31.12.2023
Redakce

Dynamo si po finále s Davosem veze ze Spengler Cupu historické stříbro

Pardubice svedly na závěr roku ve finále Spengler Cupu náročnou bitvu s domácím Davosem. Díky trefám Hyky s Kousalem v závěru druhé části srovnaly na 2:2, švýcarský celek si však vzal svůj náskok zpět, a tak si Dynamo odváží historické stříbro.

Spengler Cup 2023, Finále, neděle 31.12.2023, Eisstadion Davos

Davos

Dynamo Pardubice

5:3
1:0, 2:2, 2:1
Branky a nahrávky: 13. Rasmussen (Haapala, Stránský), 32. Corvi (Olofsson, Wieser), 39. Dahlbeck (Wieser, Olofsson), 41. Rasmussen (Haapala), 43. Olofsson (Wieser) – 37. Hyka (Radil, Čerešňák), 37. Kousal (Radil, Zohorna), 53. Mandát (Pochobradský, Košťálek). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Střely na branku: 29:26 (9:12, 14:8, 6:6). Vhazování: 27:61. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 5:2, 5:3.
Davos: Aeschlimann (Senn) – D. Egli, Dahlbeck, Andersson, Näkyvä, Fora, Jung, Guebey – Stránský, Rasmussen, Haapala – Wieser, Corvi, Olofsson – Ambühl, Nordström, Bristedt – C. Egli, Jurčo, Nussbaumer.
Dynamo Pardubice: Klouček (Will) – Čerešnák, Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek, Hájek, Bučko – Hyka, Sedlák, Cienciala – Radil, Zohorna, Kousal – Kaut, A. Musil, Paulovič

Komentář

Pardubice neměly před nedělním finálovým duelem s Davosem příliš času na oddych a přípravu, trenéři sáhli ke změnám v útočných formacích. Do prvního útoku se posunul David Cienciala, na křídlo třetí formace Matej Paulovič a ve čtvrté řadě začal Michal Pochobradský.

První větší šanci si vypracoval domácí celek, Ambühl se uvolnil na pravé straně a zpoza brány vyslal zadovku před brankoviště, Nordström však na puk nedosáhl. Jako první se z branky radovalo ve 13. minutě Dynamo, jenže stejně jako v semifinále nebyl gól Martina Bučka uznán. Kousal se dostal k puku u pravého mantinelu, nabil ho na střelu z první od modré Bučkovi, který propálil brankáře. Trenéři Davosu si ale vzali challenge na postavení mimo hru, která byla úspěšná. Východočeši navíc rychle po neuznaném gólu inkasovali, Stránský vybojoval za brankou puk a posunul ho k Haapalaovi. Ten nahrál Dennisu Rasmussenovi, jenž z levého kruhu našel prostor pod vyrážečkou brankáře Kloučka – 1:0.

Pardubičtí ve druhé části i zásluhou brankáře Kloučka ustáli několik zajímavých příležitostí soupeře, tomu se povedlo odskočit na rozdíl dvou branek ve 32. minutě. Dynamo inkasovalo krátce po vhazování ve vlastním obranném pásmu, nedokázalo vyhodit puk ze třetiny a dělovka Enza Corviho z osy hřiště zapadla přesně k pravé tyči – 2:0. Východočeši ve 37. minutě rychle využili nabídnutou početní výhodu ke snížení náskoku soupeře, Radil nahrál do pravého kruhu Tomáši Hykovi, jenž ranou z první na vzdálenější tyč odčaroval brankáře Aeschlimanna – 2:1. Dynamu stačilo dalších třináct vteřin a již bylo srovnáno. Zohorna vybojoval puk za bránou, posunul ho na Radila, jenž vymyslel pas na vzdálenější tyč, kam si najel Robert Kousal, který už měl poměrně snadnou práci – 2:2. Jenže nerozhodný stav bohužel nevydržel do konce druhé části, minutu před jejím koncem si Davos vzal vedení zpět. Po tlaku u brankoviště poslal Wiser puk na modrou čáru, nahození od Klase Dahlbecka bylo tečované mezi betony Kloučka, který je nestihl secvaknout – 3:2.

Přelom druhé a třetí třetiny vyšel švýcarskému celku na výbornou, v úvodu třetí periody totiž přidal další dvě branky. Haapala našel přihrávkou mezi kruhy čekajícího Dennise Rasmussena, jemuž sice střela příliš nesedla, ale díky dalšímu šťastnému odrazu skončila za zády bezmocného brankáře Kloučka – 4:2. O dvě minuty později vyrazil pardubický gólman před sebe Wieserovu střelu, jako první se k odraženému puku dostal Jesper Olofsson, který ho bekhendem uklidil do odkryté branky – 5:2. Východočeši se i při třígólové ztrátě nevzdávali a bojovali o snížení, to přišlo necelých osm minut před koncem základní hrací doby. Pochobradský dostal puk přihrávkou z vlastního pásma, po odrazu od protihráče se puk dostal k Janu Mandátovi, jenž zakončil samostatný únik pod ruku gólmana – 5:3. Další branku už se však Pardubicím přidal nepodařilo, při historické premiéře ve finále švýcarského turnaje tak berou stříbro.


Ohlasy po utkání

Václav Varaďa (HC Dynamo Pardubice): „Finále pro nás nedopadlo, ale takhle to někdy v hokeji je. Sahali jsme po srovnání stavu, byli jsme blízko jít do třetí třetiny za vyrovnaného stavu s tím, že kdo dá gól, tak vyhraje. Udělali jsme hrubou chybu, která nás ve finále stála ten davoský náskok, který už jsme nedotáhli. Ale v globálu mi turnaj ukázal spoustu dobrého, určitě jsme zde zanechali velmi dobrý dojem a hráči hráli na doraz, což jsme chtěli. Po vánočních svátcích není jednoduché k tomu takto přistoupit, ale věřím, že jsme nezklamali naše fanoušky a udělali dobré jméno pardubickému týmu.“