20.12.2016
David Záruba

Dynamo dotáhlo dvougólové manko, s mistrem nebodovalo

PARDUBICE — Pouze ve druhé třetině se hokejisté Pardubic prosadili v souboji s Libercem. Bílí Tygři vedli v Tipsport areně po té první o dvě branky, pak se ale trefili Tyler Redenbach a Petr Hubáček. Osm minut před koncem ale vstřelili Severočeši rozdílovou branku, červenobílým nepomohla ke srovnání ani minutová power play.

Tipsport extraliga, 30. kolo, úterý 20.12.2016, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Bílí Tygři Liberec

2:3
0:2, 2:0, 0:1
Branky a nahrávky: 22:09 Redenbach (5/4), 33:11 Hubáček (Schaus, Kaut; 6/5) – 6:30 Svačina (5/5), 12:34 Pyrochta (Vlach; 5/5), 52:00 Svačina (Šimek, Ševc; 5/5). Rozhodčí: Čech, Polák – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 4:5 (0:2, 3:2, 1:1), navíc Ševc (Bílí Tygři Liberec) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 7019. Střely na branku: 25:30 (5:12, 16:10, 4:8). Srážky: 28:22. Vhazování: 32:32. Blokované střely: 13:15. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3. Nejlepší hráči: Nicholas Schaus – Vladimír Svačina.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Schaus, Havlík, Leduc, Nedbal, Ščotka, Ovčačík, Bokroš – P. Sýkora, Tomášek, Hubáček – Klimenta, Nahodil, Rolinek – Mallet, Redenbach, Johnson – M. Kaut, T. Kaut, Beran.
Bílí Tygři Liberec: Will – R. Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Jánošík, Pyrochta, Husa – Ordoš, P. Jelínek, L. Krenželok – Svačina, J. Mikyska, Radivojevič – J. Stránský, Bližňák, Bartovič – D. Špaček, Vantuch, J. Vlach – Dlouhý.

Komentář

Vánoční čas je tradičně spojený také s pořádně hustým hokejovým menu. Do konce roku mají Pardubice na programu pět zápasů, z toho tři doma. Na rozjezd po reprezentační pauze dorazili do Tipsport areny mistři z Liberce.

Tygři si vybudovali dvoubrankový náskok

Liberec měl před utkáním na kontě tři prohry v řadě, a tak ho chtěli domácí na začátku zápasu zatlačit aktivní hrou. Šance přišly, góly nikoliv. Už v prvním střídání pláchl Tomášek, jenže Will jeho střelu vystihl betonem. Navrátilec z reprezentace pak neuspěl ani při další možnosti. Kacetla v pardubické brance dostal do provozní teploty Stráský, který měl příliš mnoho prostoru mezi kruhy.

Solidní pasáž Dynama vrcholila přesilovou hrou, tu si ale hosté v pohodě pohlídali. A pak už ofenzivní noty diktovali Tygři. K převaze jim pomohl i gól. Vladimír Svačina se nejlépe zorientoval v chumlu kousek od pardubické branky, potáhl si kotouč a pak přesnou střelou zblízka otevřel skóre – 0:1.

Náskok hostů mohl navýšit Bartovič, který si v krátkém sledu připravil hned dvě šance. Poprvé těsně minul, v druhém případě jistě zakročil Kacetl. Gólman Dynama nestačil až ve 13. minutě, kdy domácí beci nechali mezi kruhy osamoceného Filipa Pyrochtu a ten přesnou ranou po zemi k tyči zvýšil vedení Bílých Tygrů – 0:2.

Liberec si i po druhém gólu držel střeleckou i herní převahu, ale také Dynamo mělo šance. Zejména příležitost Johnsona volala po gólu, Will se však dokázal v brankovišti roztáhnout a spodní rohy branky ucpat.

Dynamo přebralo iniciativu a srovnalo krok

Dynamo se snižující branky dočkalo až na začátku druhé části. V té chvíli hráli domácí přesilovku a před Willem dokázali vytvořit patřičný nepořádek. Gólman Tygrů dokázal několik střel pochytat, pak si však kotouč našel Tyler Redenbach a na druhý pokus ho dokázal procpat do sítě – 1:2.

Hosté se ihned pokusili odpovědět a Kacetl musel v krátkém sledu vytáhnout tři jisté zákroky, Vantuchův pokus po projížďce pásmem letěl kousek vedle branky. Liberec navíc měl k dobru přesilovou hru a v ní nebezpečně pálil Jelínek. Kacetlova lapačka však zasvištěla vzduchem ve správnou chvíli.

Doposud nejhezčí pasáž zápasu přišla kolem poloviny hrací doby. Nejprve se sólem přes celé hřiště blýskl Tomášek, kterému při kličkované nevyšlo až zakončení. Hra se rychle obrátila a na druhé straně selhal v tutové šanci Krenželok.

Postupem času to ale bylo Dynamo, kdo trávil více času před brankou soupeře, a ve 34. minutě už svítil na kostce vyrovnaný stav. Domácí si vytvořili tlak v útočném pásmu, Schaus zpoza branky nahrával a Petr Hubáček chytrou střelou k tyči skóroval – 2:2. Domácí pak mohli dokonce otočit skóre, ale nabídnutou přesilovku nevyužili. Naopak v závěru třetiny trefil Bartovič břevno.

Svačina svou druhou brankou rozhodl

Třetí část byla od počátku poměrně opatrná. Hráčům sice nechybělo nasazení, ale do velkých útočných manévrů se nikdo nepouštěl. Možná jediný vážnější pokus na delší dobu předvedl Liberec, když Ševcovu bombu nedokázal nikdo ze spoluhráčů dorazit do odkryté branky. Právě po faulu hostujícího beka pak hrály Pardubice v přesile, jenže nedařilo se jim a Willa pořádně neohrozily.

Postupně se utkání přece měnilo spíše v tuhý boj, vidina aspoň malého bodového zisku lákala. Gól pak přišel po poměrně nenápadné akci. Šimek na modré čáře udržel kotouč, který poté okamžitě expedoval před branku, kde stál Vladimír Svačina. Liberecký forvard si puk zpracoval a pak jej poslal do horního rohu branky – 2:3.

Dynamo mohlo krátce nato srovnat, když přečíslení sehrálo na dobře najetého Klimentu. Ten si na zadní tyači připravil kotouč, ale dostal se až příliš blízko k Willovi a pak už pálil vedle branky. Naděje Pardubic pak o kus snížilo vyloučení a liberecká přesilovka. Na srovnání mělo Dynamo už pouze něco málo přes dvě minuty. V nich už těsnou ztrátu dohnat nedokázalo.

Ohlasy po utkání

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): „V první třetině jsme hráli dobře možná prvních pět minut, pak jsme začali být pasivní, soupeř to vycítil a využil ke dvěma brankám. O přestávce jsme hráčům řekli, že je potřeba se trošku zkonsolidovat a v naší situaci, kdy nám nic nešlo, hrát jinak. Rozhodla nakonec naše chyba, kdy se soupeř z nicotné situace dostal do pásma, tři hráči propadli na modré čáře a Liberec po rychlé přihrávce před branku skóroval.“

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „Odehráli jsme tři velmi rozdílné třetiny. V té první jsme měli více pohybu a více hokejovosti než domácí tým, dali jsme dva góly, navíc jsme mohli přidat i další. Možná jsme se tím trošku uspokojili, přestože jsme věděli, že to domácí nezabalí. Bojovali celou druhou třetinu a tam nás také přehrávali. Byli jsme rádi, že skončila jen 0:2, i když nějaké šance jsme měli i my. Bylo jasné, že kdo dá třetí gól, tak asi vyhraje zápas. Nastoupili jsme do třetí části koncentrovaně, a přestože Pardubice odehrály dobrý zápas, tak jsem rád, že jsme o ten jeden gól byli lepší a odvezli si všechny body.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

4. kolo, 16. 9. 2016
PCE - LIB
4:5
17. kolo, 30. 10. 2016
LIB - PCE
4:2
30. kolo, 20. 12. 2016
PCE - LIB
2:3
43. kolo, 29. 1. 2017
LIB - PCE
3:6

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 59 0 27 3
Obránci G A +/- TM
Nicholas Schaus 0 1 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Hubáček 1 0 0 0
Tyler Redenbach 1 0 0 0
Nicholas Johnson 0 1 0 0
Tomáš Kaut 0 1 0 0
Petr Sýkora 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube