1.2.2020
Redakce

Dorost Dynama slaví výhru, Přerov srazil hattrickem Formánek

Pardubice – Zajímavé utkání zvládli pardubičtí dorostenci otočit ve svůj prospěch, ačkoli s Přerovem prohrávali 0:1, dvěma brankami ve druhé třetině strhli zápas na svou stranu. V závěru pak zvládli nasázet ještě tři branky, čímž potvrdili svou převahu. Hattrickem se blýskl František Formánek, parádním výkonem poté brankář Alexandr Marossy.

ELIOD extraliga dorostu, 0. kolo, sobota 1.2.2020

Dynamo Pardubice

Přerov

5:1
0:0, 2:1, 5:1
Branky a nahrávky: 35. Formánek (Kloz), 40. Špinka (Tvrdík), 58. Burda (Pilař, Tvrdík), 60. Formánek (Vašíček), 60. Formánek (Burda) – 29. Hradil (Halík). Rozhodčí: Vepřovský – Havel, Jiruška. Vyloučení: 5:6. Využití:1:0. Diváci: 100. Střely na branku: 39:18. Průběh utkání: 0:1, 5:1.
Dynamo Pardubice: Marossy – Panchartek, Vašíček, Kubíček, Tvrdík, Koudelka, Chabada, Špinka – Matuška, Pilař, Kubíček, Formánek, Kloz, Burda, Jirout, Štetka, Macas.
Přerov: Žurek – Kaprál, Koblížek, Svozil, Růžička, Tomiga, Holík, Billa – Štíbr, Mašek, Brázda, Kuncek, Halík, Hradil, Kuchta, Hyža, Buršík, Šilhavý.

Komentář

Zápas začal spíše opatrně, favorizovaným Pardubicím se dlouho nedařilo dostat se do tempa. Zajímavější pasáž poté nabídla série vyloučení na obou stranách, přesilovou hru hostí ale domácí zvládli ubránit bez problémů. První větší šance pak přišla v pardubické početní výhodě, kdy se Formánek protáhl kolem soupeřova obránce a předložil dobrou nabídku Burdovi, jeho pokus z mezikruží ale Žurek zvládl vyrazit betonem. Na druhé straně pak mohli skórovat Přerovští, Marossy měl totiž velký problém se střelou Holíka od modré čáry, domácí obránci ale zasáhli včas a puk, který již klouzal za brankovou čáru stihli včas uklidit do bezpečí. Další z Formánkových průniků pak opět ohrozil hostujícího brankáře, dorostenec Pardubic se dostal do bekhendového zakončení, ani to však bohužel pro Pardubice neskončilo první brankou zápasu. V rozhodujícím momentu zkrátka hosté vždy zvládli zasáhnout. Pokud ale Dynamo prošlo i přes obranu soupeře, připraven byl zatím jistý Petr Žurek.

Druhá třetina začala zlepšeným pohybem moravských dorostenců. Zatímco domácí vypadali, jako by ještě stále nenašli zápasový rytmus, Přerov získával puky v soubojích, přecházel rychle do útoku a zaměstnával Marossyho. Ten také obdržel první branku zápasu po střele Radima Hradila, což domácí vyburcovalo k lepšímu výkonu. Přerov ještě chvíli odolával tlaku Pardubic, zrychlená hra pardubických dorostenců ale posléze vedla ke srovnání skóre. V 35. minutě se totiž ze samostatného úniku prosadil František Formánek, který přesně zamířil k tyči Žurkovy klece. V závěru prostřední dvacetiminutovky pak byl vyloučen hostující Hyža a z početní výhody Pardubice trestaly podruhé. Střelu Vojtěcha Tvrdíka z levé strany dorazil do odkryté klece Dominik Špinka a do poslední třetiny tak šli s lepším skóre domácí dorostenci.

V třetí části byly lepším týmem Pardubice, které však až do 58. minuty stále vedly jen o jednu branku. Především nevyužité šance v úvodu třetího dějství je v závěru mohly mrzet. Klíčovým momentem bylo nakonec ubráněné oslabení a následný gól Daniela Burdy z přesilové hry, čímž Dynamo odskočilo Přerovu a ten pak musel zkusit hru v šesti. Během ní ale přidal další branku František Formánek, který poté zvýšil skóre ještě jednou a zaznamenal tak hattrick. Dynamo díky němu, a také především díky zlepšenému výkonu od poloviny utkání slaví výhru 5:1.