28.12.2012
David Záruba

Povedený návrat domů! Proti Vervě rozhodla první třetina

PARDUBICE — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice porazili na svém ledě Litvínov a po čtyřech porážkách v řadě vydřeli tři body. Zápas za vítězstvím nasměrovaly Pardubice už v první třetině, kterou vyhrály 3:0. Bojovným a poctivým výkonem pak nedaly soupeři šanci na zvrat. Poprvé se v pardubickém dresu trefil Jiří Vašíček.

Tipsport extraliga, 34. kolo, pátek 28.12.2012, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Litvínov

4:2
3:0, 0:0, 1:2
Branky a nahrávky: 0:20 Bartek (Somík; 5/5), 11:00 Vašíček (Nahodil, Cetkovský; 5/5), 15:21 Semorád (Drtina, Cetkovský; 5/5), 50:23 Píša (5/5) – 43:38 Hübl (Lukeš, Majdan; 4/5), 52:27 Ručinský (Černý; 5/5). Rozhodčí: Polák, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:4 (1:1, 1:3, 1:0). Využití: 0:1. Diváci: 9127. Střely na branku: 31:35 (12:10, 9:11, 10:14). Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2. Nejlepší hráči: Martin Bartek – Rostislav Martynek.
Dynamo Pardubice: Salfický – Benák, Vašíček, Píša, Drtina, Kočí, Gawryletz – Bartek, Somík, Nosek – Starý, Šagát, Zohorna – Radil, Kousal, Buchtele – Semorád, Cetkovský, Nahodil. Trenéři: Mojmír Trličík a Ladislav Lubina.
Litvínov: Franěk (15:21 Francouz) – Jareš, Kubát, Stříteský, K. Černý, Martinka, Brejčák, Charousek, Sklenička – Majdan, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Ručinský – J. Černý, Piroš, Kubinčák – Baláž, Smolka, Pšurný. Trenéři: Vladimír Jeřábek a Petr Rosol.

Komentář

Po devatenácti dnech se vrátil extraligový hokej na pardubický led. V kádru domácího týmu už chyběla trojice hráčů z NHL, na marodku musel obránce Ďaloga.

Pardubice vyrazily do tříbrankového trháku, poprvé se trefil Vašíček

Litvínov dorazil do ČEZ Areny posílen vítězstvím nad Kometou Brno, ale hned v první minutě obdržel těžkou ránu. První lajna domácích se usadila v útočném pásmu a už v čase 0:20 rozradostnila zaplněné tribuny. Martin Bartek plácl na vrcholu kruhu do puku a ten prošel Fraňkovi mezi betony do branky – 1:0.

S jednogólovým mankem se vydala Verva k Salfickému a dlouhou dobu obléhala jeho branku. Dobrou možnost měl Černý, ale pardubický brankář jeho bombu vyrazil ramenem. V 6. minutě podpořil nápor Severočechů faulem Cetkovský. Hosté sehráli první polovinu výhody velmi slušně, z pravé strany pálil Hübl těsně nad poloprázdnou branku.

Ještě před půlkou třetiny musel Salfický řešit dva ošemetné momenty. Nejprve po závaru před brankovištěm odpálil v poslední chvíli puk, který mířil za čáru, poté pohotovým zákrokem zneškodnil průnik Hanzla, jenž obral o puk Drtinu a poradil si i s jeho kolegou v zadní řadě.

Pardubice byly o poznání produktivnější. V přesilové hře to sice domácím neklaplo, ale úspěch slavil důraz před brankou. Po pěkné kličkované Nahodila v rohu a následné střele si puk před Fraňkem našel Jiří Vašíček a expresně jej poslal do branky – 2:0. Důrazný bek vstřelil svůj první extraligový gól v A týmu Pardubic.

Podle stejného receptu uvařil třetí gól Jan Semorád v 16. minutě. Drtina vypálil od modré a pardubický forvard se okamžitě zmocnil odraženého puku, který zasunul do branky – 3:0. Brankář Franěk po tomto zásahu odjel na střídačku a přepustil své místo Pavlu Francouzovi.

Domácí nevyužili krátkou přesilovku pět na tři, litvínovské šance pochytal Salfický

Litvínov na začátku druhé části dohrával přesilovku, avšak kromě střely Hübla vedle nic vážného nevymyslel. O chvíli později se předvedl obránce Karel Kubát, jenž prokličkoval přes dva soupeře a poté vypálil nad branku. Následný shluk těl u své svatyně už vyřešil Salfický.

Domácím hráčům tříbrankový náskok stačil a nikam se nehnali. Zkracovali střídání, a když bylo potřeba, vyhodili na zakázané uvolnění. Navíc mohli i zvýšit. Gawryletzova bomba letěla těsně nad, Semorád po skvělém uvolnění trefil konstrukci branky ze strany.

Chvíli po půlce zápasu dostala Verva možnost hrát v přesile a před Salfickým se činila. Pardubický brankář se měl co ohánět, aby zlikvidoval dvě střely Smolky i následnou dorážku Skleničky. V závěru výhody pálil ještě Lukeš, ale nula vstřelených branek na kontě hostů zůstala.

Podobně neúspěšní byli v přesilovce i domácí, který navíc hráli 11 vteřin ve dvojnásobné převaze. První vyloučený Baláž si na trestné lavici odpočinul a ihned po návratu na led upaloval směr Salfický. Ani nadvakrát však nedokázal propálit vyjetého brankáře. V pokračující výhodě ještě zahrozil Nosek, který tečoval nahození od modré, avšak trefil jen Francouze do masky.

Litvínov dvakrát snížil, body zůstaly v Pardubicích

Litvínov na první branku čekal do 44. minuty. Při výhodě po faulu Kousala vylákala hostující pětice dva bránící hráče k mantinelu, načež přišla přesná přihrávka přes brankoviště na Viktora Hübla, který se bez potíží trefil do ne zcela obsazené branky – 3:1.

Když už se Verva nadechovala k náporu, vzali si domácí hráci tříbrankový rozdíl zpátky. A zasloužil se o to nečekaný střelec. Obránce Aleš Píša vystihl rozehrávku soupeře a samostatný nájezd zakončil přesně mezi Francouzovy betony – 4:1.

Pardubická radost ale trvala jen chvíli. Ránu Černého od modré šikovně tečoval na brankovišti Ručinský a zase bylo o co hrát – 4:2. Litvínov otevřel hru a velice brzy za to mohl zaplatit. Situaci dva na jednoho vyřešil Kousal střelou těsně vedle, o chvíli později Francouz lapil Buchteleho střelu z pěti metrů.

Třetí útok Pardubic o sobě dával znát i nadále a blízko páté brance byl Buchtele, kterého parádním pasem našel Kousal. Francouz se roztáhl v brankovišti a v kritické chvíli zachránil šance svého týmu.

V čase 57:42 odvolali hostující trenéři Francouze z branky a zkusili to se šesti hráči v poli. Chvíli po buly trefil tyč opuštěné branky Starý. Verva se nedokázala dostat do souvislejšího tlaku a domácí tak zaknihovali první výhru po čtyřech porážkách v řadě.

Ohlasy po utkání

Mojmír Trličík (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Zvládli jsme první třetinu, hráli jsme absolutně zodpovědně jednoduchý hokej a byli jsme produktivní. Zkomplikovali jsme si to ve druhé třetině. V té zase byly některé situace, které nebyly důsledné. Už to vypadalo, že budeme hrát zase nějaký velký hokej a málem se nám to nevyplatilo, protože Litvínov má do útoku skvělé mužstvo. S nimi ani za stavu 3:0 po dvou třetinách si nemůžete být jistí, že vyhrajete.“

Vladimír Jeřábek (HC Verva Litvínov): „Absolutně jsme nezvládli první třetinu, která rozhodla celý zápas. Chtěli jsme hrát dlouho 0:0, věděli jsme, že Pardubice budou pod tlakem, ale vůbec jsme to nezvládli. Udělali jsme hrozné chyby a Pardubice odskočily na tříbrankový rozdíl. Tím, že jsme ve druhé třetině nedali kontaktní gól a ani si nevytvořili ‚gólovku‘, byl zápas rozhodnutý.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

8. kolo, 2. 10. 2012
PCE - LIT
3:4sn
21. kolo, 16. 11. 2012
LIT - PCE
6:3
34. kolo, 28. 12. 2012
PCE - LIT
4:2
47. kolo, 13. 2. 2013
LIT - PCE
3:2sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dušan Salfický 60 0 33 2
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 1 0 0 0
Jiří Vašíček 1 0 0 0
Marek Drtina 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Travis Gawryletz 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Bartek 1 0 0 0
Jan Semorád 1 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 2 0 0
Lukáš Nahodil 0 1 0 0
Radovan Somík 0 1 0 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Martin Šagát 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube