30.12.2016
David Záruba

Dynamo se v zaplněné hale snažilo, na Kometu nevyzrálo

PARDUBICE — Snaživým výkonem, po němž nestačili na silné Brno, se hokejisté Pardubic rozloučili s kalendářním rokem 2016. Dynamu nevyšla první třetina, prohrávalo o dvě branky. Tu snižující vstřelil v závěru prostředí obránce Nicholas Schaus, přes zajímavé šance ale na bod nedosáhlo, při hře vabank inkasovalo třetí branku, v následné power play vylepšené přesilovkou hosty podržel brankář Jekel.

Tipsport extraliga, 34. kolo, pátek 30.12.2016, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Kometa Brno

1:3
0:2, 1:0, 0:1
Branky a nahrávky: 39:27 Schaus (T. Kaut; 5/4) – 16:42 Kvapil (H. Zohorna, O. Němec; 5/5), 18:35 V. Němec (Haščák; 5/5), 53:45 V. Němec (Kvapil, Trška; 5/5). Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Bláha, Kotlík. Vyloučení: 4:5 (1:1, 2:2, 1:2), navíc Redenbach (Dynamo Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 10 016. Střely na branku: 24:31 (4:12, 8:11, 12:8). Srážky: 11:11. Vhazování: 30:29. Blokované střely: 7:4. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3. Nejlepší hráči: Martin Růžička – Vojtěch Němec.
Dynamo Pardubice: Růžička – Havlík, Schaus, Čáslava, Leduc, Ovčačík, Ščotka – Sýkora, Tomášek, T. Kaut – Klimenta, Nahodil, Rolinek – Mallet, Redenbach, Starý – Rohlík, Martinec, Panna. Trenéři: Pavel Rohlík a Michal Mikeska.
Kometa Brno: Jekel – Trška, O. Němec, Gulaši, Kováčik, Malec, Štencel, Mikyska – M. Erat, H. Zohorna, Kvapil – Haščák, V. Němec, Zaťovič – Vincour, Čermák, Dočekal – Dostálek, Dvořák, Dymáček – M. Novák. Trenéři: Libor Zábranský, Kamil Pokorný, Martin Pešout a Petr Haken.

Komentář

Pardubice se v posledním utkání roku 2016 musely obejít bez útočníků Johnsona, Berana a Hubáčka, a tak svou první šanci v A týmu dostal juniorský forvard Jakub Martinec.

Kometa svou převahu zúročila v závěru třetiny

Pekelná atmosféra vyburcovala hráče k maximálnímu nasazení od prvních minut. Více šancí od začátku počítala Kometa, domácím naproti tomu ve finální fázi scházel klid. Růžička v pardubické brance se bleskově dostal do tempa, když musel zlikvidovat šanci Vincoura i střelu Zaťoviče z mezikruží.

Kometa se snažila situace v útočném pásmu sehrát až do prázdné branky. Názorně to předvedl Vojtěch Němec, který si položil obránce i gólmana a pak nahrával kolem tyčky před neobsazenou branku, ale tam už nikdo nestačil zasunout kotouč za čáru. Při další možnosti osamoceného Dočekala vychytal hbitý Růžička.

Dynamo se mohlo dostat do hry při přesilovce, ale nedokázalo delší dobu udržet kotouč v pásmu. Naopak už při hře v pěti spálil tutovou šanci Vincour, který zblízka minul prázdnou branku. První vážnou možnost domácích pak měl po hezké kombinaci Sýkora, jenže v kritické chvíli netrefil puk ideálně.

Samotný závěr první části patřil Kometě. V 17. minutě našel Zohorna zpoza branky Marka Kvapila a na jeho svižnou střelu pod břevno nestihl Růžička zareagovat – 0:1. Pardubice se připomněly individuální akci Tomáška, ale vstřelenou branku za chvíli zase slavilo Brno. Vojtěch Němec si před brankou chytře počkal na přihrávku od modré čáry a na druhý pokus dokázal protlačit puk za čáru – 0:2.

Dynamo se zvedlo a gólem do šatny živilo naději

Od druhé části zběsilé tempo trošku opadlo. Hned na startu třetiny měl při pokračující přesilovce solidní možnost Kvapil, ale pak byl na delší dobu klid. Pak se zničehonic před pardubickou brankou zjevil Zaťovič a Růžička musel rychlým máchnutím lapačky zasáhnout.

Dynamo následně dostalo k dispozici druhou přesilovku a tentokrát už bylo přede Jekelem rušno o něco víc. Mladý gólman musel zneškodnit hlavně tutovou šanci Rolinka, který střílel ze tří metrů. Další těžký zákrok si Jekel připsal při ráně Leduca. Zámořský bek se dostal do šance i poté v oslabení a tentokrát mířil do boční sítě. Dynamu to v početní nevýhodě svědčilo, další možnost nevyužil unikající Tomášek.

Kometa sice byla stále střelecky aktivnější, ale větší šance si připravovali domácí. Třeba jako Nahodil, který pláchl s Rolinek do přečíslení a řádně provětral Jekelovu vyrážečku. Ke snížení ztráty pomohlo Dynamu až více prostoru na ledě při vzájemném vyloučení. I když Nicholas Schaus ho ani moc nepotřeboval. Ihned po buly v útočném pásmu si vzal kotouč a ranou přes beky trefil přesně – 1:2.

Brno, které působilo v posledních minutách druhé třetiny trochu pasivně, si málem vzalo dvoubrankový náskok okamžitě zpět. Přečíslení dvou proti jednomu zakončoval Haščák, ovšem puk napálil jen přímo do Růžičky.

Brno si výhru nenechalo vzít

Dynamo cítilo naději a po pěti minutách třetí třetiny mohlo být srovnáno. Sýkora našel před brankou najetého Schause, který ale tentokrát vzájemný souboj s Jekelem prohrál. Po této šanci se připomněla i Kometa a Růžička musel v krátkém sledu krýt střely Kvapila a Vincoura.

Poté se hosté provinili faulem a nabídli Pardubicím slušnou příležitost. Dynamo se dokázalo usadit v pásmu a po pěkné souhře zůstal sám před odkrytou brankou Tomášek, ovšem kotouč mu jen projel kolem nastavené hokejky. Zbytek oslabení Kometa ustála a udržela těsný náskok.

Pardubice se snažily i nadále, ale Kometa jim v 55. minutě zasadila další ránu. Vojtěch Němec při přečíslení nezmatkoval, počkal si a celou situaci vyřešil přesnou ranou nad Růžičkovo rameno – 1:3.

Situace stále nebyl neřešitelná. Necelé tři minuty před koncem se domácí odhodlali ke hře bez brankáře a jejich snahu za chvíli podpořil i faul Komety. Pardubice ale ani při dvojnásobné přesile nedokázaly na soupeře vyzrát.

Ohlasy po utkání

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): „Kometa hrála první třetinu výborně, my jsme nestíhali a propadali. Od druhé třetiny jsme byli Brnu až do konce zápasu naprosto vyrovnaným soupeřem. Za tuto část nemohu hráčům nic vyčítat. V té první to bylo dané kvalitou Komety, která se na nás připravila, a těžko jsme jí vzdorovali. Jsme zklamaní z prohry, ale soupeř si vítězství zasloužil zejména v první třetině, kdy ten brankový rozdíl mohl být ještě vyšší.“

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): „V první třetině jsme jasně dominovali, vedli 2:0 a měli další možnosti k navýšení skóre. Od naší přesilovky ve druhé třetině, kdy nám soupeř dvakrát ujel, jsme nechali Pardubice nadechnout a stal se z toho naprosto vyrovnaný zápas a velké drama. Ze zápasu, který jsme měli jasně pod kontrolou, byly najednou nepříjemnosti. Třetí gól nám hrozně pomohl a hektický závěr jsme díky dvoubrankovému vedení pohlídali. Zvítězili jsme zaslouženě, ale je to pro nás velké poučení.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

8. kolo, 30. 9. 2016
PCE - KOM
3:4p
21. kolo, 15. 11. 2016
KOM - PCE
2:3
34. kolo, 30. 12. 2016
PCE - KOM
1:3
47. kolo, 17. 2. 2017
KOM - PCE
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 58 0 28 3
Obránci G A +/- TM
Nicholas Schaus 1 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Kaut 0 1 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Jakub Martinec 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
Miroslav Rohlík 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube