7.12.2014
Jan Hrabal

Pardubice otočily zápas v Mladé Boleslavi a jsou páté!

MLADÁ BOLESLAV — I když hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice prohrávali po první třetině o dvě branky, nevzdali se, šlápli na plyn a zápas v Mladé Boleslavi nádherně otočili! Dvakrát se trefili Petr Sýkora a Lukáš Radil, cennou výhru dirigoval jistý gólman Robert Kristan. Východočeši prolomili tak prolomili smůlu na venkovních stadionech a vrátili se do elitní šestky.

Tipsport extraliga, 28. kolo, neděle 7.12.2014, ŠKOENERGO Aréna

Mladá Boleslav

Dynamo Pardubice

2:4
2:0, 0:3, 0:1
Branky a nahrávky: 14:06 Jiránek (Trška, Bárta; 5/4), 15:56 Lenc (Bárta, Výborný; 5/4) – 22:55 Sýkora (Ščotka; 5/5), 24:33 Radil (Nahodil, Tybor; 5/5), 34:12 Sýkora (Ščotka, Zohorna; 5/5), 43:12 Radil (Tybor; 5/5). Rozhodčí: Polák, Šindler – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 3:5 (1:2, 1:1, 1:2). Využití: 2:0. Diváci: 3580. Střely na branku: 34:36 (12:13, 14:12, 8:11). Srážky: 12:11. Vhazování: 32:19. Blokované střely: 8:4. Průběh utkání: 2:0, 2:4. Nejlepší hráči: Michal Bárta – Lukáš Radil.
Mladá Boleslav: Rittich – Robar, Vidmar, Hruška, Štebih, Čermák, Trška, Kurka – Mikulík, Musil, Klimenta – Bárta, Výborný, Lenc – Pacovský, Loskot, Jiránek – Rys, Vrbata, Kubica – Kotala.
Dynamo Pardubice: Kristan – Ščotka, Čáslava, Gregorc, Havlík, Píša, Korím, Zdráhal – Sýkora, Zohorna, Marcinko – Radil, Nahodil, Tybor – Kolář, Špaček, Starý – Kňazev, Kaut, Voženílek – Půhoný. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.

Komentář

Pardubice přijely do Mladé Boleslavi se změnami v sestavě, do branky se vrátil Robert Kristan, svou premiéru si v dresu Východočechů odbyl útočník

Mladá Boleslav utekla do dvoubrankového náskoku

Zápas nabral okamžitě velmi svižné tempo a diváci na mladoboleslavském stadionu mohli sledovat rychlý a ofenzivní hokej, kde jedna šance střídala druhou. O tu první se postaral Klimenta, který dostal nabito od Musila, přihrávku ale netrefil ideálně a slibná akce tak vyzněla do prázdna.

Další dvě šance měli Pardubičtí, nejprve to z bezprostřední blízkosti zkoušel Tybor, chvíli po něm si Rittich připsal další zákrok po dorážce Špačka. V páté minutě se opakovala situace z té první, když si na Kristana sjížděli opět Musil s Klimentou. Ani tentokrát tito dva úspěch neslavili.

V osmé minutě se Klimenta provinil hákováním a hosté tak dostali poprvé v zápase do početní výhody. Krátce po vhazování před Rittichem se ale domácí družina dokázala uvolnit a Musil se šikovně protlačil skrze dva bránící hráče a zkusil zakončit.

Mladé Boleslavi se dařilo dobře bránit a Pardubičtí nedokázali najít recept na to, kudy tudy do útočného pásma. Teprve na konci přesilovky se ke střele dostal Radil. To ale bylo vše, co hosté z přesilovky předvedli. S tímto zásahem se boleslavský Klimenta se vrátil na led.

Druhá část první třetiny již byla gólově štědřejší. Ve třinácté minutě byl vyloučen pardubický Marcinko. Pardubice sice zkusili napodobit Musilův únik a na druhé straně tak útočil ujíždějící Radil, jeho šanci však Rittich rychle zpacifikoval. Bruslaři si lépe drželi útočné pásmo a v klasickém přesilovkovém postavení dokázal střelou od modré skórovat navrátilec z Havířova Tomáš Jiránek – 1:0.

Krátce po gólu šli hosté znovu do čtyř, když se podražením provinil Starý. Druhá domácí přesilovka = druhý gól domácího celku. Mladoboleslavští vytvořili před Kristanem závar a už se zdálo, že od modré skóroval Bárta, jenže jak se později na videu ukázalo, ten trefil pouze břevno. Radan Lenc však celou situaci dobře viděl, a tak odražený kotouč nekompromisně dorazil za Kristana a bylo to již 2:0 pro domácí tým.

Hosté byli po druhé obdržené brance jakoby zaražení, ale i tak si Píša s Nahodilem dokázali vytvořit několik slibných příležitostí. Jenže Rittichova brána jakoby v tu chvíli byla zakletá a mladoboleslavský gólman se stačil proti několika střelám z různých stran i úhlů vždy přemístit.

Pardubice otočily vývoj utkání

Druhá třetina moc hokejové krásy nepobrala, ale hosté se díky ní opět dostali do utkání, když dvěma rychlými góly v úvodu dokázali srovnat gólové skóre s Bruslaři, a poté dokonce otočili stav utkání na svou stranu. V první šanci Pardubic ještě Rittich vytáhl parádní semafor proti střele Blaže Gregorce.

Tlaku Pardubických, u kterých musela v první přestávce proběhnout rychlá a důrazná bouřka, však nedokázal vzdorovat dostatečně dlouho. Pardubice se usadily v pásmu a po střele Ščotky, jehož pokus ještě Rittich vytěsnil, se k odraženému projektilu dostal Petr Sýkora a ze vzduchu kotouč trefil do sítě – 2:1.

Pardubice potřebovaly na vyrovnání 98 vteřin. Po Nahodilově pokusu se opět k odraženému kotouči dostal Lukáš Radil, který procedil puk skrze Rittichovy betony – 2:2.

Druhé přesilovkové představení po faulu Vidmara už ale Pardubičtí zvládli lépe a jedna střela střídala druhou. Třetího gólu se v ní Pardubičtí ale nedočkali, Rittich byl v tu chvíli svými zákroky proti jakýmkoli úpravám skóre.

Na začátku 35. minuty se hosté mohli radovat znovu, když se jim podařilo nejprve zavézt puk do pásma a Petr Sýkora parádní dělovkou z pravého kruhu prostřelil domácího brankáře – 2:3.

Závěr třetiny byl jedním slovem infarktový. Nejprve se do samostatného úniku dostal Sýkora, kterého ještě stihli dobruslit Klimenta s Vidmarem, poté následovala přesilovka pro domácí tým. Třetí početní výhoda se však Bruslařům pranic nevydařila a Pardubičtí se díky několika vyhozením ubránili.

Po skončení přesilovky se ale do dvou příležitostí dostal Pacovský. Nejprve jej nahrávkou vybídl Rys, aby se následně dostal ještě k dorážce, ve které trefil tyč Kristanovy branky. V posledních vteřinách hry se Loskot pokoušel protlačit puk za brankovou čáru, pardubický gólman ale jak široký tak dlouhý zalehl brankoviště a v tu chvíli se rozezvučela siréna ohlašující konec druhé třetiny.

Východočeši cennou výhru ustrážili

V úvodu třetího dějství se do náporu dostali Pardubice, a to když si dvě minuty odpykával mladoboleslavský Bárta. Domácí se pětici hráčů z města perníku ubránit, následnému tlaku ale i tak podlehli. Dvojice Gregorc a Radil domácím demonstrovali to, jak jednoduché je zmást domácí obranu. Gregorc si stáhl puk před Ritticha, a nikým nehlídaný Lukáš Radil už měl jednoduchou práci, když dostal parádní přihrávku a jen uklidil puk do odkryté klece – 2:4.

Bruslaři měli ještě příležitost s nepříznivým skóre něco udělat, ale domácí tým toho před Kristanem mnoho nepředvedl, a tak měli hosté poměrně snadnou šanci se boleslavskému tlaku ubránit. Po zodpovědném výkonu si tak Pardubice odvezly všechny body a poskočily na páté místo tabulky Tipsport extraligy.

Ohlasy po utkání

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav): „U nás by šlo říct, že jsme lehce nabyli a lehce pozbyli. Vedli jsme rychlými góly 2:0, ale byli jsme si vědomi kvality a síly Pardubic, takže jsme tomu nechtěli podlehnout. Pod tlakem a tíhou vedení jsme však byli ve druhé třetině ustrašení, soupeř dobře rozkódoval, že máme problémy v obraně, vyvinul větší tlak a udělali jsme chyby. Pak jsme se snažili jednobrankové manko stáhnout, ale nepodařilo se nám to a inkasovali jsme čtvrtý gól.“

Miloš Říha (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Myslím, že celkově jsme odehráli dobré utkání. Bylo pro nás nepříjemné, že jsme prohrávali 0:2 po brankách v oslabení, ale v přestávce jsme nabádali hráče, aby byli daleko aktivnější a snažili se hrát víc u soupeře. Myslím, že se nám to podařilo, navíc jsme stáhli hru na tři formace a byli jasně aktivnější. Otočili jsme zápas a také ve třetí třetině jsme chtěli v aktivitě pokračovat. Až na pár střídání na konci druhé a třetí třetiny si myslím, že jsme vyhráli zaslouženě.“

Zápasy v sezóně

Přát., 5. 8. 2014
PCE - MBL
4:3
2. kolo, 14. 9. 2014
MBL - PCE
3:4
15. kolo, 24. 10. 2014
PCE - MBL
3:8
28. kolo, 7. 12. 2014
MBL - PCE
2:4
41. kolo, 25. 1. 2015
PCE - MBL
2:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Robert Kristan 60 0 32 2
Obránci G A +/- TM
Jan Ščotka 0 2 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Radil 2 0 0 0
Petr Sýkora 2 0 0 0
Radoslav Tybor 0 2 0 0
Lukáš Nahodil 0 1 0 0
Tomáš Zohorna 0 1 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Valerij Kňazev 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Jiří Půhoný 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Michael Špaček 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube