28.2.2020
Redakce
Jan Jedlička

Dynamo porazilo Plzeň a získalo důležité tři body

Pardubice – V rámci 49. kola hokejové extraligy přivítalo Dynamo na ledě enteria areny Plzeň. Po skvěle odehraném zápase, který skončil 3:1, braly Pardubice proti soupeři ze západu Čech cenné tři body. Jako první skórovali hosté, o branky domácího týmu se postarali Jan Mandát, Ondřej Machala a Michal Vondrka. Náskok nad posledním Kladnem se navýšil opět na tři body.

Tipsport extraliga, 49. kolo, pátek 28.2.2020, enteria arena

Dynamo Pardubice

Plzeň

3:1
0:1, 2:0, 1:0
Branky a nahrávky: 27:23 Mandát (Tybor; 5/5), 27:57 Machala (Rolinek, Paulovič; 5/5), 46:20 Vondrka (Tybor; 5/5) – 10:01 P. Zdráhal (Pulpán, Jánošík; 4/5). Rozhodčí: Pražák, Veselý – Komárek, Špringl. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. Diváci: 8480. Střely na branku: 36:22 (13:8, 11:9, 12:5). Zblokované střely: 11:15. Hity: 5:6. Vhazování: 35:28. Průběh utkání: 0:1, 3:1. Hráči utkání: Jan Mandát - Patrik Zdráhal.
Dynamo Pardubice: Kantor – Mikuš, Zdráhal, Zacharčuk, Kolář, Voráček, Holland, Blažej – Vondrka, Kousal, Tybor – Mandát, Poulíček, Svačina – Kusý, Harju, Látal – Machala, Rolinek, Paulovič.
Plzeň: Frodl – Pulpán, Čerešňák, Vráblík, Kaňák, Jánošík, Jiříček, Houdek – Kantner, Mertl, Gulaš – Zdráhal, Němec, Rob – Straka, Kodýtek, Pour – Vracovský, Heřman, Malát.

Komentář

Domácí Dynamo se soupeře z Plzně nezaleklo a vytvářelo si dobré šance ihned v úvodu utkání. Radoslav Tybor se objevil před brankářem Plzně, puk po jeho pěkné střele ale za záda Frodla nedoklouzal. Pardubice v neustálém tlaku nepolevovaly ani nadále. Nepříjemné Kolářovo nahození tečoval Svačina těsně vedle Frodla, o pár vteřin později svoji příležitost nevyužil po rychlé souhře s Martinem Látalem ani Denis Kusý. Z rychlého protiútoku ovšem mohla udeřit i Plzeň, Strakovo zakončení ale po velmi hbitém přesunu k tyči skvěle Pavel Kantor pokryl. V 9. minutě už Dynamu chybělo ke skórování opravdu málo. Na modré čáře se uvolnil Vondrka, který předložil puk do jízdy Radoslavu Tyborovi, jenž ale se střelou mezi betony Dominika Frodla neuspěl. Hned v následném protiútoku trefil plzeňský Matyáš Kantner břevno. Hostující Plzeň se nakonec ujala vedení, když přesilovou hru dokázal využít šikovnou tečí Patrik Zdráhal – 0:1.

Ke konci první periody opět hrozili domácí. Nebezpečnou střelu po ledě vyslal aktivní Kusý a Dominik Frodl měl s poskakujícím kotoučem hodně práce. Chybělo pět vteřin do konce první třetiny, když plzeňský brankář vyklepal puk přímo na hůl Svačiny, který ještě vylepšoval pro Patrika Poulíčka, ale ani jeho střela v bráně neskončila.

V přesilové hře pět na tři Dynamo obstálo i díky Pavlu Kantorovi, který na brankovišti nejprve zasáhl proti střele Němce a následně zlikvidoval i Kantnerovu střelu od pravého mantinelu. I po uplynutí přesilové hry hrozilo hostující mužstvo. Petr Straka jen těsně minul pravou tyč brány Pavla Kantora. Ve 27. minutě předvedl krásnou individuální akci Ondřej Machala, který si obehrál v útočném pásmu tři protihráče, jeho bekhendový pokus skončil nad břevnem. O necelou minutu později se z prostoru brankoviště už Pardubice přeci jen trefily. O gól ve Frodlově bráně se postaral Jan Mandát, který se po hezké individuální akci prosadil střelou mezi betony – 1:1. Vyrovnávací branka dodala Pardubicím novou energii. O 34 vteřin později už Dynamo vedlo. Po velké agresivitě na brankovišti v podání Tomáše Rolinka dorazil kotouč do sítě Ondřej Machala – 2:1. Gól musel ještě po trenérské výzvě potvrdit videorozhodčí.

V početní výhodě domácích přišlo několik tvrdých střel z hokejky Zacharčuka, ani jedna ale za pozorně chytajícího Dominika Frodla nezaplula. Následovalo šikovné nahození Johana Harju, které ale ze vzduchu Látal nezasáhl. Ve 36. minutě se v nenápadné šanci ocitl Patrik Zdráhal, který ovšem svůj druhý gól nedal. Plzeň ve svém tlaku pokračovala, Kantner vyslal tvrdou střelu jen nad Kantorovu bránu. Ale i Pardubice několikrát zahrozily. Machala dobruslil puk, který poté předložil na volného Poulíčka, ten ale zakončení příliš uspěchal a Frodla neohrozil.

Po pěti minutách třetí části bez potíží Pavel Kantor zlikvidoval nahození Houdka od modré čáry. Pardubické Dynamo uniklo do trháku po brance Michala Vondrky, který si po přihrávce od Tybora nabruslil před Frodla a střelou do levého horního růžku nedal brankáři žádnou šanci – 3:1. Během dvojnásobné přesilové hry se po střele Koláře dočkal puku Robert Kousal, jenž byl ale čistě odstaven od puku dvěma protihráči. V pokračující přesilové hře se skvěle uvolnil Radoslav Tybor, který ale v dobré šanci minul horní tyčku plzeňské brány. V následném oslabení si Frodl pohrál s nervy hostujících diváků, když zachyboval při rozehrávce, Michal Vondrka však jeho chybu nedokázal využit. Dynamo si nakonec svůj náskok nenechalo vzít a vyhrálo 3:1.

Ohlasy po utkání

Milan Razým (HC Dynamo Pardubice): „Nám se zápas vydařil. Získali jsme nesmírně cenné tři body po kvalitním výkonu celého týmu. Sice šli hosté do vedení z přesilové hry, v první třetině měli také minutovou výhodu pět na tři, kterou se nám ale podařilo skvěle ubránit a tam se ten zápas lámal, protože se nám poté podařilo vyrovnat a strhnout vedení na svoji stranu. Nicméně jsme také nevyužili přesilovou hru pět na tři, navíc jsme hostům nabídli hodně přesilových her, ale oslabení jsme sehráli výborně stejně jako celé utkání. Do kabiny patří dneska poděkování všem hráčům.“

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Poslední zápas proti Liberci jsme odehráli se zlepšeným výkonem. Asi jsme si mysleli, že náš výkon na venkovních hřištích půjde nahoru, ale opak je pravdou. Dneska to na ledě vypadalo jako kdyby postavení týmů v tabulce bylo opačné. Podali jsme hanebný výkon a Pardubice zaslouženě vyhrály.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

10. kolo, 13. 10. 2019
PLZ - PCE
5:3
23. kolo, 29. 11. 2019
PCE - PLZ
4:3p
36. kolo, 12. 1. 2020
PLZ - PCE
5:0
49. kolo, 28. 2. 2020
PCE - PLZ
3:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Pavel Kantor 60 23 22 1
Obránci G A +/- TM
Tomáš Voráček 0 0 2 0
Rhett Holland 0 0 1 2
Juraj Mikuš 0 0 1 2
Stepan Zakharchuk 0 0 1 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Vondrka 1 0 1 2
Ondřej Machala 1 0 1 0
Jan Mandát 1 0 1 0
Radoslav Tybor 0 2 2 0
Matej Paulovič 0 1 1 0
Tomáš Rolinek 0 1 1 0
Robert Kousal 0 0 2 2
Patrik Poulíček 0 0 0 2
Johan Harju 0 0 0 0
Denis Kusý 0 0 0 0
Martin Látal 0 0 0 0
Vladimír Svačina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube