25.1.2005
Vladimír Gregor

Tygři na Pardubice nestačili

Ani bojovný výkon libereckého celku, který v této sezóně není zvyklý v domácím prostředí ztrácet body, nestačil na rozjeté Pardubice. Ty se po zisku tří bodů poprvé v sezóně dostávají do elitní čtveřice nejúspěšnějších týmů extraligy. Hráčem večera se stal Petr Sýkora, který v každé třetině jedenkrát pokořil gólmana Hniličku a v celkovém součtu tak dokonal hattrick.

Tipsport extraliga, 42. kolo, úterý 25.1.2005, Svijanská aréna

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

1:4
0:2, 1:1, 0:1
Branky a nahrávky: 21:48 Vaic (S. Procházka, Podkonický) – 0:21 P. Sýkora (Snopek, Dopita), 6:02 Kolář (Rolinek), 26:27 P. Sýkora (Blažek, Snopek), 54:03 P. Sýkora (M. Rozsíval). Rozhodčí: Rejthar – Lederer, Gebauer. Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. Diváci: 5080 (vyprodáno). Střely na branku: 30:31. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4.
Bílí Tygři Liberec: Hnilička – Ovčačík, Fischer, L. Šmíd, Jiruš, Jareš, M. Duben – P. Rozsíval, Kotalík, V. Nedorost – Plodek, Rataj, Tomajko – Vaic, Podkonický, S. Procházka. Trenéři: Josef Paleček, Karel Dvořák a Miroslav Kapoun.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, M. Rozsíval, Mudroch, Vyhlídal, Pácal – P. Sýkora, Dopita, Blažek – Hejduk, Mikeska, Bulis – Hemský, Divíšek, Pištek – Kolář, Koukal, Rolinek. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.

Komentář

Šokující úvod

Bezbrankové skóre vydrželo ve Svijanské aréně pouhých 21 vteřin. K velké radosti početného kotle hostujícího celku skončila hned první střela zápasu za Hniličkou. Snopek našel zpoza branky Petra Sýkoru a ten zamířil přesně – 0:1. Liberec rychlá branka poněkud zaskočila, vzápětí mohl zvýšit Hejduk, kterému nasměroval vydařený pas Mikeska. Domácí se ale ze šokujícího úvodu rychle oklepali a začali být pardubickým vyrovnaným soupeřem. Velmi blízko vyrovnání byl Plodek, ale to by musel z metru trefit prázdnou branku. Namísto vyrovnání přišla další rána. Kolář se prodral přes váhajícího libereckého obránce a mezi betony zvýšil – 0:2. Pro pardubického mladíka to byl nejen první zásah do černého v této sezóně, ale zároveň první letošní extraligový bod. Hnilička poté se štěstím vychytal nadvakrát Hejduka a udržel domácímu týmu naději. Pardubičtí následně lehce polevili a nedokázali využít ani jednu ze dvou přesilových her. V závěru třetiny ještě zazlobili Podkonický a po něm Rozsíval, kteří naznačili možné blýskání se na lepší časy.

Sýkora byl při chuti

Začátek druhé třetiny se tentokráte podařilo dokonale zaspat hostům, kteří se nechali zatlačit do hluboké defenzívy. Netrvalo dlouho a na světě byl kontaktní gól. Po dlouhém obléhání Lašákovy branky se kotouč dostal na hůl Procházky, ten ho ještě přistrčil Vaicovi a bylo vymalováno – 1:2. Branka probudila i lehce zamrzlé domácí ochozy, jejichž náladu ještě více vylepšilo vyloučení Hejduka. V probíhající přesilové hře měl na hokejce vyrovnání Vaic, ale svou příležitost prováhal. Tlak Liberce gradoval, ale hloupý faul Ovčačíka dostal na koně znovu pardubické. Rychlou přesilovkovou souhru s Blažkem zakončil po dvaceti vteřinách svým druhým gólem večera Sýkora – 1:3. Pokus o rychlé snížení mohl pro domácí skončit další katastrofou, poté co ujela dvojice Divíšek – Hemský. Hnilička však vynikajícím zákrokem zabránil Hemskému dorážet puk do odkryté branky. Druhá část třetiny však byla jednoznačně v režii domácích. Útoky na Lašákovu branku se valily jako lavina a pardubická opora musela mnohokráte prokázat své umění. Zuby si postupně vylámaly Plodek, Kotalík, Vaic i Rataj. V době největšího náporu pomohl hostům hvizd čárových rozhodčí, kteří správně odhalili hru domácího celku s šesti hráči v poli a Tygři tak svůj tlak zbytečně otupili.

Tygři bojovali marně

Infarktovou chvilku připravil domácím příznivcům hned po návratu ze šaten brankář Hnilička, jenž si vyjel pro kotouč z branky. Ten mu ale vzdor očekávání přeskočil hůl a na Koukala se smála opuštěná branka. Leč pardubický forward z úhlu nezamířil přesně. Tygři bojovali jako líté šelmy a postupně se hra znovu nastěhovala na dlouhé minuty před Lašáka. Kotalíkova formace nedávala pardubické obraně spát, ale všechny liberecké střely končily ve výstroji tradičně skvělého Lašáka. Vytažená obrana Pardubic do středního pásma však činila domácím velké problémy, a tak brankových příležitostí, které by se daly označit jako vyložené, bylo jako šafránu. Pardubice nikam nepospíchaly, ale prokázaly smrtící úspěšnost ve využívání šancí. Zápas definitivně zlomil dobře naladěný Petr Sýkora, který šest minut před závěrečnou sirénou zakončil rychlý brejk a dokonal tak svůj hattrick – 1:4. Zbytek rozhodnutého duelu se dohrával již spíše z povinnosti, ale za hromových chorálů početných pardubických příznivců, kteří ani v severské metropoli nenechali své hráče napospas cizímu prostředí.

Ohlasy po utkání

Josef Paleček (Bílí Tygři Liberec): „Začali jsme velmi naivně a nechali jsme Pardubické utéct. Od druhé třetiny jsme se zlepšili, ale už to nestačilo. Dávali jsme si pozor na Mikeskovu útočnou formaci, ale bohužel jsme neuhlídali v Dopitově útoku Petra Sýkoru.“

Vladimír Martinec (HC Moeller Pardubice): „Viděli jsme oboustranně velmi pěkné utkání. Byla to dobrá reklama na hokej. Po celý zápas mohli diváci sledovat šance na obou stranách a výborná byla i atmosféra v hledišti. Liberec nás zatlačil zejména ve druhé třetině, také ve třetí měl šance, ale už to pro nás nebylo tak náročné. Ukázalo se, jak je dobré, že se nemusíme spoléhat na jednu útočnou lajnu.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 17. 9. 2004
PCE - LIB
2:5
16. kolo, 22. 10. 2004
LIB - PCE
2:1p
29. kolo, 5. 12. 2004
PCE - LIB
5:2
42. kolo, 25. 1. 2005
LIB - PCE
1:4
SF1, 22. 3. 2005
PCE - LIB
3:2p
SF2, 23. 3. 2005
PCE - LIB
3:1
SF3, 26. 3. 2005
LIB - PCE
4:1
SF4, 27. 3. 2005
LIB - PCE
0:4
SF5, 29. 3. 2005
PCE - LIB
4:3sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 29 1
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 2 1 0
Michal Rozsíval 0 1 0 0
Tomáš Pácal 0 0 1 2
Petr Čáslava 0 0 1 0
Michael Vyhlídal 0 0 1 0
David Havíř 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Andrej Novotný 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 3 0 2 0
Jan Kolář 1 0 1 0
Tomáš Blažek 0 1 1 0
Jiří Dopita 0 1 1 0
Tomáš Rolinek 0 1 1 0
Petr Koukal 0 0 1 0
Jan Bulis 0 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 0
Milan Hejduk 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 0 0
Ľubomír Pištek 0 0 0 0
Aleš Hemský 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube