30.05.2023
Redakce

Liga mistrů představila úpravy pravidel. Změny kvituju, říká Varaďa

Hokejová Liga mistrů představila po oficiálním losu soutěže také úpravy některých pravidel. Změny se týkají zejména přesilových her a oslabení ve spojitosti s góly vstřelenými v těchto speciálních situacích. „Vnímám to tak, že vše podporuje útočnou hru,“ vyjádřil se hlavní trenér Václav Varaďa ke změnám v pravidlech Ligy mistrů.

Prestižní evropská klubová soutěž, ve které Dynamo narazí na Ilves-Hockey, ERC Ingolstadt, Stavanger Oilers, Servette Ženeva, Skellefteå AIK a Belfast Giants, si pro sezonu 2023/24 přichystala celkem tři změny v pravidlech oproti regulím IIHF.

  • Pokud tým hrající přesilovou hru tuto početní výhodu využije, zbývající trest se neruší. Vyloučený hráč zůstává na trestné lavici a přesilová hra pokračuje až do vypršení trestu.
  • Tým, který má signalizovanou výhodu přesilové hry a vstřelí v této situaci branku, získá i po vstřelení gólu početní výhodu. Signalizovaný trest se ukládá i po dosažení branky.
  • Tým, který ve svém oslabení vstřelí branku, ruší zbývající čas přesilové hry soupeře.

Liga mistrů si speciálními úpravami pravidel slibuje větší atraktivitu a ofenzivní hokej.

„Všechny změny pravidel kvituju. Doufám, že budou v náš prospěch (směje se). Vnímám to tak, že vše podporuje útočnou hru. Jsem zvědavý, jak to bude fungovat, ale v globálu to hodnotím pozitivně pro to, aby padalo více branek,“ říká Václav Varaďa, hlavní trenér Dynama.

Hráči i fanoušci Dynama se těší na první účast v Lize mistrů od roku 2016. Soutěž od té doby nabrala na prestiži. Svěřenci Václava Varadi budou chtít uspět i na mezinárodním poli a dokázat, že Dynamo patří mezi evropskou hokejovou špičku.

Také proto se tým bude muset na speciální situace v zápasech Ligy mistrů připravit.

„Myslím si, že to ti kluci budou vnímat. Každý z hráčů má herní myšlení, které ho specializuje na určitou část hry a na určité dovednosti. Podle toho my hráče budeme připravovat. Určitě prostřídáme široký kádr pro ty utkání, které nás budou čekat v srpnu a potom v Lize mistrů kluci budou vědět, co mají dělat,“ vysvětluje Václav Varaďa.

Dynamo vstoupí do Ligy mistrů 31. srpna nebo 1. září 2023. Přesný rozpis zápasů bude znám v nejbližších týdnech.