13.12.2022
Tereza Víšková

Junioři vynulovali Jihlavu a podruhé v řadě berou z utkání všechny tři body

V úterním utkání pardubičtí junioři čelili celku z Jihlavy, který v urputném zápase překonali a nedovolili mu ani branku. Pardubice zvyšovaly náskok o jeden gól v každé dvacetiminutovce a pohlídaly si i několik oslabení, tudíž si zaslouženě odváží cenné tři body a s nimi i posun o příčku v tabulce.

Extraliga juniorů, 31. kolo, úterý 13.12.2022, Pardubice, enteria arena

Dynamo Pardubice

Dukla Jihlava

3:0
1:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 13:53 Herčík (Štetka; 4/5), 22:10 Herčík (Štetka, Koudelka; 5/4), 49:51 Švec (Štetka; 5/5). Rozhodčí: Micka, Červenka – Beneš, Tuháček. Diváci: 55. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 39:37. Průběh utkání: 3:0.
Dynamo Pardubice: Matěcha – Vachun, Švec, Sopoušek, Bárta, Tvrdík, Rájek, Koudelka – Pavlata, Jaša, Paleček, Tomas, Herčík, Kubíček, Fiala, Kloz, Burda, Novotný, Dostál, Štetka.
Dukla Jihlava: Maláč – Vandas, Chvátal, Topol, Číhal, Ludvík, Vovsík, Matějíček – Coufal, Báťa, Modl, Klapica, Kupriianov, Kudrna, Pavelec, Rauš, Kravec, Peš, Broš, Sojka.

Komentář

První třetina utkání v enteria aréně patřila hostujícímu celku. Jihlavští byli na puku převážnou část dvacetiminutovky, a tak se domácí přes kvalitní defenzivu probojovali jen zřídka kdy. K několika šancím se dostali střídavě Číhal a Coufal z hostujícího mužstva, přičemž pardubický brankář čelil jejich střelám a dorážkám velmi úspěšně. První přesilovou hru měli k dispozici domácí, využít ji však nedokázali, právě kvůli kvalitní obraně hostí. Po necelých dvou minutách se dostali k početní výhodě i Jihlavští k jejich smůle se v ní ovšem trápili a nakonec i po chybě v obraně inkasovali. Do úniku se totiž dostal Daniel Herčík a dokázal ho proměnit – 1:0. Vyrovnat co nejrychleji se poté pokoušel Báťa ve spolupráci s Matějíčkem, který měl za úkol dorazit puk do brány za Matěchova záda, gólman si ale dorážku pohlídal a domácí odcházeli do šaten s jednogólovým náskokem.

Prostřední část utkání začala rychlou hrou, po které hned došlo k rychlému vyloučení na straně hostí. Tuto početní výhodu už Pardubičtí využít dokázali, prosadil se opět nyní již dvougólový Daniel Herčík2:0. Jihlavští měli poté hned několik šancí. Nejprve z ostrého úhlu střílel Číhal a po minutě a půl se snažil zakončit Kudrna, ani jeden z nich ovšem nebyl úspěšný, jejich snahu pokaždé zmařil Lukáš Matěcha střežící domácí bránu. Šance se dále střídavě objevovaly na obou stranách, k té největší mohlo dojít, když se Adam Fiala dostal do samostatného úniku. Fialu ovšem jeden z jihlavských hráčů fauloval a bylo tak nařízeno trestné střílení. Ujal se jej právě faulovaný Fiala, nebyl ale schopen hostujícího brankáře překonat, a tak skóre nadále zůstalo nezměněno. Na konci této třetiny měli ještě hosté šanci alespoň snížit v početní výhodě, ta ale trvala pouze necelou minutu a jelikož ji jihlavský celek nevyužil, její zbytek měli k dispozici v poslední části utkání.

Ve třetí třetině tedy proběhla zhruba minutová přesilovka hostů, kteří v ní byli aktivní – nejprve obraně Pardubic zavařil Modl, dále dělal problémy i Chvátal, ale nakonec ani jejich snaha nebyla odměněna gólem. Vzápětí další pardubický hráč usedl na trestnou lavici, tentokrát ovšem na delší dobu poté, co dostal jeden z útočníků trest na pět minut a osobní trest do konce utkání za krosček. Jihlava v této přesilové hře udržovala delší tlak, Matěcha čelil mnoha pokusům o dorážku až do té doby, než si jeden z hráčů hostů neodpustil nedovolený zákrok a síly na ledě se tudíž vyrovnaly. Hra se přelévala z pásma do pásma, rozhodně se nenudil ani jeden z gólmanů. Finální skóre v polovině poslední třetiny stanovil po překonání brankáře Maláče obránce Martin Švec3:0.

Ohlasy po utkání

Martin Koudelka (HC Dynamo Pardubice): „První třetina za mě nejhorší, hlavní trenér po ní na kluky zvýšil hlas a oni tak pochopili, že potřebujeme vyhrávat a že musí hrát jako tým, což předtím nehráli. Začali jsme hrát trochu jako v Litvínově, snad nabíráme dech, abychom začali vyhrávat pravidelněji. Snad už máme hlavu a psychiku nastavené jen na vítězství.“

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): „Zápas rozhodla první třetina, kde bychom mohli dát klidně osm gólů a nikdo by se nedivil, ale nezkušenost a nekvalita v koncovce znamenala, že jsme nedali nic. Naopak jsme inkasovali z jedné chyby v přesilovce, ve druhé třetině jsme znovu dostali gól po nějaké chybě a ztrátě puku v oslabení. Od té doby jsme už spíš tahali za ten kratší konec, Pardubice si to pohlídaly. Ještě jsme pak nějaké šance měli, ale ten chybějící instinkt zabijáka a hlad po gólech nás stal body.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 9. 9. 2022
PCE - JIH
4:2
17. kolo, 28. 10. 2022
JIH - PCE
3:1
31. kolo, 13. 12. 2022
PCE - JIH
3:0
45. kolo, 3. 2. 2023
JIH - PCE
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Lukáš Matěcha 60 37 37 0
Obránci G A +/- TM
Martin Švec 1 0 1 0
Jakub Koudelka 0 1 0 0
Dan Bárta 0 0 1 0
Štěpán Rájek 0 0 1 0
Jáchym Sopoušek 0 0 0 0
Vojtěch Tvrdík 0 0 1 0
Dominik Vachun 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Daniel Herčík 2 0 2 0
Pavol Štetka 0 3 2 2
Adam Novotný 0 0 0 25
Daniel Burda 0 0 0 2
Matěj Kloz 0 0 0 2
Adam Fiala 0 0 0 0
Josef Kubíček 0 0 0 0
Adam Paleček 0 0 0 0
Dominik Pavlata 0 0 0 0
Radek Tomas 0 0 1 0
HC Dynamo YouTube