5.
Dynamo Pardubice: Borovička – Vachun, Červenka, Bárta, Tvrdík, Rájek, Helikar, Chabada – Pavlata, Jaša, Tomas, Kubíček, Fiala, Burda, Novotný, Sydorenko, Kalužík, Štetka, Gromadzki, Herčík.
Berani Zlín: Synek – Šišák, Burian, Nábělek, Hamrla, Špaňhel, Zavřel, Velikovský – Kaláč, Babulík, Pilát, Heš, Frömel, Marek, Matúšů, Chludil, Laciga, Sadovikov, Čechmánek, Ramert.

Komentář

Pardubice do utkání vstoupily aktivně, brzy však prohrávaly. Čtyři minuty po úvodním vhazování skóroval pohotovou ránou nejlepší střelec DHL extraligy juniorů Lukáš Heš. O deset minut později přišla zlínská chyba ve středním pásmu, po níž zamířil směrem k brankáři Tobiáši Synkovi osamocený Radek Tomas. Ten díky povedené kličce gólmana hostujícího celku překonal. Otočení průběžného skóre dokonal v 18. minutě Vojtěch Tvrdík, jenž svůj pokus od modré čáry umístil přesně pod horní tyč. Závěr úvodní třetiny byl poměrně rušný, protože Berani šli do třech. Daniel Herčík měl navíc po dalším faulu příležitost navýšit vedení z trestného střílení. Gól se mu však vsítit nepodařilo.

Přesilovka pět na tři pokračovala ještě po přestávce, navzdory několika šancím se ale pardubičtí hokejisté neprosadili. Hrstka diváků viděla i ve druhé třetině svižný juniorský hokej. Od 33. do 36. minuty přišla rozhodující fáze střetnutí, kdy brankář Východočechů Michal Borovička musel hned třikrát lovit puk ze své sítě. Postupně se trefili Matěj Zavřel, Jakub Čechmánek a podruhé v zápase Lukáš Heš. Následně svěřenci trenéra Jiřího Malinského nevyužili přesilovou hru.

Naopak se poté museli na konci druhé a začátku třetí periody bránit v oslabení. To zvládli a potom si vypracovali další možnosti. Po menší roztržce u zlínského brankoviště rozhodčí v 54. minutě vyloučili hráče z obou týmů, konkrétně domácího Novotného a hostujícího Nábělka. Hra ve čtyřech na obou stranách toho příliš mnoho z hlediska vývoje duelu nepřinesla. Přibližně minutu a půl před třetí sirénou Pardubice odvolaly brankáře, ani to však už nepomohlo. Na konečných 5:2 upravil jeden z tahounů Beranů Heš, jenž zkompletoval hattrick. Dynamo je v tabulce juniorské extraligy s 23 body na dvanácté příčce, Zlín se dostal na 29 bodů a posunul se na osmou pozici.

Ohlasy po utkání

Martin Koudelka (HJC Dynamo Pardubice): „Podle mě jsme měli vynikající začátek, kdy nám to zase oslabení rozdělilo gólem. Jinak jsme měli dobrý pohyb a byli aktivní. Naštěstí jsme byli schopní ještě vyrovnat, měli jsme docela tlak. Přesilovka pět na tři byla podle nás zlomovým momentem, když ji soupeř přežil. Měli jsme tam hodně šancí, navíc trestné střílení. Vypadalo to, že některé naše hráče to zlomilo. Pak jsme měli špatnou tříminutovku, kdy nám soupeř dal jednoduché góly. Když zlínští hokejisté vedou, jejich hokej je protivný a umí to zavřít. Hráli to chytře. Několik šancí jsme ještě měli, ale ten chtíč prosadit se asi nebyl tak velký, aby z toho padly branky. Výsledek je pro nás velice smutný, ale zítra máme další zápas, takže jdeme dál.”

Luboš Jenáček (PSG Berani Zlín): „My jsme doma s Pardubicemi prohráli, dneska byli ještě posíleni o Herčíka, který už hraje vlastně stabilně buď Chance ligu nebo i extraligu. Chabada už hrál také za pardubické áčko. Tito kluci jsou rozdíloví, ale my máme také dobré hráče. Věděli jsme, že to bude velmi těžké, což Pardubice potvrdily. Myslím si, že zápas se lámal v přesilovce pět na tři, která trvala skoro dvě minuty. Pardubice mohly zápas v podstatě rozhodnout, kdyby tu situaci využily. Uhráli jsme to díky obětavosti a výkonu Tobiáše Synka v bráně. Pak jsme si řekli, že první třetina byla z naší strany slabší a musíme začít hrát víc dopředu. Od druhé třetiny se nám to podařilo, hrálo se nahoru dolů. Synek pochytal spoustu střel a my jsme měli také další šance. Potom se nám podařila ta pasáž, kdy jsme odskočili a otočili ten zápas. V závěru jsme díky velké bojovnosti a obětavosti chytali pardubické útoky, často už ve středním pásmu. Jsme rádi, že jsme utkání zvládli, protože respektujeme velkou sílu Pardubic. Můžeme tedy zítra jet s čistou hlavu do Hradce Králové a pokusit se uhrát další vítězství.”

Zápasy v sezóně

9. kolo, 30. 9. 2022
ZLN - PCE
3:5
23. kolo, 20. 11. 2022
PCE - ZLN
2:5
37. kolo, 6. 1. 2023
ZLN - PCE
2:4
51. kolo, 3. 3. 2023
PCE - ZLN
3:4p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Michal Borovička 59 37 33 4
Obránci G A +/- TM
Vojtěch Tvrdík 1 0 -1 0
Štěpán Rájek 0 0 -1 4
Ondřej Chabada 0 0 -2 2
Dan Bárta 0 0 -1 0
Jan Helikar 0 0 0 0
Dominik Vachun 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Radek Tomas 1 0 0 0
Adam Novotný 0 1 -3 2
Pavol Štetka 0 1 -1 0
Daniel Herčík 0 0 -1 2
Daniel Burda 0 0 0 0
Adam Fiala 0 0 -2 0
Adrian Gromadzki 0 0 0 0
Tadeáš Kalužík 0 0 -2 0
Josef Kubíček 0 0 0 0
Dominik Pavlata 0 0 -1 0
Mykyta Sydorenko 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube