14.4.2017
Tomáš Lysý, Jan Hrabal

Dynamo prohrávalo 0:3, i tak v Jihlavě bodovalo

JIHLAVA — Obrovské drama! Pardubice dokázaly v Jihlavě dotáhnout tříbrankové manko, ve třetí třetině se trefili Ctirad Ovčačík, Petr Sýkora a Marek Trončinský. Dynamo bylo aktivnější, soupeře přestřílelo 38:17, osmý barážový duel ale musely rozhodnout samostatné nájezdy, v nich byli úspěšnější domácí. I tak Východočeši vezou cenný bod.

Tipsport extraliga, BAR8, pátek 14.4.2017, Horácký zimní stadion

Dukla Jihlava

Dynamo Pardubice

4:3sn
1:0, 2:0, 0:3 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 13:17 Seman (Šidlík, Čachotský; 5/4), 23:37 Jiránek (Skořepa; 5/5), 34:32 Jiránek (Jergl, Skořepa; 5/5), rozhodující samostatný nájezd Seman – 41:09 Ovčačík (Tomášek; 5/5), 41:56 P. Sýkora (Rolinek; 5/5), 45:12 Trončinský (Schaus; 5/5). Rozhodčí: Hradil, Souček – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:5 (0:2, 1:3, 4:0), navíc Bárta (Dynamo Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 6200 (vyprodáno). Střely na branku: 17:38 (6:6, 6:13, 4:17 – 1:2). Srážky: 4:7. Vhazování: 29:37. Blokované střely: 13:11. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3.
Dukla Jihlava: Svoboda – J. Říha, Dundáček, Szathmáry, Šidlík, Půža, Kajínek, Kaláb, Váňa – Jiránek, Skořepa, Jergl – Čachotský, F. Seman, Zeman – Důras, R. Hubáček, Diviš – Čermák, Jícha, Anděl. Trenéři: Petr Vlk, František Zeman a Viktor Ujčík.
Dynamo Pardubice: Růžička – Schaus, Čáslava, Trončinský, Ovčačík, Ščotka, Chaloupka, Zajíc – P. Sýkora, Nahodil, Rolinek – J. Sýkora, Špirko, Hubáček – Beran, Tomášek, M. Bárta – Starý, T. Kaut, Panna. Trenéři: Miloš Holaň, Pavel Marek a Otakar Janecký.

Komentář

Trenéři proházeli před zápasem obranné páry. Útočné trojice ponechali beze změn.

Dukla po využité přesilovce vedla

Úvodních deset minut zápasu bylo hodně rozehřívacích. Oba celky se vzájemně oťukávaly s tím, že nechtěly udělat žádnou chybu. K vidění byly jen náznaky šancí. Půžovo nahození od modré přizvedl Radek Hubáček těsně nad a Beranovu dorážku po zajímavém odrazu puku zpoza branky zlikvidoval domácí gólman svým levým betonem.

První jihlavská přesilovka ještě změnu stavu nepřinesla, ovšem druhá už ano. Šidlíkova střela od modré neprošla přes klubko hráčů, nýbrž se odrazila k dalšímu jihlavskému zadákovi Szathmárymu, jenž přiťukl puk pro Filipa Semana a ten nekompromisní dorážkou otevřel skóre – 1:0.

Hokej poté nabral spád, hrálo se nahoru dolů, nicméně pouze s jedinou výraznější šancí. Tomášek nabral rychlost a individuálně si najel mezi kruhy, avšak na lapačku Svobody nevyzrál.

Jihlava vedla 3:0!

Po dvou a půl minutách druhé třetiny vyslal na domácí klec hodně nebezpečnou ránu obránce Čáslava, nicméně těsně minul levou tyčku. Skóre se měnilo za dalších 67 sekund. Tomáš Jiránek dostal od Skořepy kotouč rychle do jízdy, nabruslil si přes pravý kruh blíže k brance a procedil střelu mezi Růžičkovy betony – 2:0.

Zkušený zadák Čáslava vedl i další šanci hostí, když se prvně vyhnul padajícímu Radku Hubáčkovi, jenž jeho následnou střelu přizvedl před branku na Berana. Útočník Dynama ale s rychlou dorážkou neuspěl, stejně tak jako Tomášek, střílející o pár minut později z kruhů.

Jihlavští poté ukázali stejný útok jako při svém druhém gólu, jenže tentokrát Růžička vytěsnil Důrasovu střelu na vzdálenější tyčku svojí vyrážečkou. V polovině utkání byla Dukla pod velkým tlakem Pardubic. Dynamo uzavřelo soupeře na téměř dvě minuty před jeho brankou, ovšem postupně se neprosadil Ján Sýkora, Beran a ani Schaus. Hosté se poté sami připravili o další možnosti ke snížení, jelikož hráli v šesti. Jihlava si v přesilovce trošku odpočala a nabrala síly. Již v plném počtu hráčů se po Ščotkově nahození dostal k dorážce znovu Ján Sýkora, leč znovu neuspěl.

Domácím fanouškům poté zatrnulo, když kapitán Čachotský inkasoval tvrdý hit u vlastní střídačky a zůstal ležet na ledě. Do dalšího průběhu zápasu již lídr Dukly nezasáhl. Zranění jihlavské devadesátky jakoby chtěl potrestat Tomáš Jiránek, což se u povedlo dokonale. Jergl mu totiž výborně v mlýnici před brankou přistrčil kotouč a urostlý forvard zblízka snadno doklepl puk do volné klece – 3:0.

Dynamo mohlo žehrat i na tyče, jelikož produktivní zadák Schaus orazítkoval břevno. V poslední vteřině druhé části pak pálil vedle levé tyče – i s gólmanovým přispěním – někdejší mistr světa Rolinek.

Pardubice bleskově srovnaly a měly i další šance

Černější vstup do třetí části si Dukla snad ani nemohla představit. V čase 41:56 totiž vedla už jen o jednu branku. Tomášek nejprve našel z druhé vlny Ctirada Ovčačíka, jenž dostal ideální přihrávku mezi kruhy a trefil se nad pravé rameno Svobody do šibenice – 3:1.

Krátce na to dal Rolínek zpoza klece dobrý pas pro Petra Sýkoru, jenž zblízka zamířil přesně – 3:2.

Dukla samozřejmě reagovala oddechovým časem, ovšem nedlouho poté se musela bránit prvnímu celému dvouminutovému oslabení a Pardubice svojí velkou zbraň využily. Marek Trončinský napřáhl od modré a jihlavský muž v masce viděl puk až v síti, neboť před ním bylo snad šest hráčů – 3:3.

Polovina závěrečného dějství přinesla další přesilovku hostí, ovšem tentokrát byla Dukla v oslabení úspěšná. Zásluhu na tom měl i gólman Svoboda, který ramenem vytěsnil Trončinského pokus z první z pravého kruhu na bližší tyč. Oba týmy poté nechtěly udělat chybu, tabulkový rozdíl mezi nimi před tímto zápasem byl pouze jednobodový. Přesto mohli pardubičtí v závěru ještě rozhodnout o zisku tří bodů, jenže v přesilovce se opět neradovali.

Rozhodly až nájezdy, druhý bod si vzali domácí

Prodloužení tři na tři naskytlo spoustu prostoru na ledě, ovšem prakticky bez šancí. Půlminuty před koncem projel Seman až na kruhy, kde byla jeho střela zblokována soupeřem, a týž hráč mohl vteřinu před koncem rozhodnout. Měl už ale málo času, tváří v tvář Růžičkovi střílel z kruhů a mířil nad.

Na řadu tak potřetí za sebou v domácím utkání Dukly přišly samostatné nájezdy. V první sérii se neprosadili Josef Skořepa a David Tomášek. Ve druhém pokračování poslal domácí do vedení střelou do šibenice útočník Filip Seman. Jeho nájezd nakonec skončil vítězným gólem. Hned po jihlavském forvardovi totiž neuspěl Petr Sýkora a poté dal Adam Zeman kotouč přesně k tyči kolem pravého betonu Růžičky – 2:0 v nájezdovém rozstřelu a celkově 4:3 na nájezdy.

Ohlasy po utkání

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „Dvě třetiny jsme hráli výborně a vítězství jsme šli naproti. Do třetí části hry jsme chtěli vstoupit stejně aktivně jako do předchozích dvou třetin, ale bohužel nevím, co se stalo. Jestli se naši hráči lekli, že vedou 3:0 a mohli by Pardubice porazit za tři body. Bohužel jsme v prvních pěti minutách měli výpadek a soupeř kvalit Pardubic toho dokázal využít. Na druhé straně klobouk dolů před hráči, co předvedli za už nerozhodného stavu v oslabení, kdy dovedli zápas do prodloužení. V nájezdech jsme byli úspěšnější, proto dva body zůstávají doma.“

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Do Jihlavy jsme si přijeli pro tři body, ale máme jeden, takže z tohoto důvodu nemůžeme být spokojeni. V prvních dvou třetinách jsme si ani nezasloužili, abychom tady vyhráli. Byli jsme nedisciplinovaní, všude později a navíc jsme udělali tři hrubé individuální chyby. Díky bohu jsme ve třetí třetině nesložili zbraně. Povedlo se nám vyrovnat a měli jsme velkou šanci zápas rozhodnout v normální hrací době a připsat si tři body. Měli jsme za vyrovnaného stavu dvě přesilové hry, z kterých jsme podle mě zápas měli rozhodnout. V prodloužení žádná šance nebyla, čekalo se na samostatné nájezdy. V nich naši střelci úspěšní nebyli, proto odjíždíme s jedním bodem.“

Zápasy v sezóně

BAR2, 31. 3. 2017
JIH - PCE
4:3p
BAR6, 9. 4. 2017
PCE - JIH
3:1
BAR8, 14. 4. 2017
JIH - PCE
4:3sn
BAR12, 23. 4. 2017
PCE - JIH
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 65 0 14 3
Obránci G A +/- TM
Marek Trončinský 1 1 0 0
Ctirad Ovčačík 1 0 0 0
Nicholas Schaus 0 1 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Petr Chaloupka 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 1 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 1 0 0
David Tomášek 0 1 0 0
Michal Bárta 0 0 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube