22.10.2021
Redakce
Ladislav Adámek

Závěrečná stíhačka nestačila. Z Plzně jedeme bez bodu

V 16. kole jsme se představili na ledě plzeňské LOGSPEED CZ Arény, ve které dlouho platil nerozhodný stav. Skóre ofenzivního duelu bohatého na šance protrhnul až ve 47. minutě Robert Říčka, který přesnou střelou dostal naše hráče do vedení. Plzeň však v přesilových hrách zápas otočila stav utkání na 3:1, gól Pauloviče, ani závěrečný tlak na srovnání stavu už nestačil. Po porážce 2:3 jsme tak po devíti zápasech poprvé nebodovali.

Tipsport extraliga, 16. kolo, pátek 22.10.2021, Plzeň, LOGSPEED CZ Aréna

Plzeň

Dynamo Pardubice

3:2
0:0, 0:0, 3:2
Branky a nahrávky: 49:52 Thorell (Mertl, Dzierkals), 50:35 Dzierkals (Mertl, Blomstrand), 54:07 Blomstrand (Thorell, Mertl) – 46:19 Říčka, 58:26 Paulovič (Košťálek, Mikuš). Rozhodčí: Hejduk, Svoboda – Ondráček, Rampír. Diváci: 4210. Vyloučení: 3:8. Střely na branku: 31:18 (8:7, 12:5, 11:6). Zblokované střely: 17:13. Hity: 3:5. Vhazování: 30:32. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.
Plzeň: Svoboda – Kaňák, Čerešňák, Graňák, Jiříček, Kvasnička, Kindl, Lang – Dzierkals, Mertl, Bulíř – Blomstrand, Thorell, Suchý – Kantner, Kodýtek, Lang – Musil, Přikryl, Adamec.
Dynamo Pardubice: Frodl – Mikuš, Nakládal, Robertson, Košťálek, Kolář, Hrádek, Vála – Paulovič, Poulíček, Camara – Říčka, Roman, Cienciala – Kousal, Musil, Blümel – Koffer, Anděl, Rohlík.

Komentář

Po zaváhání pardubické obrany mohli jít domácí hned v první minutě do vedení, když si puk napadáním vybojoval Ludwig Blomstrand, branku Dominika Frodla ale netrefil. Další Blomstrandovu střelu už musel pardubický brankář vyrážet betonem. Plzeň byla aktivnější a nadále dobývala branku Dynama. Kodýtkovu střelu nejprve zblokoval Hrádek, následnou střelu Jiříčka od modré čáry Frodl chytil. Až v polovině první třetiny si Pardubice vypracovaly první zajímavější příležitost, Blümelova přihrávka ale Kousala před bránou nenašla přesně.

Půl minuty před koncem třetiny přišla největší šance, kterou si vypracovalo Dynamo. Po rychlé kombinaci přenesl Ondřej Roman hru na Davida Ciencialu, jehož střelu z první brankář Plzně Miroslav Svoboda vyrazil. I úvodní vteřiny druhého dějství vyšly lépe domácímu celku, první formace Plzně dostala tu pardubickou pod tlak. Bulířova dělovka ale minula zařízení, o chvíli později netrefil bránu ani Mertl. V početní výhodě následně hrozilo Dynamo. Paulovičův pas nedokázal tečovat nepohlídaný Poulíček za záda Svobody, úspěšná nebyla ani střela Camary, která mířila doprostřed brány. Ofenzivní hra pokračovala další plzeňskou šancí, kdy Dzierkals z pravého kruhu pořádně protáhnul Frodla.

Ve 31. minutě se šikovně obtočil Martin Lang kolem brány a nechybělo mnoho a puk by skončil za Dominikem Frodlem, kdyby nebylo jeho roztažení se na brankové čáře, kterým zabránil vstřelené brance. Ve druhé třetině byli Západočeši aktivnější, další skvělý zákrok si Frodl připsal po střele Adamce. Ve 36. minutě zahodil další velkou šanci Michal Bulíř, který využil zmatků v pardubické třetině, jenže lehkou střelou přehodil horní tyč.

Střeleckou smůlu protrhnul až ve 47. minutě Robert Říčka, který svižnou střelou pod horní tyč překonal Miroslava Svobodu a poslal Dynamo do vedení – 0:1. Domácí mohli vyrovnat, jenže proti Thorellovi a Dzierkalsovi byl Frodl s pardubickými obránci, kteří zabránili kotouči, aby zamířil do prázdné brány. Po Musilově prohřešku však již Plzeň vyrovnala, jako poslední se puku dotknul Gustaf Thorell, který dopravil puk do brány – 1:1.

Po neúspěšné trenérské výzvě šlo pardubické Dynamo do dalšího oslabení, ve kterém zápas obrátil střelou do prázdné brány Martins Dzierkals2:1. Vzápětí se domácí radovali z dalšího gólu v početní výhodě z čepele Ludwiga Blomstrand, který se štěstím dostal puk za Frodla – 3:1. Dynamo v posledních minutách ještě vrhlo všechny síly do útoku, hosté ještě zdramatizovali zápas zásluhou dorážky Mateje Pauloviče do horní části brány – 3:2. Více však již Pardubice nestihly a z plzeňského ledu si tak odvezly těsnou porážku.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC Škoda Plzeň): „Kvalitní soupeř, kvalitní zápas. Myslím si, že celkově první třetina byla opatrná z obou stran, poměrně vyrovnaná. Ve druhé třetině, myslím si, že jsme měli lepší pohyb, víc střel, víc šancí, byli jsme agresivnější, byli jsme víc na kotouči. Bohužel pro nás se soupeř dostal do vedení, což bylo nepříjemné. Naštěstí jsme využili přesilovky, které po výzvě následovaly. Škoda závěru, kdy jsme dostali laciný gól z ojedinělé situace, protože se prakticky ve třetí třetině u nás nehrálo a dostali jsme hned z toho branku. Soupeř dal kontaktní branku, takže to pro nás bylo nepříjemné. Ještě tam bylo vyloučení, takže jsme se museli bránit. Jsem hrozně rád, že se nám podařilo zvítězit nad tak kvalitním týmem a klukům bych chtěl za to poděkovat.“

David Havíř (HC Dynamo Pardubice): „Dnešní zápas byl z naší strany opravdu špatný. Plzeň byla rychlejší, silná na kotouči. V prvních dvou třetinách jsme měli pár dobrých střídání, ve třetí třetině jsme se zvedli, dali jsme branku. Nedisciplinovaností ve středním pásmu jsme Plzni dali přesilovku. Z té vyrovnala. Potom jsme dvakrát zkusili coach challenge, bohužel to nevyšlo. Ještě jsme snížili na 2:3, měli jsme tam nějakou šanci. Myslím, že ta poslední střela skončila na tyčce. Plzeň dneska zaslouženě vyhrála.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

1. kolo, 10. 9. 2021
PCE - PLZ
4:0
16. kolo, 22. 10. 2021
PLZ - PCE
3:2
31. kolo, 7. 12. 2021
PCE - PLZ
4:3sn
46. kolo, 27. 1. 2022
PLZ - PCE
3:4p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Frodl 59 31 28 3
Obránci G A +/- TM
Jan Košťálek 0 1 1 0
Juraj Mikuš 0 1 1 0
Michal Hrádek 0 0 1 2
Jan Kolář 0 0 1 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Dennis Robertson 0 0 0 0
Ondřej Vála 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Matej Paulovič 1 0 1 0
Robert Říčka 1 0 1 0
Anthony Camara 0 0 1 6
Lukáš Anděl 0 0 0 2
Adam Musil 0 0 1 2
Matěj Blümel 0 0 0 0
David Cienciala 0 0 1 0
Filip Koffer 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 1 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Ondřej Rohlík 0 0 0 0
Ondřej Roman 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube