5.10.2018
Jan Hrabal

Dynamo dvakrát srovnalo, v Mladé Boleslavi nebodovalo

MLADÁ BOLESLAV — Hokejistům Pardubic se na Mladou Boleslav v poslední době nedaří, na jejím ledě prohráli 2:4. Východočeši dokázali po trefách Jana Mandáta, jenž se prosadil prvně v nejvyšší soutěži, a Tomáše Vondráčka vždy vyrovnat, domácí ale rozhodli o své výhře v závěrečné dvacetiminutovce. Stínem utkání je zranění Jacoba Cardwella, který byl po nedovoleném zákroku soupeře odvezen do nemocnice.

Tipsport extraliga, 7. kolo, pátek 5.10.2018, ŠKO-ENERGO Aréna

Mladá Boleslav

Dynamo Pardubice

4:2
2:1, 0:1, 2:0
Branky a nahrávky: 7:24 Bernad (Vondrka, Klepiš; 5/4), 17:38 Klepiš (Bernad, Vondrka; 5/4), 41:20 Vondrka (4/5), 58:07 Procházka (Říha, Vondrka; 5/5) – 16:30 Mandát (P. Sýkora, Poulíček; 5/5), 24:18 Vondráček (Trončinský; 5/5). Rozhodčí: Horák, Pešina – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 5:6 (1:2, 1:2, 3:2), navíc Dlapa (Mladá Boleslav) 5 minut osobní trest. Využití: 2:0. V oslabení:1:0. Diváci: 3002. Střely na branku: 31:27 (13:10, 8:8, 10:9). Srážky: 8:8. Vhazování: 29:37. Blokované střely: 14:4. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2. Nejlepší hráči: Jakub Klepiš – Jan Mandát.
Mladá Boleslav: Krošelj – Bernad, Pláněk, Němeček, J. Říha, Dlapa, Kurka, T. Voráček – Orsava, Žejdl, Šťastný – Martin Procházka, Klepiš, Vondrka – Pacovský, P. Musil, Skalický – Pabiška, T. Knotek, P. Kousal.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Cardwell, Wishart, Holland, Trončinský, Hrabal, Čáslava – Vondráček, Bubela, Rolinek – Treille, Marosz, Svoboda – Sýkora, Poulíček, Mandát – Kratochvil, Dušek, Koffer.

Komentář

Ze hry uběhlo jen něco málo přes minutu, když zůstal na ledové ploše ležet Němeček, který u mantinelu schytal tvrdý náraz do hlavy a do utkání už se nevrátil. První vážnější šance si vypracovali Bruslaři, jenže Orsavovu dělovku vyrazil Kacetl maskou a nedlouho nato zvládl pokrýt i dorážku z bezprostřední blízkosti od Jakuba Klepiše. Za svou pokračující aktivitu byli Boleslavští odměněni možností přesilové hry. Užuž to vypadalo, že pouze potvrdí špatnou formu v této herní situaci, čtyři minuty před návratem Vondráčka z trestné lavice ale horní růžek soupeřovy branky vymetl David Bernad – 1:0. Právě pardubický hříšník se v osmé minutě hnal za vyrovnáním, jeho prudký pokus ale skončil vedle branky a následnou dorážku po šťastném odrazu od mantinelu zastavil Krošelj.

Dění na ledě se vyrovnalo, hru v početní převaze si vyzkoušelo také Dynamo, zmohlo se však pouze na Sýkorovu střelu mimo tři tyče, dvě nedůrazná nahození od obránce Cardwella a pokus Rostislava Marosze z až příliš ostrého úhlu. V čase 16:30 už bylo po nádherné akci srovnáno. Sýkora zavezl kotouč do útočného pásma a přenechal jej Poulíčkovi, po jehož nahrávce strážce boleslavského svatyně parádně vykoupal Jan Mandát – 1:1. Vyrovnaný stav příliš dlouho nevydržel, svěřenci trenéra Kýhose totiž využili i svou druhou přesilovku. David Bernad se tentokráte pasoval do role nahrávače, po jeho sklepnutí až do sítě prosvištěla nechytatelná pumelice z hole Jakuba Klepiše.

Prostřední dějství začalo ve slušném tempu, oba celky se však potýkaly s nepřesností v kombinaci. Dvaadvacátá minuta přinesla průnik Jakuba Orsavy, jehož štiplavá rána zápěstím nadělala Kacetlovi lehké problémy. Hosté bránili a trpělivě čekali na svou příležitost. K druhému gólu jim pomohl pořádný kus štěstí, Trončinského zablokované nahození se totiž odrazilo příhodně pro Tomáše Vondráčka, jenž už se zametením kotouče do poloprázdné svatyně neměl problém. Skóre se mohlo pohnout hned vzápětí, proti Šťastného střele z hranice pravého kruhu ovšem Pardubicím pomohla tyč. Ex-zlínský útočník byl blízko gólu i při následné přesilovce Boleslavi, jenže sám před Kacetlem nezvládl neposedný puk zkrotit.

V jednatřicáté minutě se naopak vedení poprvé v zápase málem ujalo Dynamo, pohlednou kombinaci zakončoval ranou pod břevno Sacha Treille, Krošelj však přispěchal s parádním zákrokem. Na druhé straně se o chvíli později sám vstříc Kacetlovi řítil Žejdl, se střelou mezi betony ovšem neuspěl. Necelé čtyři minuty před druhou sirénou prokázal obrovskou šikovnost Marosz, který si udělal z domácích beků tréninkové kužely a ranou z mezikruží pořádně vylekal jak Krošelje, tak boleslavské fanoušky. Konec prostřední periody se už nesl v klidnějším duchu, za zmínku stály pouze dva přesilovkové projektily Martina Pláňka, které pardubický gólman s přehledem pokryl, a do kabin se tak tentokráte šlo za nerozhodného stavu.

V úvodu třetí třetiny se nedovoleného zákroku dopustil Šťastný, nabídnutou přesilovou hru ale svěřenci trenéra Holaně nezvládli. Hrubou chybu v rozehrávce využil Michal Vondrka, který souboj tváří v tvář hostujícímu brankáři vyřešil výborně a poslal Bruslaře zpět do vedení – 3:2. Nedlouho nato Orsava u mantinelu tvrdě dohrál Cardwella a od rozhodčích obdržel pětiminutový trest. Pardubickou hru v početní převaze ale poměrně brzy ukončil Čáslavův faul vysokou holí, který byl ohodnocen čtyřmi trestnými minutami. Tyto dva momenty na ledě rozproudily emoce, hokej se začal hrát až při další přesilovce Dynama, když Sýkorovu pověstnou dělovku na poslední chvíli eliminoval Krošelj.

Východočeši se snažili tlačit i nadále, ve dvaapadesáté minutě moc nescházelo šikovné teči, kterou se mezi kruhy prezentoval francouzský křídelník Treille. Bruslaři naopak opět zahrozili při vlastním oslabení, po pravé straně se až před Kacetla protáhl Šťastný, skulinku mezi jeho betony ale neobjevil. V čase 58:07 udělali svěřenci Vladimíra Kýhose obrovský krok směrem k vítězství, když Martin Procházka rychlou ranou zápěstím zamířil přesně mezi ruku a tělo hostujícího gólmana. Dynamo už se k závěrečnému tlaku nedostali, nesáhlo ani ke hře bez brankáře.

Ohlasy po utkání

Vladimír Čermák (BK Mladá Boleslav): „Po našem neúspěšném utkání v Liberci jsme věděli, že sem přijede silné mužstvo. A že když nebudeme hrát dobře do obrany, nemůžeme bodovat. Myslím, že kluci tyto pokyny plnili dobře. Rozhodlo, že se nám dařilo výborně odehrát oslabení, v nichž jsme soupeře nenechali dotáhnout a jít do vedení. Musím za to klukům poděkovat.“

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Po třech velice dobře odehraných zápasech jsme měli v začátku utkání dobré sebevědomí, ale naší nedisciplinovaností jsme darovali soupeři dvě přesilové hry, z nichž šel do vedení 1:0 a pak i 2:1. Tam jsme si stav 1:1 měli v závěru první třetiny pohlídat. Ve druhé třetině jsme se snažili dotáhnout, což se nám podařilo, ale dnes nám totálně selhaly speciální formace. Nejen ty na oslabení, ale tragicky selhali i hráči na přesilových hrách, kdy jsme mohli výsledek otočit na svou stranu, ale udělali jsme hrubou chybu v obranném pásmu a darovali domácím vedení 3:2. Dnes jsme si nezasloužili vyhrát.“

Zápasy v sezóně

Přát., 2. 8. 2018
PCE - MBL
0:1
Přát., 6. 9. 2018
MBL - PCE
8:2
7. kolo, 5. 10. 2018
MBL - PCE
4:2
20. kolo, 18. 11. 2018
PCE - MBL
1:2
33. kolo, 6. 1. 2019
MBL - PCE
1:0
46. kolo, 19. 2. 2019
PCE - MBL
2:5

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 60 0 27 4
Obránci G A +/- TM
Marek Trončinský 0 1 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Josef Hrabal 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Mandát 1 0 0 0
Tomáš Vondráček 1 0 0 0
Patrik Poulíček 0 1 0 0
Petr Sýkora 0 1 0 0
Miloš Bubela 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Filip Koffer 0 0 0 0
Matouš Kratochvil 0 0 0 0
Rostislav Marosz 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube