Reportáž ze zápasu

Český Telecom extraliga ledního hokeje, 24. kolo, pátek 22.11.2002, Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

4:1
0:1, 3:0, 1:0
Branky a nahrávky: 21:59 P. Sýkora (Pácal), 36:07 A. Novotný (T. Blažek), 38:27 Lubina (T. Blažek, Rolínek), 59:59 T. Divíšek (T. Blažek, Lubina) – 10:35 Srdínko (Nedvěd). Rozhodčí: Venglář – Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 9:7, navíc Kudrna (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 9300 (vyprodáno). Střely na branku: 29:46. Průběh utkání: 0:1, 4:1.
Dynamo Pardubice: Svoboda – M. Sýkora, Mudroch, Pácal, Čáslava, A. Novotný, Duben, Janecký – Rolinek, T. Blažek, Lubina – P. Sýkora, T. Divíšek, D. Pospíšil – Kudrna, Mikeska, Pištek – Kolář, Koukal, Průcha.
Sparta Praha: Přikryl – Nedvěd, Srdínko, Slavík, Jiruš, F. Ptáček, Šrek – Kratěna, Broš, Tomajko – Tomík, Leška, Havelka – Špaňhel (41. Branda), P. Martinec, Kubinčák.

Komentář

Střelecké probuzení v prostřední třetině přineslo před letošní nejvyšší návštěvou sezóny hokejistům Pardubic vítězství 4:1 nad obhájcem titulu pražskou Spartou. Vítězný gól vstřelil slovenský bek Andrej Novotný dokonce při vlastním oslabení. Sparta už v Pardubicích představila útočníka Vojtěcha Kubinčáka, jehož získala na hostování teprve ve čtvrtek výměnou za Pavla Kašpaříka z Liberce.

Útočnější byli v úvodu sparťané, přestože přijeli bez zraněného Richtera a nemocných Zelenky, Žemličky a Břízy. Obránce Ptáček vyzkoušel v přesilovce pozornost domácího reprezentačního gólmana Svobody a Brošovi po brejku s Kratěnou unikl v rozhodující chvíli puk. Na druhé straně nechal vyniknout Přikryla jen v početní výhodě Kudrna. Téměř dva měsíce chyběl pražskému týmu kvůli zranění ruky obránce Nedvěd, ale při Kudrnově vyloučení nahodil puk od modré před pardubickou branku a Srdínko ho po ledě propasíroval do sítě.

Už od 16. minuty, kdy ze skrumáže odjel na střídačku domácí Kolář s tržným zraněním v obličeji, se začalo na ledě jiskřit. Domácí zvýšili agresivitu v soubojích, přitvrdili, hosté si to nechtěli nechat líbit a trestná lavice se plnila. Tomajko ještě v závěru první části hry vybídl ke gólové pojistce Srdínka, ale pardubický brankář byl v minisouboji tentokrát úspěšnější.

Domácí se brzy dočkali vyrovnání. Excelentní bruslař Petr Sýkora si na začátku druhé dvacetiminutovky zajel za sparťanské obránce a svůj nájezd, byť nadvakrát, proměnil. Vstřelená branka Východočechy povzbudila, soustředili se výhradně na hokej a častěji než v první třetině se začali objevovat před Přikrylem. Nevyužili sice 1:43 minuty výhody ve čtyřech proti třem, naopak vedoucí gól vstřelili ve vlastním oslabení. Sparťanská obrana nechala před brankou úplně volného Novotného a ten se nemýlil.

Ještě v závěru prostředního dějství zchladil ambice pražského mistra bekhendovou trefou Lubina po rychlé akci Blažka s Rolínkem a akcie hostí ještě klesly po Nedvědově vyloučení na čtyři minuty za nedovolený zákrok na Mikesku. Holešovičtí sice oslabení přežili bez úhony, ale sami už nevymysleli nic, čím by Pardubice zaskočili. A to ani v závěrečné, více než minutu trvající power play. V ní naopak pouhou sekundu před koncem zápasu Sparta inkasovala počtvrté. Gólman Adam Svoboda si připsal 45 úspěšných zásahů.

Ještě před začátkem utkání předali zástupci klubu a města Stanislavu Prýlovi, dlouholetému pardubickému hráči, účastníkovi šesti světových šampionátů a olympijských her v roce 1964, dres se symbolickou šedesátkou k sobotním šedesátým narozeninám.

Ohlasy po utkání

Jiří Seidl (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Měli jsme pomalejší rozjezd do utkání a nemohli jsme se dostat do herního tempa. Bylo to dáno i trochou větší přemotivovaností a nervozitou. V první třetině nás podržel Adam Svoboda. Od druhé třetiny jsme si trpělivou hrou počkali na chyby Sparty a vyplatilo se to.“

Václav Sýkora (HC Sparta Praha): „Přestože jsme prohráli dost výrazným způsobem, nesehráli jsme špatné utkání. Z naší strany byla velice vydařená první třetina, kdy jsme domácí nepustili k výraznějšímu tlaku, v útočné činnosti jsme měli navrch a vytvořili jsme si brankové šance. Nevytvořili jsme si ale z toho výraznější náskok. O utkání rozhodla druhá třetina, kdy jsme vlastními chybami dovolili soupeři dát branky. Po třetím gólu domácích už bylo těžké otočit výsledek. Herní projev mužstva mohu hodnotit kladně, ale bohužel vlastními chybami jsme se připravili o lepší výsledek.“

Zápasy v sezóně

11. kolo, 11. 10. 2002
SPA - PCE
1:1p
24. kolo, 22. 11. 2002
PCE - SPA
4:1
37. kolo, 7. 1. 2003
SPA - PCE
3:3p
50. kolo, 25. 2. 2003
PCE - SPA
2:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 45 1
Obránci G A +/- TM
Andrej Novotný 1 0 2 0
Tomáš Pácal 0 1 1 0
Michal Sýkora 0 0 2 0
Petr Čáslava 0 0 1 2
Miroslav Duben 0 0 1 2
Petr Mudroch 0 0 1 2
Útočníci G A +/- TM
Ladislav Lubina 1 1 3 2
Tomáš Divíšek 1 0 2 2
Petr Sýkora 1 0 1 0
Tomáš Blažek 0 3 3 0
Tomáš Rolinek 0 1 1 0
David Pospíšil 0 0 1 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 12
Michal Mikeska 0 0 0 2
Ľubomír Pištek 0 0 0 2
Petr Průcha 0 0 0 2
Otakar Janecký 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube