10.4.2005
Vladimír Gregor

Pardubice jsou mistři!!!

Je to tady! Také čtvrtý sloup v Duhové aréně získá svou standartu na počest a památku ligového titulu! Pardubičtí hokejisté potvrdili svou formu ve vyřazovacích bojích a po 16 letech dokázali realizovat velká očekávání až do vysněného konce. Pohár pro mistra extraligy se po jedné z nejjednoznačnějších finálových sérií v historii vyřazovacích bojů stává majetkem Pardubic a vy neváhejte a běžte se připojit k velkolepým oslavám na Pernštýnském náměstí, které jen tak neskončí…

Tipsport extraliga, F4, neděle 10.4.2005, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Berani Zlín

3:2
0:0, 3:1, 0:1
Branky a nahrávky: 30:08 Korhoň (Divíšek), 33:28 Rolinek (Mudroch), 39:01 Hejduk (Mikeska) – 32:13 Čech (Galvas, Erat), 46:56 Čech (Erat). Rozhodčí: Rejthar, Šindler – Čech, Kalivoda. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Diváci: 9300 (vyprodáno). Střely na branku: 26:45. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2. Konečný stav série: 4:0.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, M. Rozsíval, Linhart, Mudroch – P. Sýkora, Dopita, Blažek – Hejduk, Mikeska, Bulis – Hemský, Koukal, Průcha – Rolinek, Divíšek, Korhoň. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Berani Zlín: Murín – M. Hamrlík, Blaťák, Tesařík, R. Hamrlík, Nosek, Zubíček, Vosátko, Galvas – Okál, Čajánek, Veselý – Balaštík, Mokrejš, M. Erat – Barinka, Kristek, Kováčik – Jenáček, M. Čech, Záhorovský. Trenéři: Ernest Bokroš a Jaroslav Stuchlík.

Komentář

Nejproduktivnější trojice extraligy znovu spolu

První překvapení zápasu nachystala ještě před jeho vypuknutím trenérská dvojice Martinec – Šejba, když obnovila staronovou údernou legii Hejduk – Mikeska – Bulis. Byl to právě Jan Bulis, který se objevil v první vážnější šanci zápasu, poté co mu zpoza branky přesně předložil kotouč Mikeska.

Zlín ale překvapivě vytáhl svou hru a od úvodních minut praktikoval útočný hokej. Do tlaku se dostala Čajánkova formace, jistý gól chytil Čechovi skvělý Lašák. Na druhé straně se propracoval do další gólovky dravý Koukal, ale těsně přestřelil.

Po faulu na Rolinka měli domácí hokejisté jako první možnost přesilové hry, ale ta se málem ukázala být danajským darem. Po nedorozumění v rozehrávce pálil na prázdnou pardubickou klec z prostoru modré čáry Čajánek, ale Lašák tygřím skokem vyrazil kotouč mimo tři tyče.

Po dalším přestupku Martina Hamrlíka se otevřela Pardubicím další možnost na přesilovou hru, ale branka v síti Murína zůstala jen zbožným přáním nažhavených ochozů. Nehezký hokejový moment předvedl Balaštík, který za zády rozhodčích předvedl likvidační zákrok holí na Blažka, ten ale zůstal po hříchu nepotrestán.

Dvě minuty před koncem šel sám na Murína zprava Průcha, ale pálil jenom do břevna. Vzápětí byl krosčekován na hlavu, ale pískala se až odveta Rozsívala. Ani hosté svou možnost nezužitkovali, a tak se šlo do kabin za nerozhodného stavu 0:0.

Čtvrtý útok řádil

Druhá třetina začala stoprocentní šancí Petra Průchy, kterému poslal kotouč na brankoviště driblér Hemský. Pardubický hráč s číslem 73 na zádech bohužel pro domácí tým promáchl. Snad ještě blíže brance byla Divíškova formace, jejíž členové vytvořily před Murínovým brankovištěm doslova peklo, ale zlínský brankář s vypětím všech sil odolal.

Pardubický tlak vygradoval vyloučením Veselého, ale v přesilové hře mohlo být málem znovu zle před Lašákem, kam se natlačil s kotoučem Balaštík. Snaha domácích vstřelit branku byla enormní. Diváky zvedla ze sedadel individuální akce Divíška, po brance volal také závar Dopitovy formace. Krátce za polovinou utkání se Pardubice zaslouženě dočkaly. Divíšek poslal geniální zadovkou od zadního mantinelu kotouč před branku, Korhoň se dokázal vytrhnout ze sevření a bekhendem zavěsil – 1:0.

Vzápětí mohl vyrovnat Kristek, ale Lašák jeho střelu k tyči vykopl špičkou betonu. Dlouho se domácí z vedení netěšili. Mikeska fauloval a Zlín trestal. Po biliárové kombinaci se puk dostal na hůl Martina Čecha a ten dával do prázdné – 1:1.

To ale nebylo zdaleka vše, co se během bláznivé tříminutovky událo. Mudroch nastartoval dlouhou přihrávkou Rolinka, ten se natlačil až před Murína a chladnokrevně zavěsil pod víko – 2:1.

Vedení mohli domácí pojistit při další přesilové hře, ale takřka tradičně ujel Balaštík a z dobré pozice jen těsně přestřelil. Jenže hned po skončení Galvasova trestu zbytečně sekal Veselý a domácí konečně přesilovku využili. Mikeska našel před brankou Hejduka, ten naznačil Murínovi přihrávku a vzápětí ho propálil pod vyrážečkou – 3:1.

Titul si vzít nenechali

Dvacet minut od titulu. Za stavu 3:1 už tomu věřil celý stadion. Zlín se ale nehodlal vzdát a hned v úvodu třetiny se dostal sám před Lašáka Erat a domácím krom výborného Lašáka pomohlo i potřebné štěstí. Definitivní rozhodnutí měl na hokejce Koukal, kterému předložil puk před branku Průcha, jenže pardubický mladík neměl seřízená mířidla.

Euforii domácích trochu zmírnil jediný střelec Zlína Martin Čech, který obkroužil Lašákovu branku a našel u tyče skulinku – 3:2.

Od těch chvil byla na pardubických hokejistech vidět jediná snaha – ubránit hubené vedení. Zlín naopak vycítil svou šanci, a tak se hrálo převážně v obranné třetině Pardubic. Vyrovnat mohl Mokrejš, ale z bezprostřední blízkosti puk za Lašáka neprocpal. Pardubický brankář byl v ohni střel, po Čajánkově ráně dokonce inkasoval nepříjemný úder do masky a těžce se sbíral z ledu. Po dalším závaru v obranné třetině domácích pálil sice z úhlu, ale na zcela prázdnou branku Barinka a kotouč jen tak prosvištěl napříč brankovištěm.

Do ojedinělé šance domácího celku se prodral Havíř, ale jeho pokus srazil Murín těsně mimo pravou tyč. Rozhodnout mohl Hejduk, kterému v nájezdu dvou na jednoho předal kotouč Bulis, ale Murín jako již několikrát v zápase posunul zcela úmyslně branku.

V závěrečné euforii už si domácí titul vzít nenechali a za hromového povzbuzování vyprodaných ochozů výhru udrželi, přesto že to hosté zkusili minutu a půl bez brankáře v šesti v poli. Po 16 letech se tak vrací mistrovský pohár do rukou východočeského celku a oslavy mohou propuknout naplno!

Ohlasy po utkání

Vladimír Martinec (HC Moeller Pardubice): „Odehráli jsme dobré utkání, i když to v poslední třetině vypadalo, že jsme se báli, abychom něco nezkazili. Soupeř to nezabalil. Série sice skončila 4:0, ale byly to všechno těžké zápasy. Měli jsme trošku více štěstí, asi i srdíčka a měli jsme širší kádr. První dva góly dnes dala čtvrtá lajna, která toho jinak tolik neodehrála. Můžeme hráčům poděkovat, že k celé sezoně a především k play-off přistoupili velice zodpovědně. Každý padal do střel. Ať někteří hráči hráli, nebo nikoliv, byli členem týmu a udělali všechno pro vítězství.“

Ernest Bokroš (HC Hamé Zlín): „Blahopřeji Pardubicím k zisku titulu. Mrzí mě jen, že to bylo 4:0 na zápasy, mohli jsme to uhrát lépe. Některé okolnosti v průběhu play-off, především ztráta dvou hráčů Petra Lešky a Radka Bonka, nám dost zkomplikovaly cestu. Proto jsme možná nebyli tak důstojným soupeřem Pardubicím. Z naší strany byla sezona úspěšná, byli jsme první po základní části a konečné druhé místo také není žádný neúspěch. Titul získal tým, který si v uplynulých dvou letech zažil takové hokejové peklo. Já jim titul z celého srdce přeji a pokud z toho bude všude tolik radosti jako tady, tak lidé budou na hokej rádi chodit.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 28. 9. 2004
PCE - ZLN
1:3
14. kolo, 16. 10. 2004
ZLN - PCE
3:2
27. kolo, 30. 11. 2004
PCE - ZLN
4:6
40. kolo, 18. 1. 2005
ZLN - PCE
4:3
F1, 5. 4. 2005
ZLN - PCE
2:4
F2, 6. 4. 2005
ZLN - PCE
1:4
F3, 9. 4. 2005
PCE - ZLN
2:0
F4, 10. 4. 2005
PCE - ZLN
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 43 2
Obránci G A +/- TM
Petr Mudroch 0 1 1 0
Andrej Novotný 0 0 1 0
Michal Rozsíval 0 0 0 2
Petr Čáslava 0 0 0 0
David Havíř 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Rolinek 1 1 2 0
Lubomír Korhoň 1 0 2 0
Milan Hejduk 1 0 -1 0
Tomáš Divíšek 0 1 2 0
Jan Bulis 0 1 0 0
Michal Mikeska 0 1 -1 2
Aleš Hemský 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Jiří Dopita 0 0 0 0
Petr Průcha 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube