1.11.2014
David Jahoda, Jan Hrabal

Junioři zvládli i druhý výjezd na Moravu, vyhráli v Olomouci!

OLOMOUC — Další cennou výhru získali do extraligové tabulky junioři HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Východočeši dokázali po dobytí zlínského ledu vyhrát 2:1 na ledě Olomouce. Pardubice utekly po brankách Filipa Zadiny a Davida Barkóciho do dvoubrankového vedení, domácí sice snížili, ale více červená obrana díky výbornému výkonu brankáře Vejmelky nedovolila.

DHL extraliga juniorů, 23. kolo, sobota 1.11.2014, Zimní stadion města Olomouce

Olomouc

Dynamo Pardubice

1:2
0:1, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 42:39 Pavlovský (Kropáč) – 11:04 Zadina, 31:46 Barkóci (Kysela). Rozhodčí: Kika – Holibka, Kašík. Vyloučení: 6:5. Bez využití . Diváci: 55. Střely na branku: 30:23. Průběh utkání: 0:2, 1:2.
Olomouc: Urbisch – Brandýs, Heč, Jeklič, Kraigher, Nesvadba, Síkora, Štefka – Bauer, Beták, Janás, Jergl, Konečný, Krátoška, Kropáč, Markl, Ostřanský, Pavlovský.
Dynamo Pardubice: Vejmelka – Adam, Bažant, Franc, Nedbal, Petira, Ščotka, Vácha – Barkóci, Havrda, Hlaváček, Chvojka, Krajňák, Kysela, Martinec, Pipek, Procházka, Velinský, Zadina.

Komentář

Minimálně v první polovině úvodního dějství byli lepší hosté z Pardubic, kteří byli podle papírových předpokladů považováni za favority. Nejprve se do velké šance protlačil Pipek, branku Urbische ale netrefil. Poté mohl otevřít skóre Ščotka, i ten však z mezikruží trestuhodně minul.

Když se začala Mora pomalu zvedat, protrhly Pardubice bezbrankové skóre. Po chybě domácích na útočné modré čáře s pukem nabral rychlost teprve čtrnáctiletý Filip Zadina, který následně nekompromisně vymetl bližší horní roh olomoucké klece – 0:1.

O necelé čtyři minuty později mohl srovnat z trestného střílení Pavlovský, ten ale proti Vejmelkovi neuspěl. Hned na to musel řešit nebezpečnou situaci Urbisch. Ještě před přestávkou však mohlo být srovnáno, jenže kapitánovi Hanáků Milanu Ostřanskému v poslední chvíli před odkrytou klecí vypíchl kotouč z hole jeden z hostujících zadáků.

Do druhé části nastoupili Olomoučtí s odhodláním vyrovnat, což bylo od první minuty jasně vidět. Obrovskou šanci na srovnání měl Aleš Jergl, kterého parádně našel Nesvadba. Jergl měl před sebou už jen Vejmelku, jeho forhendová klička mu však nevyšla podle představ. Kohouti následně hráli dvě přesilové hry v krátkém časovém sledu za sebou, v nich se jim však vůbec nedařilo. U další příležitosti Mory, kdy mohlo být srovnáno, byl znovu Jergl, který zpoza branky našel Betáka. Jeho střela ale nebyla přesná, a tak velká možnost vyrovnat vyšla vniveč. Proto Pardubice trestaly druhou brankou v utkání. V rychlém protiútoku předložil Kysela kotouč Davidu Barkócimu, který zavěsil do horní části branky. Přesouvající se Urbisch neměl šanci zasáhnout – 0:2.

O chvíli později mohli Olomoučtí snížit v oslabení, přečíslení Janáse s Marklem ale Vejmelka dokázal zastavit. To, co se však Hanákům nepovedlo na konci druhého dějství, se povedlo zkraje třetí dvacetiminutovky. Kotouč na hůl si vzal Matěj Pavlovský, který se ukázal jako skvělý technik, když obešel hned dva obránce Pardubic a posléze zavěsil do horního rohu branky – 1:2.

Hned vzápětí mohl Pardubicím vrátit dvoubrankové vedení Procházka, ten ale v podobné akci jako byl Pavlovský neuspěl. Olomoučtí se snažili o vyrovnání ze všech sil, ovšem situace se zhoršila, když museli čelit dvojnásobnému oslabení. Když už byli Kohouti nejhoršího pryč, fauloval v útočném pásmu Krátoška, který udeřil soupeře do obličeje a dostal za to čtyři trestné minuty. I to však Mora zvládla a sama si ještě v poslední minutě zápasu zahrála početní převahu.

Domácí se logicky rozhodli pro hru bez brankáře, a tak nastala situace šesti proti čtyřech. Brankář Vejmelka však za sebe už druhý kotouč nepustil. Pardubice se tak mohly radovat z tříbodové výhry a zároveň čtvrtého vítězství v řadě. Naopak olomoučtí junioři nestačili na soupeře už počtvrté za sebou.

Ohlasy po utkání

Kamil Přecechtěl (HC Olomouc): „Na jeden gól se vyhrávat nedá, je to tak už čtvrtý zápas za sebou. První lajna prohrává zápasy v poměru dvou nebo tří branek. Tak jak jsme díky ní na začátku sezóny vyhrávali, teď kvůli ní ztrácíme. Role první formace je teď bohužel opačná. Dostává góly a my prohráváme utkání.“

Richard Král (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Myslím, že to bylo vyrovnané utkání, oba celky hrály zhruba na stejné úrovni. Měli jsme lepší první třetinu, druhá byla určitě lepší pro Olomouc. A třetí byla taková, že v ní bylo hodně faulů a hra byla dost rozkouskovaná. Jsme rádi, že se nám podařilo zápas vyhrát. Zachytal nám výborně gólman a i od ostatních kluků to byl velice zodpovědný výkon. Odmakali to, jsme spokojení.“