12.10.2012
David Záruba

Fantastický obrat! Pardubice ovládly strhující reprízu finále

PARDUBICE — Parádní třetí třetinou dokázali hokejisté HC ČSOB Pojišťovna otočit nepříznivé skóre a jako první tým v sezoně porazili v základní hrací době Kometu Brno. Ta v ČEZ Areně dlouho vedla, ale tři góly v závěrečné dvacetiminutovce natáhly pardubickou sérii domácích výher na tři utkání. Premiérově se v extralize trefil Kristopher Beech.

Tipsport extraliga, 11. kolo, pátek 12.10.2012, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Kometa Brno

5:3
0:1, 2:2, 3:0
Branky a nahrávky: 21:53 Brendl (T. Zohorna, Buchtele; 5/5), 35:38 Beech (Brendl, Píša; 5/4), 41:32 Beech (Bartek, Píša; 5/4), 53:08 Hemský (Krejčí; 5/4), 58:42 Starý (Hemský, Krejčí; 5/6) – 1:15 J. Hruška (Švrček, H. Zohorna; 5/5), 20:45 H. Zohorna (Švrček, J. Svoboda; 5/5), 36:29 J. Svoboda (J. Hruška, Švrček; 5/5). Rozhodčí: Blecha, Hribik – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 10:11 (7:8, 3:2, 0:1). Využití: 3:0. Diváci: 9667. Střely na branku: 33:40. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 5:3. Nejlepší hráči: Kristopher Beech – Jakub Svoboda.
Dynamo Pardubice: Salfický – Benák, Kolář, Píša, Kočí, Ďaloga, Kindl, Vašíček – Hemský, Krejčí, Starý – Bartek, Kousal, Somík – Brendl, Beech, Cetkovský – Buchtele, T. Zohorna, Semorád. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.
Kometa Brno: Trvaj – Žižka, Kováčik, Bičánek, Švrček, Malec, Valach, Valábik, M. Hruška – Hořava, Čermák, Dlouhý – H. Zohorna, J. Hruška, J. Svoboda – Erat, Petrovický, Holec – Wasserbauer, Koreis, Dočekal. Trenéři: Zdeněk Venera a Lubomír Oslizlo.

Komentář

První reprízu jarního finále přivítala pardubická ČEZ Arena, kterou fanoušci obou týmů zaplnili velmi solidně. Symbolické vhazování před začátkem duelu obstaral osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa. Do pardubické branky se postavil Dušan Salfický.

Rychlé vedení Komety, šarvátky, hromada trestů. První část nenudila

Kometa odstartovala první setkání obou týmů od jarního finále s větší ofenzivní chutí. Hned z první vážnější akce šli hosté do vedení. Švrčkovu ránu z kruhu pro vhazování vyrazil Salfický jen k Janu Hruškovi, který jej obratem uklidil do sítě – 0:1. V rychlém sledu si pak Brno připravilo další dvě dobré příležitosti, tentokrát však Dočekala i Čermáka vychytal Salfický.

Pasáž v režii Komety podpořil faulem Kindl, ale pardubická čtyřka dvouminutové oslabení zvládla. Že nepůjde o víkendovou projížďku po rybníku, potvrdila situace v šesté minutě. Po faulu Jakuba Svobody se na ledě utvořili dvojičky zápasníků, z čehož rezultovaly navíc dva dvojité menší tresty na obou stranách.

Výhodu Východočeši promarnili, neboť si nedokázali vytvořit vhodnou střeleckou pozici. Už v rovnovážném stavu se proti Salfickému rozjel Wasserbauer, avšak ztroskotal na betonu pardubického gólmana. První vážnější možnost si domácí připravili v přesilovce, když soupeř špatně střídal. Hemský si nabruslil do střelecké pozice a provětral Trvaje. Dorážet mohl ještě Starý, ale branku přestřelil.

Pardubice se ve druhé polovině třetiny dostaly do tempa a snažily se o vyrovnání. V dobré příležitosti minul branku Brendl a další „vyjížďku z garáže“ v podání Hemského zlikvidoval jistý Trvaj. Ani zkrácené přesilovky na obou stranách se stavem nepohnuly, a tak si Kometa udržela těsné vedení.

Vyrovnaný stav platil pouze 41 vteřin, poprvé se trefil Beech

Kometa začala druhou část stejně jako tu první a opět měla v radosti hostů prsty druhá lajna. Hynek Zohorna pláchl kolem pravého mantinelu a po rychlém blafáku zasunul kotouč za bezmocného Salfického – 0:2

Pardubičtí hokejisté tentokrát reagovali okamžitě. V závaru před Trvajem se nejlépe zorientoval Pavel Brendl a doklepl kotouč za brankovou čáru – 1:2. Ihned po snižující brance se domácí hnali za vyrovnáním, Trvajovi ale svým dlouhým pobytem v útočném pásmu nebezpečné chvilky nepřipravili. Zohorna navíc svojí akci zakončil faulem.

Ve 28. minutě vymyslel Hemský perfektní střeleckou pozici Kočímu, jenže pardubický bek z mezikruží trefil Trvaje do hrudi a dojíždějící Benák puk minul. To bylo na delší dobu z pardubické strany vše, neboť Brno následně hrálo hned po sobě dvě přesilovky pět na čtyři. Největší šanci sebral Čermákovi v pádu Vašíček.

Vzápětí se dvířka na trestné opět otevíraly, tentokrát kvůli faulujícímu Koreisovi. Pardubice nabídnutou výhodu využily během šesti vteřin. Brendlova rána se od zadního mantinelu odrazila před branku, kde ji do sítě ze vzduchu dorazil Kristopher Beech – 2:2. Videorozhodčí potvrdil, že domácí forvard nezasáhl kotouč nad horní tyčkou brankové konstrukce.

Domácí radost však trvala pouhých 41 vteřin. Poté si totiž odražený puk sebral Jakub Svoboda a zavěsil jej za ležícího Salfického – 2:3. V závěru třetiny se rozjel proti obráncům Hemský, zakončení ze strany sice neprovedl ideálně, jelikož netrefil branku, ale vykoledoval si přesilovku, jejíž podstatnou část si domácí přenesli do třetí třetiny.

Pardubice třemi góly otočily stav a ukončily brněnskou sérii

V dohrávané výhodě se Pardubice dlouho nemohly procpat do pásma. Povedlo se to až Somíkovi, který z dobré pozici napálil Trvaje. Domácí následně přesilovku přece jen využili. Kristopher Beech vyjel od zadního mantinelu a překvapivě procedil kotouč za čáru – 3:3.

Za hosty odpověděl povedenou individuální akcí Hynek Zohorna, který se proháčkoval až k ráně z křídla a nastřelil kotouč do Salfického výstroje. Podobně si vedl i Erat, proti jehož ráně se postavila lapačka pardubického brankáře. Trojici akcí Komety zakončil Jakub Svoboda, který se zjevil sám před brankou Východočechů a po rychlé kličce trefil tyč.

Svobodova velešance donutila pardubickou střídačku k oddechovému času a uklidnění situace. Léčba klidem pomohla jen na chvíli. Blízko gólu byl osamocený H. Zohorna a v dalším střídání i unikající Holec. S oběma pokusy si poradil Dušan Salfický.

V 53. minutě fauloval Malec Bartka a jako vůbec první hráč ve třetí třetině si šel odsedět dvouminutový trest. A Pardubice trestaly lahůdkově. Krejčí s odraženým kotouč nezmatkoval, nechal před sebe padnout dva obránce a pak přihrál před prázdnou branku Hemskému, který poslal domácí poprvé v utkání do vedení – 4:3.

Kometa musela poprvé v zápase dotahovat a dlouho si s novou situací nevěděla rady. Pardubice držely kotouč daleko od své branky a nepouštěly soupeře na dostřel Salfickému. Závěrečný tlak se rozhodl trenér Venera podpořit oddechovým časem a odvoláním brankáře, ale jejich nápor trval jen krátce. Tři body pro Pardubice potvrdil do prázdné branky Jan Starý – 5:3.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Chtěl bych poděkovat hráčům za vydřené vítězství. Musím ocenit hru soupeře, protože dvě třetiny byl lepší. Je vidět, že hrají na špičce tabulky, mají velké sebevědomí a v těch dvou třetinách nás předčili v pohybu. Ve třetí třetině jsme dokázali utkání otočit díky přesilovkám a dotáhli jsme to do vítězného konce. Pro nás to jsou moc důležité body.“

Zdeněk Venera (HC Kometa Brno): „Odehráli jsme velice dobrý zápas. Celkově to utkání mělo výbornou úroveň. Dneska rozhodly jednoznačně přesilovky. Zatímco my jsme nedokázali v nich dát žádný gól, tak domácí využili hned tři. Hlavně v těch přesilovkách byli cítit hráči z NHL, kteří si to uměli dát a umí si vyhovět. Měli jsme i trošku smůly v koncovce, když to tam Kuba Svoboda v té poslední třetině udělal parádně, ale dal jen tyčku. Tak to ale je, my jsme si vybrali štěstí minulý zápas s Vítkovicemi. Dneska jsme ho neměli.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

11. kolo, 12. 10. 2012
PCE - KOM
5:3
24. kolo, 23. 11. 2012
KOM - PCE
2:3
37. kolo, 6. 1. 2013
PCE - KOM
5:3
50. kolo, 22. 2. 2013
KOM - PCE
2:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dušan Salfický 60 0 37 3
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 0 2 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Jakub Kindl 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Kristopher Beech 2 0 0 0
Pavel Brendl 1 1 0 0
Aleš Hemský 1 1 0 0
Jan Starý 1 0 0 0
David Krejčí 0 2 0 0
Martin Bartek 0 1 0 0
Jan Buchtele 0 1 0 0
Tomáš Zohorna 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube