25.12.2023
Redakce

Tomáš Hyka před Spengler Cupem: Uděláme všechno pro to, abychom uspěli

Rok 2023, ve kterém Dynamo slaví stoleté výročí od založení klubu, zakončí pardubičtí hráči na nejstarším hokejovém turnaji na světe. Švýcarský Spengler Cup letos slaví také sto let od historicky prvního turnaje. Hráči Dynama už jsou v Davosu, kam se přesunuli hned ráno po Štědrém dnu. „Chceme se umístit co nejlépe a přivézt medaili," říká před turnajem Tomáš Hyka.

Hráči i s rodinami v pořádku dorazili do švýcarského Davosu. Z technických důvodů však nemohli jako již tradičně odlétat z pardubického letiště, přesunout se tak museli do Prahy. Jak těžké bylo z rodinného pohledu odlétat hned ráno po Štědrém dnu?

„Pro nás byl těžký spíš den před tím. Byli jsme v Pardubicích, z technických důvodů jsme ale nakonec odlétali z Prahy, takže jsme se přesouvali tam. Jelikož my tam máme byt, tak pro nás konkrétně bylo lehčí jet s dětmi z Prahy. Bylo to trochu hektické, ale zvládli jsme to," popisoval útočník Tomáš Hyka.

Turnaj odstartuje pro Dynamo už zítra 26.12. ve 14:10. „Těším se nesmírně. Je to nejstarší turnaj na světě, navíc letos slaví sto let. Jsem také rád, že po Vánocích se opět dostaneme do toho zápasového módu," říká třicetiletý útočník.

Jako první se Pardubicím do cesty postaví švýcarský tým Ambri-Piotta. „Loni celý turnaj vyhráli. Mluvil jsem i s Michaelem Špačkem, čeká nás těžký soupeř. Celkově nás ale na turnaji nečeká nic lehkého," ví o kvalitách prvního soupěře Tomáš Hyka. Ambri-Piotta bude na legendárním turnaji obhajovat loňské prvenství. Ve finále kvalitně obsazeného turnaje si loni poradila s českým zástupcem ze Sparty. Více informací o soupeři se dozvíte v PREVIEW.

Švýcarský klub navíc na turnaj tradičně přiveze spoustu svých fanoušků. Jak velká to pro ně bude výhoda? „Nějaká výhoda to asi bude. My jsme na to ale zvyklí z extraligy. Musíme se soustředit hlavě na ten zápas a na úspěšný vstup do turnaje," říká Tomáš Hyka.

Hráče Dynama čekají zápasy v Davosu, tedy v městě, které leží 1 560 metrů nad mořem. Nadmořská výška Pardubic je pro srovnání 237 metrů.

„Myslím si, že takhle vysoká nadmořská výška člověka ovlivní. Pamatuju si, když jsme v Americe hráli například v Coloradu, tak to také bylo výš a určitě to pocítíme. Myslím si ale, že si hodně rychle zvykneme," tuší Hyka.

Dynamo se na tradičním turnaji představí potřetí v historii. Medaili do Pardubic nikdy nepřivezlo, české týmy navíc na prvenství čekají od roku 1982. Cíle pardubických hokejistů jsou tedy jasné. „Chceme se umístit co nejlépe a přivézt medaili. Víme, že to bude těžké, ale uděláme všechno pro to, aby to tak bylo a abychom uspěli."

Generálním partnerem Dynama na Spengler Cupu je D+D Elektromont.