4.9.2007
Jan Hrabal

Letní pohár vyhrály Pardubice. Nájezdy rozhodl Libor Pivko

AKTUALIZOVÁNO O FOTOGRAFIE! Šedesát pět minut hry nestačilo k určení vítěze obnovené letní pohárové soutěže. Ve finálovém utkání mezi týmy HC Moeller Pardubice a HC Energie Karlovy Vary na zimním stadionu v Chrudimi se nejprve trefil v první třetině Tomáš Rolinek, Západočeši ale dokázali otočit stav. Zápas ale dospěl do prodloužení zásluhou Miroslava Hlinky, který dvě a půl minuty před koncem srovnal na 2:2. Tento stav vydržel i po prodloužení, v samostatných nájezdech byl úspěšnější Moeller, Libor Pivko ve druhé sérii rozhodl o konečné výhře pro HC Moeller Pardubice.

THC, úterý 4.9.2007, Zimní stadion Chrudim

Dynamo Pardubice

Karlovy Vary

3:2sn
1:0, 0:1, 1:1 – 0:0, 1:0
Branky a nahrávky: 12:35 Rolinek (Hlinka), 57:25 Hlinka (Ondřej), rozhodující samostatný nájezd Pivko – 25:50 Kristek (Melenovský), 45:59 Bílek (Procházka, Pech). Rozhodčí: Minář – Bláha, Kalivoda. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:1. Diváci: 1528. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
Dynamo Pardubice: Hylák – Píša, Čech, Richter, Havíř, Snopek, M. Šeda, Posmyk, Linhart – Sýkora, Hlinka, Rolinek – Somík, Pivko, Andrašovský – Tvrdík, Blažek, Ondřej – Klejna, Cetkovský, Zohorna. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.
Karlovy Vary: Mensator – Dobroň, Mudroch, Němec, Řezníček, Grof, Duben, Hanzlík, Ustrnul – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Bílek, Kraft, Skladaný – Melenovský, Kristek, Hluchý – Zucker, Pech, Procházka. Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.

Komentář

Po úvodním oťukávání měli výhodu přesilové hry domácí hokejisté, když za nedovolené bránění šel pykat za katr Michal Dobroň. Moeller ale přesilovku nezužitkoval, i když po nebezpečné kombinaci, kdy kotouč putoval po ose Aleš Píša – Tomáš Rolinek – Miroslav Hlinka, se musel činit Lukáš Mensator v brance Energie. O chvíli později zasahoval tento muž, když Michal Tvrdík našel před bránou Marka Posmyka.

Naopak velkou šanci měl hostující celek v 7. minutě. To do samostatného úniku ujel Jaroslav Kristek, jenž trefil tyč. K dorážce se ještě dostal František Skladaný, ale proti byl bleskurychlý přesun Alexandra Hyláka v pardubické brance.

O chvíli později mohlo udeřit zase na opačné straně. Tomáš Rolinek po levém křídle zavezl kotouč do pásma, puk se přes zpětnou přihrávku na Petra Sýkoru a jeho následné střele dostal k Miroslavu Hlinkovi, jenž ale nedorazil přesně. V této fázi byl Moeller aktivnější, dostával se častěji do pásma, zejména manévry Pivkovy řady ve 12. minutě roztleskaly hlediště chrudimského stadionu, kam zavítala i početná skupina západočeských fanoušků.

V čase 12:30 byl za hákování vyloučen hostující útočník Milan Hluchý a po pěti vteřinách se vracel zpátky! Po vyhraném buly pro domácí a následné střele od modré dorážel přesně Tomáš Rolinek – 1:0.

Západočeši měli velkou příležitost o minutu a půl později. V poměrně krátkém sledu byli vyloučeni domácí útočníci Michal Klejna a Libor Pivko, z čehož rezultovala devadesátisekundová přesilovka pět na tři. Karlovy Vary ji nevyužily, byť střely Michala Dobroně byly velice ostré…

Hosté se ze vstřelené branky radovali v 16. minutě. Jenže gól nebyl rozhodčím Milanem Minářem uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti. V závěru úvodního dějství se hostující celek snažil vyrovnat, blízko ke vstřelení byl před první sirénou Marek Melenovský, ale jeho střela ze druhé vlny mířila vedle.

Ve druhé třetině se karta obrátila, Karlovy Vary se chopily iniciativy, častěji měly kotouč na svých holích a snadněji se dostávaly do pásma soupeře. První vážnější akci ale vytvořili domácí – Michal Tvrdík ujel všem, v samostatném úniku ale neuspěl. Kmital rukama, nohama, aby karlovarského gólmana rozhýbal, ale záměr mu nevyšel. Trefil jeho levý beton.

Ve 26. minutě se Západočeši radovali z vyrovnání. Rychlá přihrávka od Marka Melenovského vyslala do pásma Jaroslava Kristka. Ten chytře jel pomalu, aby mu mohl najet hráč s druhé vlny, aby o to přesněji zacílil. Jeho rána skončila přesně pod pardubickým víkem – 1:1.

Další možnost ke změně stavu měly Karlovy Vary po vyloučení Martina Richtera za nedovolené bránění. Nebezpečí pro Alexandra Hyláka znamenal v této početní výhodě pro hosty František Skladaný, ale pardubický gólman jeho důraz vyřešil. Nebezpečnou střelu rovněž vyslal Václav Skuhravý, kapitán HC Energie Karlovy Vary.

Moeller mohl skórovat při následné přesilovce, kterou měl on. Za hákování byl vyloučen Vítězslav Bílek a zkrátit trest mu mohli Dušan Andrašovský nebo Libor Pivko. Prvně jmenovaný se ukázal nadějným brejkem pro domácí, druhý zahrozil nebezpečnou dorážkou. Karlovarská obrana ale těmto výpadům odolala.

V 35. minutě byl za podražení vyloučen domácí Michal Šeda, za hosty ale v témže čase pykal Vítězslav Bílek, jenž svůj pád řádně přibarvil. Dvouminutová hra ale vzrušivý moment, natož gól nepřinesla.

Úvod třetí třetiny orámovala radost borců v zelených dresech ze vstřelené branky, ale ta byla po chvíli zkalena rozpažením arbitra Milana Mináře po konzultaci u trestoměřičů. Puk trefil horní tyčku.

Po chvíli byl vyloučen Zdeněk Ondřej, který nedovoleným bráněním hasil nebezpečný brejk Energie a hosté měli přesilovku. Při ni vzniklo mnoho nebezpečných situací před pardubickou brankou.

Třeba Jaroslav Kristek se ocitl zcela sám před Alexandrem Hylákem. Pardubický gólman ale jeho obří šanci vykryl. Pak měl on a celé hokejové Pardubice pořádné štěstí při dorážce Milana Hluchého, která šla nad pardubickou branku! Radoval se až Vítězslav Bílek, který těžil z nezištné příhry Lukáše Pecha – 1:2.

Ve 48. minutě se nebezpečně před Lukášem Mensatorem zjevil Petr Sýkora. Z otočky po předchozí střele vypálil, ale karlovarský gólman se stihl famózně přesunout. O tři minuty později hosty postrašila střela Dušana Andrašovského švihem.

Domácí pak přidali, hnali se do útoku, vhod jim rozhodně přišla přesilovka po vyloučení Libora Ustrnula. V ní měl dvě obří šance Radovan Somík, před ním se neujala dorážka Tomáše Rolinka. V této fázi hosty pořádně podržel gólman Lukáš Mensator.

V následné hře pět na pět vyslal Radovan Somík do akce Tomáše Rolinka. Ten neuspěl. Na opačné straně z voleje mezi kruhy Milan Kraft donutil pardubického gólmana k obratnému zákroku.

Východočeši zariskovali, vrhli všechny síly do útoku a vyplatilo se. V čase 57:25 vyrovnal Miroslav Hlinka, když se obtočil okolo branky a mezi betony Lukáše Mensatora vybojoval prodloužení – 2:2.

Do něj ale Moeller vstoupil oslaben, protože pět vteřin před koncem třetího dějství špatně střídal. Téměř dvouminutové oslabení tři na čtyři ale přežil. Prodloužení vzbudilo mnoho emocí, gólovou šanci nikoliv. Zápas musely rozhodnout nájezdy.

Za domácí se trefil Libor Pivko ve druhé sérii, naopak neuspěl Petr Sýkora. Za Karlovy Vary nedokázali překonat Alexandra Hyláka Jaroslav Kristek, Jakub Grof a Vítězslav Bílek.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC Moeller Pardubice): „Do zápasu jsme vstoupili velmi dobře, byli jsme aktivní, vytvářeli jsme si šance. Vstřelili jsme gól, dostali jsme se do hry, naopak hosté byli trochu zakřiknutí. Ve druhé třetině Vary přidaly, zlepšily se v bruslení, dohrávaly souboje. My jsme naopak začali hrát velmi individuálně. Díky jejich nevyužitým přesilovkám jsme udrželi dlouho vyrovnaný stav. Pak šli hosté do vedení, my stáhli hru na tři pětky, zvýšili jsme iniciativu v hlavně předbrankovém prostoru. To se nám vyplatilo, vyrovnali jsme a penalty jsou o štěstí. Libor Pivko to udělal, jak na tréninku, perfektně to pověsil do šibenice, naopak Saša nepustil gól. Nebyli jsme lepším soupeřem, Vary byly naprosto vyrovnaným, ne-li lepším protivníkem.“

Zdeněk Venera (HC Energie Karlovy Vary): „Je škoda, že se nám nepodařilo udržet vedení až do konce. Věřím, že to Pardubicím oplatíme příští pátek, kdy uděláme vše proto, abychom je doma porazili. Zápas byl kvalitní z obou stran, bylo to zajímavé utkání. Škoda, že nám nevyšla přesilovka čtyři na tři v prodloužení, tam jsme mohli zápas rozhodnout. Bohužel se nám nepodařilo usadit v pásmu, to byla velká škoda. Rozhodly nájezdy, tam je to i otázka štěstí. Tam si ale nepamatuji, kdy my jsme naposledy penalty vyhráli. Věřím, že i tady si to schováváme na později.“

Fotogalerie z utkání

Autorem je Vladimír Škorpík, fotografie jsou chráněny autorským zákonem! Kliknutím na náhled se vám zobrazí fotografie v plné kvalitě.

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC, 4. 9. 2007
PCE - KVA
3:2sn
1. kolo, 14. 9. 2007
KVA - PCE
7:2
14. kolo, 21. 10. 2007
PCE - KVA
4:2
27. kolo, 2. 12. 2007
PCE - KVA
2:0
40. kolo, 11. 1. 2008
KVA - PCE
4:5sn

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube