Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 7. kolo, pátek 4.10.1996, Zimní stadion Opava

Opava

Dynamo Pardubice

5:3
1:1, 3:1, 1:1
Branky: 9. Filip, 27. Tejkl, 29. Měsíček, 33. Fabián, 51. Pavelek – 12. Pospíšil, 33. Lubina, 60. Lubina. Rozhodčí: Balej – Hauser, P. Charvát. Vyloučení: 3:5, navíc Gorbačov a Tejkl 5 minut a osobní trest do konce utkání, trenér Augusta 10 minut osobní trest. Využití: 1:2. V oslabení: 2:0. Diváci: 4723. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 5:2, 5:3.
Opava: Haas – Měsíček, Hrubeš, Bakula, Cygurov, Tejkl, Gavlas – Gorbačov, Pavelek, Fabián – Raděvič, Bělov, Římský – Horný, Jurík, Filip.
Dynamo Pardubice: Barta – Augusta, Pácal, Malinský, Kříž, Cypljakov, Píša – Lubina, Blažek, Jantovský – Hejduk, Martinec, Plášek – S. Procházka, Koudelka, Pospíšil – Kastner, Sýkora, M. Procházka.

Komentář

Domácí Slezan Opava rozhodl o svém vítězství ve druhé třetině, ve které třikrát skóroval. Výhru opavského celku pečetil v 51. minutě pátým gólem Pavelek při přesilové hře.

Opavští hráli od začátku s velkým nasazením a po rychlých kombinacích se velmi často dostávali do gólových šancí. V páté minutě měli hosté vyloučeného obránce Píšu, ale domácí tým přesilovku nevyužil.

Převahu Opavy korunoval až 9. minutě Filip vedoucím gólem po příhře od Tejkla. Pardubice však kontrovaly již o tři minuty později z rychlého protiútoku zásluhou Pospíšila, kterému přesně nahrál Stanislav Procházka. V závěru úvodní části sice častěji útočili hráči Slezanu, ale na skóre 1:1 se do konce třetiny již nic nezměnilo.

V druhé fázi zápasu byl výrazně lepší opavský celek, který se prosazoval rychlou a přesnou kombinační hrou. Střelecký koncert domácích zahájil Tejkl ve 27. minutě gólem dokonce v oslabení po ideálním centru od Bělova. O dvě minuty později zvýšil na 3:1 tvrdou střelou Měsíček, kterému asistoval zkušený Fabián.

V 31. minutě obdržel opavský útočník Gorbačov pětiminutový trest a byl vyloučen do konce utkání. Pardubice při přesilové hře snížily ve 33. minutě brankou Lubiny na 2:3, ale ještě v téže minutě vstřelil čtvrtou branku Opavy dobře hrající Fabián opět v oslabení.

V úvodu závěrečné třetiny získal mírnou převahu hostující tým, který se snažil zkorigovat nepříznivý stav utkání. Domácí mužstvo však hrálo důrazně v obraně, a tak se pardubičtí hokejisté nedokázali střelecky prosadit.

Deset minut před koncem zápasu byl vyloučen pardubický útočník Jantovský a vítězství Opavy pojistil v 51. minutě Pavelek, jenž pohotově tečoval razantní střelu obránce Cygurova od modré čáry. Čtyři minuty před závěrečným hvízdem rozhodčího obdržel opavský obránce Tejkl pětiminutový trest a byl vyloučen do konce utkání. Hosté výhodu přesilové hry využili díky Lubinovi v poslední minutě.

Ohlasy po utkání

Kamil Konečný (HC Slezan Opava): „Soupeře jsme přehráli větším nasazením a bojovností. Velmi dobře jsme hráli ve druhé třetině, kdy jsme rozhodli o našem vítězství. V závěrečné části jsme neproměnili tři sólové nájezdy, ale soupeř nedokázal otočit vývoj střetnutí.“

Josef Paleček (HC Pojišťovna IB Pardubice): „Domácí tým hrál s velkým nasazením a důrazněji v osobních soubojích. Vítězství si opavští hokejisté zcela zasloužili. My jsme odehráli jedno z nejhorších utkání v letošní sezoně. Dobře hrál jen Lubina.“

Zápasy v sezóně

7. kolo, 4. 10. 1996
OPA - PCE
5:3
20. kolo, 17. 11. 1996
PCE - OPA
3:1
33. kolo, 10. 1. 1997
OPA - PCE
2:2
46. kolo, 23. 2. 1997
PCE - OPA
7:2

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube