24.05.2023
Redakce

Výlet do Belfastu, Ženevy a Skellefteå. Dynamo zná soupeře pro Ligu mistrů!

V Tampere proběhl los základní části hokejové Ligy mistrů! Dynamo vyzve na domácím ledě Ilves-Hockey, ERC Ingolstadt a Stavanger Oilers. Venku narazí na Servette Ženeva, Skellefteå AIK a Belfast Giants. „Los nám přisoudil velice zajímavé soupeře. Naši fanoušci se mají na co těšit. V Champions league chceme uspět," říká Dušan Salfický, sportovní ředitel Dynama.

V dějišti mistrovství světa, finském Tampere, proběhl oficiální los Ligy mistrů pro sezonu 2023/24. Dynamo se do prestižní soutěže probojovalo poprvé od roku 2016. Los určil pardubickému týmu celkem šest soupeřů, doma přivítá Ilves-Hockey, ERC Ingolstadt a Stavanger Oilers. Dále se Dynamo představí na stadionech Servette Ženeva, Skelefteå AIK a Belfast Giants. První zápas v Lize mistrů odehrají svěřenci Václava Varadi 31. srpna nebo 1. září. Přesné rozlosování soutěže bude známo v následujících týdnech.

„Los nám přisoudil velice zajímavé soupeře. Naši fanoušci se mají na co těšit. Ti z nich, kteří s námi pojedou na venkovní výjezdy uvidí také velmi zajímavé zápasy. Čeká nás konfrontace se švédským, finským, německým a švýcarským hokejem. Síly ovšem budeme měřit také s norským a britským celkem. Utkáme se s týmy s odlišným stylem hokeje a pro celou organizaci to bude nová zkušenost,“ říká Dušan Salfický, sportovní ředitel Dynama.

Dynamo nebere účast v soutěži mezi nejlepšími evropskými kluby na lehkou váhu. I na kontinentálním poli chce být úspěšným celkem.

„Chceme v Champions league uspět. Hrát se bude podle nového formátu s multi-tabulkou, takže se bude počítat každý bod i každá vstřelená branka. Postup mezi 16 nejlepších týmů do vyřazovací fáze je prvním dílčím cílem. Ty jsou ale celkově vyšší, než jen postoupit do play off,“ prozrazuje Dušan Salfický.


Kdo jsou naši soupeři?

HC Servette Ženeva

Švýcarský klub se sídlem v Ženevě byl založen byl v roce 1905. Ve své historii dvakrát ovládl Spenglerův pohár a letos poprvé také švýcarskou nejvyšší soutěž National League A. Své domácí zápasy odehrává v hale Les Vernets s kapacitou 7 135 diváků.

V klubu působí několik zkušených mezinárodních hvězd, mezi největší patří finští reprezentanti Valtteri Filppula, Sami Vatanen a Teemu Hartikainen. Obranu táhne mimořádně produktivní Švéd Henrik Tommernes, v útoku pak září další velezkušený Švéd, Linus Omark.

Ilves-Hockey

Bronzový tým loňského ročníku Liigy a historicky nejúspěšnější tým této soutěže, to je finský Ilves. I když poslední titul získal v roce 1985, celkem se stal mistrem hned šestnáctkrát, když největší slávu zaznamenal hlavně v 50. a 60. letech. Společně s Tapparou sdílí domácí stadion Nokia Arena.

V právě skončené sezóně působili v klubu tři čeští hráči – brankáři Marek Langhamer, Jakub Málek a obránce Dominik Mašín. Pro nadcházející ročník do kádru ještě přibyli Petr Kodýtek, Šimon Stránský a odcházejícího Langhamera nahradí v brankovišti mladý Patrik Hamrla.

Skellefteå AIK

V posledních letech veleúspěšný švédský klub patří k pravidelným účastníkům hokejové Ligy mistrů. Skellefteå získala od roku 2011 hned osm medailí, přičemž všechny byly zlaté nebo stříbrné. Tu poslední stříbrnou brala v právě skončeném ročníku 2022/2023, když ve finále podlehla Växjö 1:4 na zápasy.

Nejproduktivnějším hráčem týmu byl obránce Jonatan Pudas, který v padesáti zápasech základní části získal 45 bodů, dalších 12 přidal ve vyřazovacích bojích. Celkově měla Skellefteå v elitní dvacítce bodování švédské ligy čtyři hráče.

ERC Ingolstadt

Bavorský klub byl založen v roce 1964. Příslušnosti v nejvyšší německé soutěži DEL (Deutsche Eishockey Liga) se dočkal až v roce 2002/03, od té doby je ale jejím pravidelným účastníkem. Největšího úspěchu se Ingolstadt dočkal v sezoně 2013/14, kdy se stal mistrem ligy. V uplynulé sezoně byl modrobílý celek ve finále, kde nestačil na Mnichov. Německý tým se stejně jako Dynamo představí v Lize mistrů poprvé od roku 2016.

Mezi známé tváře kádru Ingolstadtu patří například pravidelný reprezentant Francie na MS, Charles Bertrand nebo bývalý německý reprezentant Daniel Pietta.

Stavanger Oilers

Zástupcem nejvyšší norské soutěže v Lize mistrů je Stavanger Oilers. Klub byl založen až v roce 2000, rychle se ale stal velmi úspěšným. Stavanger zažil v posledním desetiletí skvělé období, když norskou elitní soutěž vyhrál šestkrát v řadě. Celkově má na kontě devět mistrovských titulů, včetně prvenství z uplynulé sezony, kde přemohl tým Storhamar.

V Lize mistrů se „Olejáři“ představili pětkrát, nejlépe se jim dařilo v sezoně 2015/16, kdy se dostali mezi nejlepších 32 týmů.

Belfast Giant

Hokejový klub ze Severního Irska byl založen v roce 2000 a stal se prvním profesionální klubem na irském ostrově. Belfast působí v EIHL – nejvyšší hokejové soutěži Spojeného Království. Tuto soutěž už šestkrát ovládl, včetně uplynulého ročníku 2022/23.

V Lize mistrů se ostrovní klub představí potřetí. Známý je díky velkému zájmu svých fanoušků, kteří jezdí svůj tým podporovat po celé Evropě.