31.8.2023
Redakce

Dynamo v prvním zápase Ligy mistrů na Ilves nestačilo, rozhodla produktivita

Pardubičtí hokejisté v prvním kole základní části Ligy mistrů nestačili na Ilves Tampere. Dynamo finského soupeře přestřílelo, ale hosté byli lepší v produktivitě a zvítězili 3:1. Jediným úspěšným střelcem Dynama byl Lukáš Radil, který ve třetí třetině snižoval na rozdíl jedné branky. Návratu do evropské soutěže přihlíželo v enteria areně rekordních 6.423 diváků, nejvíce na domácí zápas v základní části Ligy mistrů na českém území v historii.

Liga mistrů, 1. kolo, čtvrtek 31.8.2023

Dynamo Pardubice

Ilves Tampere

1:3
0:1 0:1 1:1
Branky a nahrávky: 47. Radil (Kousal, Zohorna) – 9. Ikonen (Mäntykivi, Stránský), 26. Ratinen (Palve, Friman), 50. Suomi (Ikonen, Kodýtek). Rozhodčí: Hribik, Pražák – Svoboda, Hynek. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6423. Střely na branku: 29:21. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.
Dynamo Pardubice: Klouček – Musil D., Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Kolář, Bučko, Hrádek – Říčka, Sedlák (C), Hyka – Paulovič, Zohorna (A), Radil – Cienciala, Kousal, Urban – Mandát, Musil A., Vondráček.
Ilves Tampere: Málek – Friman (C), Lancaster, Mašín, Pelli, Parikka, Latvala, Jurmo – Suomi, Kodýtek, Meskanen – Stránský, Mäntykivi, Ikonen (A) – Ratinen, Palve, Päkkilä – Virtanen, Grégoire, Könönen – Nyman

Komentář

Dynamo naskočilo do Ligy mistrů s Milanem Kloučkem v brance. V prvních minutách bylo aktivnější, ale vedení se neujalo. Ilves hrozili zejména z protiútoků, v 9. minutě právě z přečíslení otevřel skóre utkání Joona Ikonen.

Také do druhé dvacetiminutovky vstoupilo Dynamo aktivně, ale Tampere se brzy dočkalo dvoubrankového vedení. Oula Palve dostal až příliš prostoru a přešel přes domácí obranu, jeho zakončení ještě v brance neskončilo, ale Samuli Ratinen dorazil puk za Kloučka. Pardubičtí hráči měli výhodu přesilové hry, ani přes dlouhý tlak si ale šanci nevytvořili.

Ve třetí třetině měli domácí další početní výhodu, ani tentokrát ale Málka příliš neprověřili. Ve 46. minutě vyhrál Tomáš Zohorna buly, posunul puk pod sebe na Roberta Kousala a jeho střelu bleskově dorazil do branky Lukáš Radil. Dynamo se nadechovalo k náporu, ale Rysi jej brzy zchladili. V přesilové hře dorazil Eeemeli Suomi do branky střelu Ikonena, a bylo to znovu o dva góly. Pardubice si v závěru zahrály ještě jednu přesilovou hru, vytvořily si obrovský tlak a dokonce zkusily risk bez brankáře. Jakub Málek už další puk za svá záda nepustil a Dynamo tak v prvním zápase prohrálo s Ilves Tampere 1:3.

Generálním partnerem Dynama v Lize mistrů je D+D Elektromont. Významnými partnery jsou město Pardubice, Letiště Pardubice a Rádio Černá Hora.

Ohlasy po utkání

Václav Varaďa (hlavní trenér HC Dynamo Pardubice): „Já bych chtěl pogratulovat soupeři, který proti nám hrál velmi těžké utkání. My jsme do zápasu vstoupili velmi dobře, ale dohnaly nás dvě individuální chyby a v podstatě jsme soupeře lacině pustili do vedení 2:0. Ve druhé třetině jsme si tam vytvořili některé gólové příležitosti, ale nedokázali jsme z nich dát gól a trochu si pomoci do druhé půlky zápasu. V globálu ten náš výkon před tou skvělou diváckou kulisou byl slušný. Na to, že je konec srpna, jsme velmi rádi, že nás fanoušci přišli podpořit. Vnímám, že tým to odmakal, ale dneska soupeř byl o trochu lepší. Věřím, že uděláme nějaké korektury, abychom náš výkon napravili a utkání ve Švédsku zvládli.“

Antti Pennanen (hlavní trenér Ilves Tampere):„Byl to těsný zápas, velmi těžký, hodně soubojů a zblokovaných střel. Pardubice odehrály skvělé utkání, měli jsme velké problémy. Dnes jsme byli výborní v defenzivě a podržel nás také brankář. Myslím si, že právě proto jsme dnes vyhráli.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 31. 8. 2023
PCE - ILV
1:3
OF1, 15. 11. 2023
ILV - PCE
1:3
OF2, 21. 11. 2023
PCE - ILV
2:2

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube