21.9.2019
Redakce

Dorostenci poprvé padli a přišli o první příčku

PRAHA — Pardubičtí dorostenci nevstoupili do souboje o první místo tabulky vůbec ideálně, inkasovali již po dvanácti vteřinách. Na ledě pražské Slavie se jim povedlo v první třetině srovnat stav, poté však museli znovu dotahovat, to už ale bylo nad jejich síly. Dynamo nedokázalo být dostatečně produktivní, dvakrát se prosadil pouze Formánek, a muselo skousnout první prohru v sezoně.

ELIOD extraliga dorostu, 4. kolo, sobota 21.9.2019, Zimní stadion Eden

Slavia Praha

Dynamo Pardubice

4:2
1:1, 2:1, 1:0
Branky a nahrávky: 0:12 Vlasák (Slavíček, Štancl), 22:30 Slavíček (Štancl, Vlasák), 24:37 Štancl (Vlasák), 52:10 Slavíček) – 14:33 Formánek (Tvrdík, Kloz), 26:46 Formánek (Kloz). Rozhodčí: Glanc – Doležal, Svoboda. Vyloučení: 8:6. Využití: 1:1. Diváci: 104. Střely na branku: 35:35. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Slavia Praha: Pittr – Hrdlička, Stejskal, Weitz, Palát, Kluch – Vlasák, Slavíček, Malínek, Jokl, Kvasnička, Brummel, Skoupý, Novák, Hofman, Štancl, Vymětal.
Dynamo Pardubice: Borovička – Hebek, Kubíček, Tvrdík, Koudelka, Chabada, Špinka – Pavlata, Matuška, Paleček, Kubíček, Formánek, Nekvinda, Kloz, Burda, Jaša, Štětka.

Komentář

Ve čtvrtém utkání ELIOD extraligy dorostu na sebe v pražském Edenu narazily dva velmi dobře hokejově vybavené týmy. Tým domácí Slavie hrál s Dynamem Pardubice, tedy s týmem, který zatím v sezóně s nikým neztratil ani bod. Toto utkání mělo ještě jeden zvláštní náboj a to sice motivaci v podobě prvního místo tabulky.

Pardubicícm se nepovedl vstup do zápasu a hned po dvanácti vteřinách se měnilo skóre ve prospěch Slavie. Marek Vlasák zužitkoval výhru v buly a po přihrávce od Slavíčka a Štancla otevřel střelecký účet zápasu – 1:0. Stav zápasu se tedy neměnil až do čtrnácté minuty, kdy se povedlo Františku Formánkovi využít pardubickou přesilovou hru – 1:1.

Do druhé dvacetiminutovky nastoupily oba týmy dost obezřetně a hrálo se velmi opatrně bez větších šancí. Jenže pak se v čase 22:30 trefil z ostrého úhlu Šimon Slavíček a o tři minuty později se znovu trefili červenobílí. Slavíček a Vlasák společnými silami nejprve obrali obránce hostů ve středním pásmu a poté puk předložili Jakubovi Štanclovi, který se se svojí střelou nemýlil. Pardubičtí však zareagovali velmi rychle a už za dvě minuty díky další přesné trefě Františka Formánka korigovali stav utkání na 2:3. V dalších minutách děkovali slávisté skvěle chytajícímu gólmanovi Pittrovi, který si připsal hodně těžkých zákroků. Největší šanci chytil, když se jeden z pardubických útočníku zmocnil puku ve středním pásmu a sám jel na sešívaného brankáře, ten však reflexivně zasáhl pravým betonem.

Dynamo mělo v polovině třetí třetiny k dispozici početní výhodu, tu ve vyrovnávací branku neproměnilo a o chvíli později bohužel inkasovalo čtvrtý gól z hole Slavíčka, jenž dělal pardubické obraně po celý zápas potíže – 2:4. Vstřelené brance ale ještě předcházela hromadná potyčka před slávistickou brankou, po níž rozhodčí rozdali pořádnou řádku trestných minut a slávistický Malínek dokonce dostal trest do konce utkání. Pardubičtí nepolevovali ve své aktivitě až do závěrečné sirény, v závěru jim ale nepomohly ani další početní výhody, chvíli hráli dokonce v pěti proti třem.

Ohlasy po utkání

Ladislav Slížek (HC Slavia Praha): „Věděli jsme, že Pardubice přijedou ve velké pohodě, což se i ukázalo. Myslím, že první třetinu byl soupeř lepší. Měli jsme zbytečný respekt, pardubičtí hráči byli hodně v pohybu, ale pak to kluci odmakali, ubránili oslabení, takže já tleskám. Kluci zjistili, že se nemají čeho bát, a že hrají to co my. Ten respekt pak setřásli a od druhé třetiny to bylo jiné a zaslouženě jsme vyhráli. Celý tým je nesmírně bojovný, je to vynikající parta, výborně se povzbuzují, umí se i pochválit. Jsme na vítězné vlně, ale kluci jdou pokorně do každého zápasu a to zatím rozhoduje. Zatím jsme sice první, ale jsou odehrána jenom 4 kola, takže bych to nepřeceňoval. Ještě si musíme počkat.“

Michal Mikeska (HC Dynamo Pardubice): „Hráli jsme pomalu, nelítal nám puk, nebruslili jsme a báli jsme se soupeře, který hrál velice tvrdě. To na nás evidentně platilo, musíme se s tím příště lépe vypořádat. Chtěli jsme Slavii zaskočit rychlou hrou, ta ale nepřišla, takže teď jsem spíš zaskočený já, ale každý musí občas prohrát. Slavia nás zaskočila tvrdou hrou, zákroky byly hraniční, některé mi přišly až za hranou ale rozhodčí to pouštěl.“