22.07.2023
Redakce

Jak si Pardubice vedly v elitních hokejových soutěžích?

Historie pardubického klubu v evropských soutěžích sahá do osmdesátých let, když v roce 1975 poprvé přivezl stříbro z Evropského hokejového poháru, stejně jako následně v roce 1988. Východočeský klub si zahrál také na turnaji Super six, třikrát v European Trophy a stejně tak v Lize mistrů, v níž byl jedním ze zakládajících členů a znovu se v ní objeví již v srpnu!

Evropský hokejový pohár

Pardubice získaly v roce 1973 svůj první titul a díky tomu měly také možnost účasti na Evropském hokejovém poháru, ten byl též nazýván Pohár mistrů evropských zemí, evropská mezinárodní klubová soutěž byla pořádaná od roku 1965 do roku 1997. Hned ve svém prvním účinkování v roce 1975 postupně přešly přes jugoslávský klub HK Jesenice, norským Vålerenga IF, švédským Leksands IF, nizozemským Tilburg Trappers až do finále, kde narazily na CSKA Moskva, kterou sice v prvním utkání porazily 3:2, ale v druhém duelu Tesla padla 1:6 a získala tak stříbrné medaile. Stejný úspěch zopakoval pardubický celek v roce 1988, opět ve finálovém duelu ztroskotal na CSKA Moskva, tentokrát těsně 1:2. Naposledy účinkovaly Pardubice v Evropském hokejovém poháru v roce 1989, to se jim však nepovedlo postoupit ze skupiny, ve které se utkaly s Djurgårdenem, Rosenheimem a norským Sarpsborgem.

Brankář Dominik Hašek spolu s obráncem Střídou zastavují útok Makarova (v tmavém) ve finále Evropském hokejovém poháru 1987 (Foto: ČTK)

Super six

Zisk mistrovského titulu v sezoně 2004/05 zajistil tehdejšímu Moelleru Pardubice účast na turnaji, v němž se utkávali mistři šesti nejlepších hokejových lig v Evropě. Byl pořádán IIHF a všechny jeho ročníky se odehrály v ruském Petrohradu. Pardubičtí hokejisté se ve skupinové fázi Super six na začátku roku 2006 nejprve střetli se Slovanem Bratislava, ten porazili 2:0. O den později bojovali o postup ze skupiny proti Dynamu Moskva, po prohře 1:5 pro ně však turnaj skončil.


Tomáš Rolinek v souboji s Peterem Pavlasem během utkání Super six (Foto: TASR/EPA)

European Trophy

Pardubický klub se třikrát po sobě zúčastnil předsezonního turnaje elitních evropských hokejových klubů s názvem European Trophy, který v roce 2013 zrušen a nahrazen Ligou mistrů. V prvním účinkování v roce 2011 Pardubice vyhrály Jižní divizi čítající osm klubů, ve čtvrtfinále nestačily na rakouský Salzburg těsně 1:2. V následujících dvou letech už se hokejistům ČSOB Pojišťovny nepovedlo postoupit ze základní skupiny.


30. 8. 2013: European Trophy: HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – TPS Turku 1:4

Champions Hockey League

Pardubický hokejový klub byl u vzniku Ligy mistrů, stal se jedním ze zakládajících klubů soutěže, která stále více získává na prestiži. V prvním ročníku se Pardubice utkaly ve skupině F se švédským Linköpingem, finským TPS Turku a italským Bolzanem. S konkurenci předních evropským klubů vybojovalo jeden bod za prohru 2:3 po samostatných nájezdech s Turku. Ani v sezoně 2015/16 se východočeskému klubu nepovedlo postoupit ze skupiny, ze zápasů se švýcarským Davosem a švédským Färjestadem získalo opět jeden bod. Poslední účinkování Dynama v evropské soutěži se datuje do sezony 2016/17, pardubickým hokejistům těsně o bod unikl postup ze skupiny se švédskou Frölundou a německým Wolfsburgem.


5. 9. 2014: Liga mistrů HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – Linköpings HC 3:6 – první domácí zápas v Lize mistrů

Dynamo si v uplynulém ročníku zajistilo návrat do prestižní Ligy mistrů, první zápas odehraje 31. srpna v pardubické enteria areně od 17:30 proti finskému Ilvesu Tampere, na domácí půdě se ještě utká 7. září s Stavanger Oilers a 9. září s ERC Ingolstadt.

Aktuálně probíhá první vlna prodeje vstupenek pouze pro majitele permanentních vstupenek na sezonu 2023/24, kteří si svou permici zakoupili do 13.7. do 23:59. Druhá vlna prodeje vstupenek na utkání základní části Ligy mistrů odstartuje pro všechny fanoušky v pondělí 7. srpna od 18:00. V této fázi budou v prodeji pouze balíčky na všechna tři utkání, a to na sedadla, která permanentkáři v první vlně prodeje neobsadili ani na jeden zápas. Třetí a poslední vlna prodeje začne v pondělí 14. srpna v 9:00. Do prodeje zamíří jednotlivé vstupenky na konkrétní zápasy základní části Ligy mistrů. V této fázi prodeje už neplatí 20% sleva pro majitele permic. Také ve třetí fázi prodeje bude možné zakoupit balíček na všechny tři domácí zápasy základní části.

Podrobnosti o nákupu vstupenek na Champions Hockey League naleznete v článku ZDE. Prodej vstupenek probíhá jak na pokladnách enteria areny, tak v online systému ZDE.