02.02.2023
Redakce

Do Pardubic dorazí v pátek Olomouc. Prodlouží Dynamo sérii výher?

Dynamo čeká po venkovní výhře s Mladou Boleslaví další náročný test, tentokrát v podobě šesté Olomouce. Tým Radima Rulíka zvítězil už v osmi utkáních v řadě. Prodlouží svou šňůru na devět? Zápas v enteria areně začíná v pátek 3. února v 18:00.

44. kolo: HC Olomouc – HC Dynamo Pardubice - sleduj ONLINE

Stojí za připomenutí

  • Dynamo si v předchozím duelu v Mladé Boleslavi pojistilo postup do čtvrtfinále play off. Znamená to tak, že Východočeši již nemůžou skončit v hlavní části na nižší pozici než čtvrté.
  • Olomouc se na rozdíl od svého pátečního soupeře nenachází v nejlepší formě. Z posledních 10 zápasů si Kohouti odnesli pouze tři vítězství. Pardubice prozatím v kalendářním roce 2023 triumfovali ve všech případech až na domácí střetnutí se Spartou, které prohrály 0:3.
  • Poslední vzájemná bitva mezi oběma týmy dopadla lépe pro muže Jana Tomajka, jež si odnesli dva body za výhru 3:2 v prodloužení. Zbylé dva mače ovládli lídři extraligy, nejprve 2:1 venku a poté 3:0 doma.

Z kabiny Dynama

První únorovou hrozbou pro Dynamo bude Olomouc. Mužstvo Radima Rulíka tak bude chtít navázat na náročnou venkovní výpravu v Mladé Boleslavi, kde zvítězilo 5:3 a prodloužilo svou sérii výher na osm. „Myslím si, že Boleslav měla lepší start, ale od našeho comebacku jsme naopak ovládali zápas my. Dnes rozhodovaly speciální týmy, dali jsme dva góly z přesilovek a tu jednu zbylou jsme se snažili především držet puk,“ okomentoval úspěšné tažení Dynama asistent trenéra Richard Král.

K tomu Pardubice navýšily svůj náskok na druhé Vítkovice na propastných 15 bodů. Ridera sice měla k dispozici zápas k dobru a mohla tak snížit rozdíl na 12, ten ale doma proti Třinci prohrála 1:2.

Východočechům bude i v tomto utkání scházet nemocný Adam Musil, jehož už 9. února čekají reprezentační povinnosti ve Švédsku, kde se český národní tým představí v rámci Euro Hockey Tour. Můžeme tak očekávat, že jej ve čtvrté lajně proti Kohoutům nahradí stejně jako v Mladé Boleslavi devatenáctiletý talentovaný útočník Pavol Štetka. Mladík dosud v áčku nastoupil do osmi zápasů, v nichž zaznamenal 3 body (2+1). Dále jsou na marodce rovněž brankář Dominik Frodl a forvard Robert Říčka.

Dynamo si rok 2023 užívá. V lednu odehráli pardubičtí hokejisté celkem 12 utkání a jedenáctkrát odcházeli jako vítězové. Stopku jim vystavila pouze pražská Sparta, která vyloupila enteria arenu 3:0. Jinak porazili Východočeši postupně Vítkovice, Karlovy Vary, Brno, Liberec, Litvínov, dvakrát Kladno, Hradec Králové, Třinec, Plzeň a již zmiňovanou Mladou Boleslav.

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Will – D. Musil, Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Kolář, Bučko, Chabada – Cienciala, Sedlák, Hyka – Kousal, Zohorna, Radil – Paulovič, Poulíček, Zeman – Mandát, A. Musil, Vondráček.

Aktuálně od soupeře

Olomouc se v Pardubicích pokusí oklepat z trýznivé domácí prohry 3:4 proti Karlovým Varům. Hanáci vstoupili do třetí třetiny s gólem, který vstřelili ve 28. vteřině závěrečného dějství, a vedením 3:2. Jenže v 7. minutě nejprve srovnal z přesilovky útočník Energie Dávid Gríger a pak když už to vypadalo, že se bude prodlužovat, dorazil na scénu hrdina Západočechů Martin Kohout, který neuvěřitelnou 1 sekundu před koncem přidal svou druhou trefu a otočil zápas na konečných 4:3 pro Vary.

„Byl to hodně vyrovnaný zápas, v němž měly šance oba týmy. Bylo to o gól, pak se to vyrovnalo, ale když budu mluvit o koncovce zápasu, tak to by se nám vůbec nemělo stávat. Dnes jsme ztratili body,“ kritizoval výkon svých svěřenců kouč Olomouce Jan Tomajko.

Body neputovaly na Moravu ani v předchozím souboji s Mladou Boleslaví, jíž Kohouti podlehli jednoznačně 0:4. Své poslední vítězství zaznamenali olomoučtí hokejisté doma proti Plzni. Ani v tomto případě to však nebylo bez trápení, duel nakonec skončil těsně 3:2. Stejným výsledkem dopadlo pro Hanáky také poslední vzájemné klání s Dynamem, v němž se nicméně rozhodovalo až v prodloužení, kde se mezi tři tyče trefil z přesilovky útočník Lukáš Nahodil.

Hvězda v týmu soupeře:

Jan Káňa. Nejproduktivnější hráč Olomouce se v letošní sezoně pyšní 11 vstřelenými brankami a 17 asistencemi. Dosud tak nasbíral o jeden bod více než druhý Lukáš Nahodil. Daří se mu také proti Pardubicím. Ve třech zápasech bodoval třikrát.

Sestava Olomouce z minulého utkání:

Konrád – Ondrušek, Dujsík, Rašner, Škůrek, T. Černý, Švrček, Řezníček – J. Káňa, Knotek, Orsava – Plášek ml., Kusko, Navrátil – Klimek, Kučera, Bambula – Olesz, Anděl, Rutar.

Hráli v týmu soupeře

KLUBHRÁČI
HC Dynamo Pardubice

HC Olomouc

Lukáš Anděl, Pavel Musil, Lukáš Nahodil, Jakub Orsava