25.10.2019
Redakce

Pardubice si vítězství nad pražskou Slavií vybojovaly až v nájezdech

Pardubice - Poměrně vyrovnaný souboj svedly na domácím ledě Pardubice s pražskou Slavií. Pro domácí se zápas vyvíjel slibně, když ve třetí třetině vedli nad mužstvem z hlavního města již o tři branky, poté ale předvedli řadu individuálních chyb a Slavie tak během pár minut dokázala srovnat na 3:3. O vítězi rozhodly až závěrečné nájezdy, ve kterých se jako jediný dokázal prosadit pardubický Formánek, který tím zajistil svému týmu bod navíc.

ELIOD extraliga dorostu, 13. kolo, čtvrtek 24.10.2019, enteria arena

Dynamo Pardubice

Slavia Praha

4:3sn
0:0, 2:0, 1:3 - 0:0
Branky a nahrávky: 26. Pavlata, 30. Kloz (Herčík), 41. Formánek (Herčík), rozh. náj. Formánek – 47. Svoboda (Vlasák), 57. Kvasnička, 57. Brummel (Vlasák). Rozhodčí: Kratochvíl – Řezníček, Roischel. Vyloučení: 6:6 + Špinka (PCE) 10 OT vražení na hrazení. Bez využití. Diváci: 80. Střely na branku: 34:29. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3.
Dynamo Pardubice: Borovička – Hebek, Vašíček, Kubíček,Tvrdík, Koudelka, Chabada, Špinka – Pavlata, Matuška, Paleček, Herčík, Formánek, Nekvinda, Kloz, Burda, Novotný, Jaša, Štětka.
Slavia Praha: Pittr – Hrdlička, Stejskal, Svoboda, Weitz, Dráb, Palát – Vlasák, Slavíček, Malínek, Jokl, Hamršmíd, Kvasnička, Brummel, Skoupý, Novák, Hofmann, Štancl.

Komentář

První třetina se vyvíjela poměrně neutrálně, když i přes mnoho nadějných střel nedokázal ani jeden z týmů vstřelit otevírací gól celého utkání. I přes to bylo na ledě pardubické enteria areny mnohé co sledovat, když oba gólmani dokázali i přes palbu protihráčů uchránit své brány.

Nic se nezměnilo ani po samostatném nájezdu pražského Hamršmída, který dostal svou šanci v 23. minutě z důvodu nedovoleného bránění jednoho z Východočechů. Dvě minuty na to se však dokázali prosadit domácí, když si Pavlata sám zavezl puk a předvedl nádhernou akci, ze které nakonec vznikl první gól. Tato akce Dynamu dodala sebevědomí, což se projevilo hned v 30. minutě, když si nahrávající Herčík našel před pražskou bránou volného Kloze a ten tvrdou ránou poslal Pardubice do dvougólového vedení. Východočeši se snažili náskok stáhnout, ale marně a tak Pardubice vstupovaly do poslední části zápasu s příjemným náskokem.

Neuvěřitelnou střelu předvedl hned v první minutě třetí třetiny domácí Formánek, který díky přesné nahrávce Herčíka protlačil puk mezi betony pražského gólmana a Pardubice se za stavu 3:0 naskytly blízko vítězství. Poté ale přišla první střela hostujícího celku v hlavní roli s pražským Svobodou a Slavie po této vydařené akci začala přidávat na tempu. Zbývaly už jen tři minuty do konce, když Středočeši předvedli obrovský zvrat. Během jedné minuty se dokázal prosadit Kvasnička, když svou střelou překvapil domácího Borovičku a Brummel, který svým gólem rozpoutal na slávistické střídačce pocit euforie.

Následovalo tedy prodloužení, které ovšem nepřineslo velké změny v dosavadním stavu zápasu. Oba týmy měly sice několik nadějných akcí, ale gólmani byli po celých pět minut ve střehu a neumožnili tak svým soupeřům skórovat.

Jelikož ani jeden z týmu nedokázal rozhodnout v prodloužení, následovaly závěrečné nájezdy. Prosadit se dokázal jenom jeden z hráčů a tím byl pardubický František Formánek, díky kterému nakonec zůstalo vítězství doma a Dynamo si tak připsalo dva body.

Ohlasy po utkání

Michal Mikeska (trenér HC Dynamo Pardubice): „Prvních deset minut jsme byli marní, moc nám to nejezdilo a byli jsme ustrašení. Pak se hra srovnala, dali jsme šťastný gól na 1:0, trošku se uvolnili a začali jsme hrát velice dobře. Za stavu 3:0 na začátku třetí třetiny jsme si mysleli, že už to dotáhneme do vítězného konce, pak jsme ale udělali tři individuální chyby, které nás stály tři body. Vyhráli jsme na nájezdy, ale ta zbytečná kaňka tam prostě je.“

.Ladislav Slížek (trenér HC Slavia Praha): „Jsme rádi za bod, ve který jsme už ani v průběhu zápasu nevěřili. Myslím si, že Pardubice si zasloužily vyhrát, nicméně my za tu bojovnost ten bod máme, jsme za něj vděční, ale Pardubice byly po většinu zápasu lepší.“