2.11.2007
Vladimír Gregor, Jan Hrabal

Vyprodáno! 10 194 diváků vidělo vítězství Pardubic nad Spartou

AKTUALIZOVÁNO O FOTOGRAFIE A AUDIO ZÁZNAM! Po více než dvaceti letech přišlo na pardubický stadion více než 10 000 diváků a ti zhlédli vynikající reprízu finále v loňské sezoně. Pardubice v něm vyhrály 3:2 nad Spartou Praha. Skóre otevřela už ve 4. minutě parádní střela Radovana Somíka do růžku Dubovy branky, po sparťanském vyrovnání byl na konci přesilovkové kombinace Libor Pivko. I podruhé našla Sparta odpověď, ale když Petr Sýkora z rychlého brejku na začátku poslední desetiminutovky opět vrátil Moelleru vedení, již odpověď nenašla. Pardubice si připsaly nesmírně důležité vítězství a hlavně tři body do tabulky!

O2 extraliga, 18. kolo, pátek 2.11.2007, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

3:2
1:1, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 3:19 Somík (Ondřej), 22:27 Pivko (Rolinek), 50:42 Sýkora (Pivko) – 9:31 Langhammer (Vondráček), 46:31 Ton (Štrba). Rozhodčí: Rejthar – Bláha, Kostka. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:1. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 39:45. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Linhart, Snopek, Havíř, Kolář II, Cetkovský – Sýkora, Pivko, Rolinek – Ondřej, Pucher, Somík – Tvrdík, Blažek, Starý – Rákos, Koukal, Zohorna. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.
Sparta Praha: Duba – Vykoukal, Hanzlík, J. Nedvěd, Ptáček, Černošek, Tabaček – Melichárek, P. Nedvěd, Vaic – Štrba, Ton, Netík – Dragoun, Langhammer, Vondráček – Hromas, Havel, Podlešák. Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek.

Komentář

On line přenos Statistiky zápasu Zápis o utkání Referát ČTK

Remízový stav vystihoval poměr sil

Ostrý start mělo v pořadí již 209. klání tradičních rivalů. Pardubice nastoupily proti úřadujícímu mistrovi bez respektu a hned při první ráně z hole Somíka se Duba pořádně zapotil. Pražané se dostali na dostřel teprve po třech minutách hry, kdy poslal Lašákovi z uctivé vzdálenosti pozdrav Podlešák. Úvodní tlak přetavily Pardubice ve vedoucí gól v čase 3:19. Ondřej vypíchl kotouč obránci a Somík z otočky trefil přesně pod víko – 1:0.

Namlsané ochozy hnaly domácí k dalším ztečím, nicméně hrozit začala Sparta. Petr Nedvěd nejprve nabil do tandemu Melichárkovi, aby sám v přesilové hře při vyloučení Tvrdíka málem chytrou fintou alá Ladislav Lubina z nulového úhlu překvapil Lašáka. Ten musel ukázat své umění o chvíli později proti ráně druhého z bratrů Nedvědů, který už téměř zvedal ruce radostí.

Sparta se zaslouženého vyrovnání záhy přeci jen dočkala. Lašák možná zbytečně rychle rozehrál a po zmatcích v obranné třetině nadvakrát procpal kotouč do sítě Langhammer – 1:1. Pardubice nesvěsily hlavu a po Píšově akci byly blízko vedení. Pivkovi bohužel přihrávka těsně před čepelí poskočila a Duba si tak mohl oddechnout. Na druhé straně si aktivní Langhammer spolu s Dragounem pohrávali s pardubickou obranou, ale ani tato situace brankou neskončila.

Přesilovou hru dostali k dispozici také domácí hokejisté, poté co musel dorážejícího Zohornu zastavit faulem Ptáček. Početní výhodu nesehrál Moeller špatně a po nezištné přihrávce Puchera málem procedil touš za Dubu zblízka Zdeněk Ondřej. V závěru třetiny byl k trestoměřičům vykázán ještě domácí Pivko, ale Sparta svou půlenou přesilovku nezužitkovala.

Přibylo vyloučených, rozdílový gól vsítil Pivko

Druhému dějství předcházel slavnostní křest nové knihy pardubického hokejového historika pana Milana Černického a poté už se do sebe znovu zakously současné hvězdy. Pražané nabídli hned zkraje svému soupeři chybným střídáním početní výhodu a Pardubice nemilosrdně trestaly. Duba pouze vyrazil Sýkorovu ránu od modré čáry a Rolinkovu dorážku ze vzduchu dorazil do sítě Libor Pivko – 2:1.

Sparta zareagovala a znovu přeradila na vyšší rychlostní stupeň. Petr Nedvěd předvedl parádní zpracování puku v plné jízdě a ještě stihl poslat kotouč přesně na hůl nebráněného Tabačka. Jeho střelu švihem mezi betony Lašák secvakl na poslední chvíli noži svých bruslí. Vlnu nevole zvedlo rozhodnutí sudího Rejthara na počátku 26. minuty hry. Ten nejprve signalizoval faul Cetkovskému, jenže po odpískání Netík strčil v brankovišti do Lašáka a strhla se mela. Výsledné resumé byla přesto přesilovka Sparty.

Hosté sice zdatně kombinovali, ale nakonec mohli být rádi, že Sýkora neměl po úniku dost prostoru k zakončení. Následoval trest pro obránce Nedvěda a byl to paradoxně hostující Vykoukal, jenž nechtěnou tečí brusle směroval puk za Dubova záda. Jaroslav Nedvěd pobyl na ledě necelou půlminutku a už se zase stěhoval na důvěrně známé místo. Pardubicím se ale početní výhoda tentokrát hrubě nevydařila, až v samém závěru měl alespoň náznak šance Rolinek. Spartě nezbývalo než trpělivě bránit a čekat na svou možnost. Nejprve musel Pucher na postu falešného beka čelit přečíslení třech Sparťanů, v následujícím střídání se proti pravidlům provinil Rolinek a hosté měli příležitost srovnat skóre.

Bezradnost Pražanů nejlépe dokumentovala nula v kolonce střeleckých pokusů. A Spartě začaly pracovat také nervy. Zcela zbytečným zákrokem holí v obličeji Snopka se prezentoval Michal Havel a mohl být rád za pouze zdvojený menší trest. Blizoučko brance byl kanonýr Sýkora, jenž se prezentoval umnou tečí z předbrankového prostoru, víc ale domácí do přestávky nestihli.

Duel zlomil snajpr Sýkora

Ještě více než dvě minuty výhody jednoho muže v poli měli domácí hokejisté k dispozici v úvodu třetí třetiny. Před Dubou se snažil prosadit dorážkou Pivko a stejný hráč to při dalším střídání zkoušel i zpoza branky. Čistou šanci si ale hokejisté Moelleru nepřipravili. Následovala opatrná pasáž hry, kdy se zejména pozorně bránilo. Výjimkou byl únik Štrby po levé straně a následný přesný zákrok Lašáka, jenž bezchybně utěsnil prostor mezi svými chrániči.

Kritická chvíle pro Pardubice přišla na počátku 46. minuty hry, kdy v rozmezí pouhých 7 vteřin inkasovali dvouminutové tresty shodně za vysokou hůl Somík a Sýkora. Zkušení hosté sehráli strojovou kombinaci, na jejímž konci poslal tvrdou ranou po ledě kotouč do branky Ton – 2:2. Sparta se uklidnila a po sérii střel mohla jít v pokračující přesilové hře dokonce do vedení. Pardubická obrana v čele s Lašákem odolala jen s vypětím všech sil.

Domácí přitvrdili a začali Sparťany důsledně dohrávat u mantinelu. Taková hra hostům příliš nesvědčila a Pardubice získávaly navrch. A když se Pivkovi povedla dlouhá přihrávka na rozjetého Sýkoru, mohl kotel domácích potřetí vybouchnout radostí – 3:2. Vzápětí putoval za katr Netík a Duba musel děkovat všem svatým, že uchránili jeho branku od další pohromy.

Pražané dostali k dipozici ještě jednu přesilovou hru a domácím příznivcům pořádně zatrnulo při teči Melichárka do boční konstrukce. Větší starosti měl Lašák s bombou Vykoukala po perfektně sehraném buly, ale jeho lapačka sáhla pro plachtící puk zcela neomylně. Dvě minuty před vypršením základní hrací doby si Sparta vyžádala oddechový čas a pokusila se o závěrečný nápor. Obětavě bránící Pardubice už ale nepřipustily komplikace a před vyprodanou Arénou mohly spolu s nadšenými diváky slavit cenné vítězství.

Ohlasy po utkání

Pavel Rohlík (HC Moeller Pardubice): „Sparta je těžký soupeř. Po tom, co dostali na Slavii hodně gólů, čekali jsme, že budou hrát víc do obrany. Velice dobře bránili střední pásmo, těžko jsme se tam dostávali, ale hráčům musím poděkovat za bojovný výkon. Hráli jsme v kombinované sestavě a hráči toho mají plné zuby.“

Marian Jelínek (HC Sparta Praha): „Myslím, že jsme neviděli nějaké super utkání co se týče herního projevu, ale na druhé straně bylo velice napínavé. Osobně si však myslím, že to bylo díky hrubým chybám na obou stranách. Nezbývá mi než pogratulovat soupeři, který získal tři body, my jedeme domů s prázdnou.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 2, 7. 8. 2007
PCE - SPA
3:2
THC 5, 16. 8. 2007
SPA - PCE
4:3
5. kolo, 2. 10. 2007
SPA - PCE
4:0
18. kolo, 2. 11. 2007
PCE - SPA
3:2
31. kolo, 20. 12. 2007
PCE - SPA
5:0
44. kolo, 22. 1. 2008
SPA - PCE
5:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 43 2
Obránci G A +/- TM
David Havíř 0 1 1 0
Tomáš Linhart 0 0 1 0
Aleš Píša 0 0 1 0
Jan Snopek 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Libor Pivko 1 1 1 2
Radovan Somík 1 0 1 2
Petr Sýkora 1 0 1 2
Tomáš Rolinek 0 1 1 2
Zdeněk Ondřej 0 0 1 0
Peter Pucher 0 0 1 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 6
Michal Tvrdík 0 0 -1 2
Tomáš Blažek 0 0 -1 0
Jan Starý 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube