14.11.2012
David Záruba

Pardubice sahaly po vyrovnání, šňůru Energie nepřetrhly

PARDUBICE — Proti Karlovým Varům to doma prostě nejde. Pardubičtí hokejisté se sice v zápase s Energií dostali do vedení, když se ve 36. minutě trefil Bartek, ale hosté pak dvěma brankami otočili skóre a hubené vedení udrželi až do závěrečného hvizdu. Pardubice byly blízko, ale nakonec nedokázaly přervat čtyři roky trvající vítěznou sérii Západočechů.

Tipsport extraliga, 20. kolo, středa 14.11.2012, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Karlovy Vary

1:2
0:0, 1:1, 0:1
Branky a nahrávky: 34:04 Bartek (Benák; 5/5) – 38:10 Zaťovič (Kumstát, Pech; 4/5), 43:55 Kumstát (Pech, Zaťovič; 5/5). Rozhodčí: Minář, Šír – Bláha, Kostka. Vyloučení: 6:5 (3:1, 3:3, 0:1). Využití: 0:1. Diváci: 7428. Střely na branku: 33:33 (9:10, 11:9, 13:14). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2. Nejlepší hráči: Dušan Salfický – Tomáš Závorka.
Dynamo Pardubice: Salfický – Benák, Kolář, Píša, Kindl, Ďaloga, Kočí, Vašíček – Hemský, Krejčí, Starý – Bartek, Zohorna, Somík – Nosek, Kousal, Buchtele – Beech, Cetkovský, Semorád – Šagát. Trenéři: Mojmír Trličík a Ladislav Lubina.
Karlovy Vary: Závorka – D. Nosek, Drtina, MacDonald, Gulaši, Gründling, Látal, Grman, Kohn – Zaťovič, Pech, Kumstát – Polák, Doležal, Pohl – T. Káňa, Skuhravý, Skladaný – Košťál, Heřman, Zucker. Trenéři: Richard Žemlička, Jaromír Kverka a Pavel Kněžický.

Komentář

Mojmír Trličík poslal při své extraligové premiéře do branky Dušana Salfického, jednotlivé pětky pak žádné zásadní změny nepotkaly.

Pardubice ubránily dlouhé oslabení ve třech

Hned v prvním střídání se do dvou nadějných příležitostí dostalo pardubické duo Hemský – Krejčí, ale Závorka v brance Karlových Varů byl pozorný. Odpovědi hostů si přichystal útočník Jiří Doležal, který dvakrát pálil na pardubickou branku.

Zámořské posily Pardubic byly na ledě vidět i nadále, ale jejich pohledným kombinacím chybělo přesné zakončení. Energie mohla skóre otevřít při kuriózní situace, když na pardubickou trestnou lavici postupně usedli hned tři hráči za vyhození puku mimo hřiště. Výsledkem byla dlouhá přesilovka 5 na 3, kterou však hosté trestuhodně prohospodařili.

V závěru oslabení navíc ujel do brejku obránce Kolář, ale neměl dost sil na lepší zakončení. Ve finální fázi však byl pardubický hráč faulován a klasickou výhodu si zahráli i domácí. S přesilovkou však naložili podobně jako soupeř. Už při hře 5 na 5 se za pardubickou obranou zjevil Košťál, ale zakončení v první třetině vázlo hokejistům na obou stranách.

Pardubice v závěru po sérii tvrdých střetů u mantinelu přidaly na tempu, z čehož plynula řada dobrých příležitostí. Somíkovu ránu odrazil Látal, Kousala a dorážejícího Buchteleho naopak vychytal vyjetý brankář Závorka.

Na gól se čekalo více než půl hodiny, Bartekovu úvodní trefu smazal Zaťovič

Na začátku druhé části hrála Energie po faulu Hemského další přesilovku. Hosté se dokázali usadit v blízkosti Salfického, ale dlouhým kombinacím scházel moment překvapení. Chvíli poté, co se pardubický útočník vrátil na led, vykoledovali si výhodu i pardubičtí hokejisté.

A sehráli ji mnohem lépe, Závorka si pořádně zachytal. Nejprve vyrazil dvě rány Somíka, poté zázračně vylapal i blafák Hemského, který už zasouval kotouč do poloprázdné branky. Obrana Energie se následně ubránila i další početní převaze domácího celku, která tentokrát nebyla tak nebezpečná, neboť pardubická pětice hodně váhala se střelbou.

Na gól čekala ČEZ Arena až do 35. minuty. To si ukrytého Barteka na útočné modré všiml Benák a narýsoval mu parádní pas přes půl hřiště. Slovenský forvard jej zpracoval a poté přesnou ranou k tyči otevřel skóre – 1:0. Nabuzení domácí mohli přidat další gól v přesilovce, kdy Krejčího útok doslova mačkal bránící čtyřku, ale salvu střel pochytal Závorka.

V závěru přesilovky fauloval Kindl a po chvíli hráli ve výhodě i karlovarští hokejisté. A tentokrát už slavili. Pech našel zpoza branky v ideální pozici mezi kruhy Martina Zaťoviče, který se trefil přesně pod břevno – 1:1.

Těsnou výhru Karlových Varů zařídil Kumstát

Energie vstoupila do třetí části velice aktivně a po několika šancích na obou stranách se dostala poprvé v zápase do vedení. Pech v situaci dvou proti jednomu předal puk Petru Kumstátovi, který se z vrcholu kruhů trefil přesně do šibenice – 1:2.

O chvíli později mohl obdobnou šanci proměnit v dvoubrankový náskok Skuhravý, ale Salfický byl proti. Tomáše Závorku do permanence vrátil pohotový Bartek, který po Somíkově pasu trefoval kotouč ve vzduchu. Karlovarští hráči pečlivě a důsledně bránili zejména první útok, a tak se Pardubice dostávaly před Závorku hodně ztuha.

Pomohla jim až přesilovky při faulu Zaťoviče. Velkou šanci měl Krejčí, který pálil ze sedmi metrů, avšak těsně minul horní růžek branky. Neuspěl ani Zohorna, jehož sólo přes dva hráče utnul až pohodlným zákrokem Závorka.

Pardubické hokejisty v závěru tlačil čas a na jejich hokejky se vkrádaly nepřesnosti. Hosté naopak nemínili jen bránit a snažili se co nejvíce času trávit před Salfickým. Hrozbu za domácí hráče obstarávala výhradně jen první formace, jež se přesnými kombinacemi dokázala připravit střelecké pozice, ale perfektní Závorka žádný puk za svá záda nepustil. V závěrečném tlaku trefil Krejčí břevno.

Ohlasy po utkání

Mojmír Trličík (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „V první polovině utkání jsme si vytvořili dobré gólové příležitosti. Důležité bylo, že jsme přestáli dlouhé oslabení tři na pět, které nás možná zabrzdilo, nicméně jsme pak šli do vedení. Okamžitě následovala přesilovka, ve které jsme měli dát druhý gól. Vypadala sice hezky, byla byla bez efektu a to rozhodlo o tom, že jsme nezískali větší náskok. Soupeř velice dobře bránil střední i obranné pásmo a přesto, že jsme to chtěli urvat jednoduchostí a tlakem do brány, tak se nám to nepodařilo.“

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): „Jsme pochopitelně ohromně šťastní, protože takové vítězství jsme moc potřebovali. Kluci makají a dřou. Dokonce jsme si říkali, že výhra 2:1 by byla úplně nejlepší a to se naštěstí podařilo. Kluci v průběhu utkání makali na sto procent, naštěstí jsme dali dva góly a utkání jsme zvládli.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 30. 9. 2012
KVA - PCE
1:2sn
20. kolo, 14. 11. 2012
PCE - KVA
1:2
33. kolo, 26. 12. 2012
KVA - PCE
2:1
46. kolo, 3. 2. 2013
PCE - KVA
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dušan Salfický 59 0 31 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 1 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Jakub Kindl 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Bartek 1 0 0 0
Kristopher Beech 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Aleš Hemský 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
David Krejčí 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube