19.1.2020
Redakce

Dynamo veze z Prahy bod!

Praha – Vyrovnaný duel se Spartou Pardubičtí prohráli až v prodloužení, Dynamo vyslalo na brankáře Machovského 33 střel, které dokázal zneškodnit. Svou první trefou v novém působišti se naopak může chlubit Michal Vondrka.

Tipsport extraliga, 38. kolo, neděle 19.1.2020, O2 arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

2:1p
0:0, 1:1, 0:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 24:09 Vondrka (Svačina, Mikuš; 5/5) - 32:58 Tomášek (Rousek; 5/5), 61:20 Pech (Koistinen, Machovský; 3/3). Rozhodčí: Svoboda, Heikinnen – Brejcha, Jelínek. Vyloučení: 4:3, navíc Kousal (Pardubice) 10 min. Bez využití. Diváci: 9763. Střely na branku: 22:34 (4:9, 10:10, 6:15 - 2:0). Zblokované střely: 6:10. Hity: 8:3. Vhazování: 30:28. Průběh utkání: 0:1, 2:1. Hráči utkání: Lukáš Rousek - Jan Zdráhal.
Sparta Praha: Machovský – Tomáš Dvořák, Košťálek, Koistinen, Blain, Jeřábek, J. Pohl, Poizl – Rousek, Tomášek, Řepík – Kudrna, V. Růžička, Říčka – Buchtele, Pech, Smejkal – Pšenička, Sukeľ, Dvořáček.
Dynamo Pardubice: Kantor – Mikuš, Zdráhal, Kolář, Voráček, Ivan, Holland, Blažej – Mandát, Kousal, Tybor – Svačina, Harju, Vondrka – Kusý, Poulíček, Látal – Machala, Rolinek, Paulovič.

Komentář

Zápas začal ve vysokém tempu, oba celky se snažily o rychlý přechod do útoku a již po čtyřech minutách hry byla k vidění první větší šance, když Tomáš Rolinek ze strany přihrával Ondřeji Machalovi do brankoviště, kde však situaci vyřešil Machovský. Pardubičtí se poté po vyloučení Mandáta museli bránit v oslabení, Sparta však byla neefektivní a její početní výhoda tak zůstala nevyužita. První těžký zásah si Kantor připsal až v osmé minutě, kdy pardubická obrana nezachytila Tomáškovu přihrávku na Rouska, dvacetiletý útočník ale Kantora nepřekonal, stejně jako Vladimír Růžička o chvíli později.

S pukem se v první části hrálo více kolem branky domácích, Machovský měl více práce a především při dvou přesilovkových pokusech Zdráhala se hodně zapotil. Pardubický obránce pak hrál klíčovou roli i v závěru první dvacetiminutovky, kdy svou střelou způsobil zmatek ve sparťanském brankovišti. Ani další přesilová hra Dynama ale nevedla k první brance zápasu, ačkoli z dobrých pozic ještě v posledním střídání zkusili štěstí Vondrka i Kousal.

Dynamo i na začátku druhé třetiny ukázalo zlepšenou hru v početních výhodách, Matěj Paulovič svou dobrou střelou příklepem málem dokázal otevřít skóre utkání. Co se však nepovedlo jemu, to dokázal Michal Vondrka, který se prosadil hned při své premiéře za Dynamo! Po střele Svačiny se totiž puk odrazil od tyčky a právě čerstvá posila Dynama byla ke kotouči nejblíže – 1:0. Sparta ale přidala na obrátkách, z mezikruží hned vzápětí orazítkoval Kantorovu brankovou konstrukci Tomáš Pšenička. Dynamo ale tlak ustálo a v 28. minutě pak David Dvořáček zasáhl Machalu vysokou holí, v následné výhodě se do útoku zapojil Zdráhal, prosmýkl se mezi obránci a svojí střelou trefil levou tyč Machovského klece!

Několik minut poté se naopak poprvé prosadili Pražané, když dokázali zužitkovat rychlý protiútok tří proti dvěma. David Tomášek a Lukáš Rousek si dvakrát vyměnili kotouč a pohlednou kombinaci zakončil prvně jmenovaný úspěšnou kličkou. Pardubičtí trenéři si ještě vzali trenérskou výzvu kvůli domnělému postavení Michala Řepíka, ale rozhodčí po poradě u videa gól uznali. Pavel Kantor si nemohl oddechnout ani v následujících minutách, kdy přišla dvě vyloučení hostů, Robert Kousal dokonce obdržel i desetiminutový trest.

Úvod třetí třetiny byl opatrný z obou stran, postupně se ale Dynamo dostávalo pod menší tlak a zajímavě zkusili střílet například Jan Buchtele nebo David Dvořáček, který ukázal kreativitu svým pokusem mezi nohama. Šanci dostat se do vedení poté Pardubicím nabídl Lukáš Pech svým faulem, Machovský však dokázal zneškodnit všechny pokusy hostů a stav byl stále nerozhodný. Překonat soupeřova brankáře dokázal jen Zdráhal, který ale opět trefil tyčku. To byla na dlouhou dobu poslední větší šance vyrovnaného zápasu, v posledních minutách již ani jeden z celků nechtěl udělat chybu. Výjimkou byla nebezpečná dorážka Vladimíra Svačiny nebo přečíslení dva na jednoho, které nedokázal zakončit Vondrka.

Zápas tak dospěl až do prodloužení, které po 80 vteřinách rozhodl průnikem po pravé straně Lukáš Pech a Dynamo si tedy z Prahy po dobrém výkonu odváží pouze bod.

Ohlasy po utkání

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Bylo to velmi vyrovnané utkání, stejně jako předchozí dvě utkání s Pardubicemi rozhodla jedna branka. Oba týmy velmi bojovaly, myslím že v první třetině jsme odvedli velice dobrou práci, když jsme vždy zvládli zneškodnit rychlé protiútoky soupeře, v nich jsou Pardubice nebezpečný tým. Ani my jsme si ale nevytvořili moc příležitostí v útoku. Obě mužstva tedy hrála kvalitně v obraně, Pardubice hrozily hlavně v přesilovkách. Do druhé části jsme vstoupili lépe, měli jsme možnost dát gól, ale brankář soupeře zachytal dobře. Dynamo pak opět předvádělo svou hru a tlak do branky, zatímco tu svou obstojně bránili. V poslední části byly klíčové přesilovky, myslím, že soupeř v nich dnes byl opravdu nebezpečný, ubránili jsme je jen díky naší skvělé práci. A prodloužení, to je vždy trochu loterie, většinu jeho času jsme ale hráli s pukem. Díky tomu jsme měli víc sil, což se projevilo u závěrečné branky.“

Milan Razým (HC Dynamo Pardubice): „Hráče bych chtěl pochválit za předvedený výkon, za nasazení a bojovnost. Myslím, že jsme byli Spartě víc než rovnocenným soupeřem, výrazně jsme jí přestříleli v první a ve třetí třetině. Vytvořili jsme si i více gólových příležitostí, bohužel jsme je neproměnili, dvakrát nás zastavila tyčka. Bod ze Sparty ale bereme, protože Sparta je samozřejmě velmi kvalitní mužstvo, což prokázala v prodloužení, kdy my jsme svou šanci dva na jednoho neproměnili a zápas pak rozhodl následný protiútok.“

Zápasy v sezóně

12. kolo, 20. 10. 2019
SPA - PCE
2:1p
25. kolo, 7. 12. 2019
PCE - SPA
4:3
38. kolo, 19. 1. 2020
SPA - PCE
2:1p
51. kolo, 3. 3. 2020
PCE - SPA
1:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Pavel Kantor 62 22 20 2
Obránci G A +/- TM
Juraj Mikuš 0 1 1 0
Jan Zdráhal 0 0 1 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Michal Ivan 0 0 0 0
Tomáš Voráček 0 0 -1 0
Jan Kolář 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Vondrka 1 0 1 0
Vladimír Svačina 0 1 -1 0
Robert Kousal 0 0 1 12
Jan Mandát 0 0 0 2
Martin Látal 0 0 0 0
Ondřej Machala 0 0 0 0
Matej Paulovič 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
Denis Kusý 0 0 -1 2
Johan Harju 0 0 -1 0
Patrik Poulíček 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube