24.12.2023
Redakce

PREVIEW: Startuje Spengler Cup! Na úvod vyzveme loňského mistra

Dynamo zahájí tradiční turnaj ve švýcarském Davosu už zítra 26. prosince. V úvodním utkání skupinové fáze čeká svěřence Václava Varadi sedmý celek letošní sezóny švýcarské ligy a loňský vítěz Spengler Cupu, Ambri-Piotta. Utkání startuje ve 14:10 a živě ho můžete sledovat na ČT Sport.

Spengler Cup je nejstarším hokejovým turnajem na světě. Jméno nosí po Carlu Spenglerovi, slavném lékaři a nadšeném sportovci, který věnoval trofej pro vítěze prvního ročníku mezinárodního turnaje v Davosu. Shodou okolností se tento první ročník uskutečnil v roce 1923. Letos tak Spengler Cup, stejně jako Dynamo, slaví výročí 100 let od svého založení. Pardubice se Spengler Cupu dosud zúčastnily dvakrát. Poprvé to bylo v roce 1987, Tesla tehdy skončila na pátém místě. V roce 2007 se tehdejší Moeller umístil v pětičlenné konkurenci na čtvrtém místě.

Ambri-Piotta bude na legendárním turnaji obhajovat loňské prvenství. Ve finále kvalitně obsazeného turnaje si loni poradila s českým zástupcem ze Sparty. Pražané dotáhli utkání až do samostatných nájezdů, kde však byl úspěšnější právě švýcarský celek. O jeho vítězství rozhodl v páté sérii nájezdů útočník Inti Pestoni, který se v sestavě představí také zítra proti Pardubicím.

Kromě Pestoniho si musí dát svěřenci trenéra Václava Varadi pozor také na na produktivního odchovance pardubického hokeje, Michaela Špačka, který je v letošní sezóně s 27 body na sedmém místě produktivity švýcarské ligy. Daří se také kanadskému útočníkovi Laurentu Dauphinovi. Osmadvacetiletý forvard zamířil do Ambri-Piotta před sezónou z kanadskoamerické NHL, kde naposledy nastupoval v dresu Arizony Coyotes.

Zatím pouze pro Spengler Cup posílí prvního pardubického soupeře na turnaji také dobře známý Peter Mueller. Americký útočník působil posledních šest sezón v Česku, kde nejprve oblékal čtyři roky dres Komety Brno. Před minulou sezónou se přesunul do Vítkovic, v jejichž dresu zahájil také letošní ročník. Po sedmnácti zápasech však v ostravském celku skončil.

Svoji historicky třetí cestu Spengler Cupem zahájí Dynamo už zítra v úterý 26. prosince od 14:10. Utkání můžete živě sledovat na programu ČT Sport.

Spengler Cup získal v dosavadních 94 ročnících český zástupce šestnáctkrát. Naposledy to byla v roce 1982 Dukla Jihlava, od té doby se na českého vítěze čeká. Dokáže Dynamo ukončit dlouhé čekání?

Generálním partnerem Dynama na Spengler Cupu je D+D Elektromont.