18.9.2012
David Záruba

Pardubice dotáhly dvougólovou ztrátu, mají první bod

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice získali první bod v sezoně. Po dramatickém průběhu museli domácí dotahovat dvoubrankovou ztrátu, ale zápas dovedli až do nájezdů. V těch brali bonusový bod Chomutovští.

Tipsport extraliga, 2. kolo, úterý 18.9.2012, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Piráti Chomutov

3:4sn
1:1, 0:2, 2:0 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 3:17 Bartek (Somík, Beech; 5/5), 50:37 Starý (Kousal; 5/5), 52:43 Brendl (Kousal, Starý; 5/5) – 7:38 Hruška (Polák, Procházka; 5/5), 34:53 Sikora (Hromas, Bartejs; 5/5), 36:57 Mrázek (Rýgl, Procházka; 4/5), rozhodující samostatný nájezd Sikora. Rozhodčí: Jeřábek, Šindler – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:3 (0:1, 3:0, 0:2), navíc Cetkovský (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:1. Diváci: 7140. Střely na branku: 55:32. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4. Nejlepší hráči: Pavel Brendl – Milan Řehoř.
Dynamo Pardubice: Růžička – Sičák, Vašíček, Ďaloga, Kočí, Benák, Kolář – Bartek, Beech, Somík – Šagát, Zohorna, Starý – Brendl, Kousal, Buchtele – Semorád, Nahodil, Cetkovský. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.
Piráti Chomutov: Řehoř – Palin, Pulpán, Lučka, Mrázek, Rýgl, Macháček, Bartejs – Důras, Kraft, Hřebejk – Polák, Hruška, Zálešák – Hafenrichter, Lušňák, Sikora – Procházka, Ondřej, Hromas – Jíra. Trenéři: Jiří Doležal a Mikuláš Antoník.

Komentář

Ještě před úvodním buly odhalil Bohuslav Šťastný zástavu připomínající šestý mistrovský titul ze sezony 2011/2012. První vhazování pak symbolicky obstaral olympijský vítěz z Londýna Jaroslav Kulhavý.

Obrovskou nafukovací hlavou koně na led vyjeli i dva rekonvalescenti, Martin Bartek a Tomáš Zohorna. V sestavě naopak chyběl zraněný Aleš Píša.

Martin Bartek vstřelil branku při svém druhém střídání v sezoně

Pardubičtí hokejisté vyrazili od úvodního hvizdu dobývat Řehořovu branku. Starý ranou z otočky ani šikovnou tečí ještě neuspěl, ale o pár chvil později už skóre přece jen měnilo. Při svém druhém střídání našlápli Somík s Bartekem, který gólem po ideální příhře oslavil návrat do sestavy – 1:0.

Chomutovu chvilku trvalo, než se dostal do tempa, ale s přibývající minutami se i hosté stále více osmělovali. Růžička si poprvé zachytal při akci Hrušky, který vymíchal své strážce a předložil Polákovi, jenž z hranice brankoviště trefil pardubického gólmana. Chomutovští i nadále hrozili z rychlých protiútoků, několikrát tak byla v akci Růžičkova lapačka.

V 8. minutě se při rychlém kontru ke střele prodral David Hruška a ač tísněn, dokázal propašovat kotouč za čáru – 1:1. Tentýž hráč mohl následně i zvýšit, ale tentokrát úřadoval Růžička, který si poradil i se skákavým kotoučem v nepřehledné situaci po vhazování. Sám před pardubickým brankářem si nevěděl rady ani Patrik Lušňák.

Po celou třetinu se hrál atraktivní hokej, svědčí o tom i 29 střel, které letěly dohromady na obě branky. Blízko k druhé trefě byl Bartek, ale jeho protějšek Milan Řehoř rychlým rozklekem vyrovnal minisouboj na 1:1. Stejně skončila i první třetina, neboť Šagátovy tři dorážky zlikvidoval Řehoř a Vašíčkovu ránu v přesilovce zastavili obětaví obránci.

Piráti slepenými góly získali dvoubrankový náskok

Na začátku druhé třetiny dohrávaly Pardubice přesilovku, jedinou vážnější střelu vyslal v závěru Brendl, o kousek však netrefil prostor branky. O poznání nebezpečněji vypadalo přečíslení Chomutova, ale Hromas nahrál Kraftovi na paty a ten tak neměl dost času na přesnější zakončení.

Pardubice odpověděly ranou Brendla, kterou u levé tyče vyrazil Řehoř betonem. Další chomutovské přečíslení dvou proti jednomu pak řešil pádem proti puku obránce Vašíček. Ten byl o pár chvil později vyloučen na dvě minuty za vražení na hrazení a hosté první přesilovku proměnili ve střelecký festival.

Pardubická čtveřice odolávala dlouhému zámku, největší šanci zlikvidoval Důrasovi efektně betonem ležící Růžička. Už při hře pět na pět vypálil z pravého křídla agilní Bartek, kotouč putoval od horní do pravé tyče a poté ven. Velké štěstí Chomutova potvrdil i videorozhodčí.

Ve 35. minutě pláchl pardubické obraně Marek Sikora a milimetrovou ranou k tyči strhl vedení na stranu Chomutova – 1:2. Uběhly dvě minuty a hosté se radovali znovu, když potrestali Vašíčkův faul ve stoprocentní šanci. Na modré napřáhl Jaroslav Mrázek a kotouč ani nemohl umístit lépe. – 1:3.

Dvě branky během dvou minut. Pardubice si vynutily prodloužení

S přesilovkou za faul Cetkovského vstoupili Piráti Chomutov do třetí třetiny. Blízko gólu byl po tvrdé střele Bartejse Procházka, v poslední chvíli mu však soupeř nadzvedl hůl. Hosté nadále produkovali agresivní hokej a nenechávali se zatlačit do defenzívy. Pardubice měly cestu za vyrovnáním znatelně ztíženou.

Pardubičtí trávili v okolí Řehořovy branky stále více času, ale nedokázali se proklestit přes obětavou obranu. Když tu pokořili, zasáhl perfektním zákrokem brankář Pirátů. Tlak domácích přiživil faulem Lučka, obrana Pirátů v čele s Řehořem ale v následném oslabení dlouhé řadě střel odolala.

Maskovaný muž Chomutova nestačil až na zdánlivě jednoduché nastřelení Jana Starého, který od modré hodil kotouč na branku a snížil – 2:3. Chomutovští byli pod permanentním tlakem, kotouče létaly na Řehoře ze všech stran. Pardubice podobně jako soupeř čekaly na další gól dvě minuty. Kousalovu ránu dorazil do branky Pavel Brendl – 3:3.

Atraktivní utkání gradovalo a domácí mohli dát vedoucí gól v přesilovce. Při vyloučení Pulpána se Řehoř zapotil, ale kotouč za svá záda nepustil. Svou svatyni uhájil i proti dorážejícímu Buchtelemu. A když Růžička vyrazil Sičákem nečekaně tečovanou střelu, šlo se do prodloužení.

Prodloužení vítěze nepřineslo, nájezdy rozhodl Sikora

V nastavení už se rozložení sil vyrovnalo, rozhodnout mohly oba týmy. Zohornovu práci utnul po několika obrátkách vypíchnutím Řehoř, jeho brankářský protějšek zase s vypjetím všech sil udržel puk po střele Lušňáka. Největší šanci měl Kraft, který netrefil odkrytou branku po rychlém přečíslení.

Rozhodnout musely nájezdy. V první sérii se prosadili střelci obou týmů, Pulpán i Bartek. Pak svůj nájezd proměnil přesnou ranou Marek Sikora a jelikož už se žádný ze zbývajících exekutorů netrefil, bonusový bod bral Chomutov.

Ohlasy po utkání

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Připravovali jsme se na způsob hry soupeře, ničím nás nepřekvapil, ale bohužel se ukázalo, že zlepšený výkon ve třetí třetině na vítězství nestačí. První dvě třetiny nám chyběl pohyb, včasná přihrávka a důraz do branky. Abychom sbírali body, tak musíme zlepšit náš výkon.“

Jiří Doležal (Piráti Chomutov): „Začátek první třetiny byla trošku oťukávaná, pak domácí vstřelili branku a jejich tlak trošku sílil. My jsme se štěstím vyrovnali na 1:1. Ve druhé třetině jsme zlepšili pohyb, zpřesnili přihrávky a dostávali jsme se do šancí a do brejku. Dali jsme dva góly, myslím si, že jsme možná mohli přidat i o jeden gól víc, možná bychom pak utkání ve třetí třetině zvládli. Ale domácí byli ve třetí třetině jednoznačně lepší, v její polovině nás válcovali a dostali jsme dvě branky, které nás trošku položily. Asi se štěstím jsme to ubránili, protože jsme si bodovat v utkání zasloužili.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 18. 9. 2012
PCE - CHM
3:4sn
15. kolo, 23. 10. 2012
CHM - PCE
2:5
28. kolo, 5. 12. 2012
PCE - CHM
5:0
41. kolo, 18. 1. 2013
CHM - PCE
4:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 65 0 28 4
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 1 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Vladimír Sičák 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 1 1 0 0
Martin Bartek 1 0 0 0
Pavel Brendl 1 0 0 0
Robert Kousal 0 2 0 0
Kristopher Beech 0 1 0 0
Radovan Somík 0 1 0 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Martin Šagát 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube