9.10.2012
Jan Hrabal, fotografie Petr Kotala

Pardubice jenom snižovaly, z Ostravy jedou s prázdnou

OSTRAVA — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice prohráli v dohrávce 9. kola Tipsport extraligy v Ostravě 2:3. Domácí vedli dvakrát o dvě branky, po trefách Davida Krejčího a Václava Benáka Východočeši vždy snížili, alespoň bodového zisku se přes tlak ve třetí třetině nedočkali.

Tipsport extraliga, 9. kolo, úterý 9.10.2012, ČEZ Aréna

Vítkovice

Dynamo Pardubice

3:2
2:0, 1:1, 0:1
Branky a nahrávky: 7:20 Roman (Klimek; 5/5), 9:30 Klimek (Hruška; 4/5), 34:59 Burger (Malík, Polák; 5/4) – 26:51 Krejčí (Kindl, Hemský; 4/5), 49:43 Benák (Kolář; 5/5). Rozhodčí: Homola, Wagner – Kis, Rozlílek. Vyloučení: 6:6 (4:1, 2:3, 0:2), navíc Buchtele (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4038. Střely na branku: 40:26. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2. Nejlepší hráči: Lukáš Klimek – David Krejčí.
Vítkovice: Málek – Polák, Malík, Sloboda, Barinka, Sedlák, Voráček (20:00 Ondrušek) – Šedivý, Burger, Szturc – Ujčík, Hruška, Svačina – Huna, Roman, Klimek – T. Káňa, Walker, Kucsera. Trenéři: Mojmír Trličík a Zdeněk Moták.
Dynamo Pardubice: Růžička – Benák, Kolář, Píša, Kočí, Ďaloga, Kindl, od 20:00 navíc Vašíček – Hemský, Krejčí, Starý – Bartek, Kousal, Somík – Brendl, Beech, Cetkovský – Nosek, Zohorna, Semorád – od 40:00 navíc Buchtele. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubice nastoupily proti Vítkovicím podruhé během posledních pěti dnů. Jejich vzájemný souboj sledovala tentokrát ostravská ČEZ Aréna, do branky hostí se postavil Martin Růžička.

Vítkovice šly do dvoubrankového vedení

Ostravští hokejisté byli sice v prvním dějství střelecky pasivnější, i tak ale dokázali dvakrát gólově udeřit. Ve 4. minutě poprvé výrazněji zahrozili, Vladimír Svačina zavezl puk do pásma, ten se dostal k Viktoru Ujčíkovi, ale vítkovický šutér těsně minul pardubickou klec.

Poprvé se domácí hokejisté radovali o čtyři minuty později. Lukáš Klimek ostrou ranou nastřelil puk, ten se pak dostal k Ondřeji Romanovi, ten se prosadil po objetí branky – 1:0.

Pardubickým hokejistům mohla pomoci k vyrovnání přesilová hra, jenže místo toho sami inkasovali. Vítkovice využily nedorozumění, Radim Hruška poslal puk na Lukáše Klimka a ten prostřelil pardubického brankáře – 2:0.

Po tomto zmrazení se Pardubice osmělily a podnikaly nebezpečné výpady do ostravské obrany, ve 14. minutě hrály po Polákově krosčeku přesilovku, nevyužily ji však. O tři minuty Michal Barinka trefil vysokou holí do obličeje Václava Benáka, na trestné lavici však pobyl celé čtyři minuty.

David Krejčí snížil v přesilovce

Další početní výhodu už Pardubice na začátku druhé třetiny využily. Lukáš Klimek pobyl na trestné minutě 64 sekund, když jej zpátky vrátila pohledná kombinace hostí. Po dvou parádních křížných pasech skrze ostravskou obranu přesně do poloodkryté branky zakončil David Krejčí – 2:1.

Chvíli na to mohli hosté vyrovnat, ti nejprve svírali Ostravany v jejich obraně po Hruškově vyloučení za hákování. Jenže pak Pardubicím ujel Ondřej Roman, jehož výpad zastavil faul Jana Koláře.

Zpátky do dvoubrankového náskoku poslala Vítkovice přesilová hra. Za podražení byl vyloučen Robert Kousa, domácí zužitkovali početní výhodu po dvaceti sekundách. Ujala se velepřesná střela Jiřího Burgera, na ni Martin Růžička nedosáhl – 3:1.

Pardubice po Benákově snížení na bod nedosáhly

Hned na začátku třetí třetiny měli obrovskou šanci Aleš Píša a poté Kristopher Beech. Prvně jmenovaný si nejprve najel na výborný pas od Pavla Brendla, minul však Málkovu klec, kanadský forvard krátce na to také nezamířil přesně v zajímavé příležitosti.

Vítkovické vedení mohl poté zvýraznit Rudolf Huna v akci dvou na jednoho, slibný brejk ale poslal nad Růžičkovu branku. Ostravští hokejisté pak nevyužili přesilovku, když za nedovolené bránění pykal Jiří Vašíček.

V následné hře pět na pět Pardubičtí snížili. Po Kolářově nabití se prosadil Václav Benák. Nejlepší hráč Pardubic v hodnocení +/− přidal nejen jubilejní desátou účast na ledě při vstřelené brance – 3:2.

Východočeši pak ještě více přidali ve svém útočném snažení. V 57. minutě vytáhl Roman Málek lapačkou nebezpečnou střelu Jana Koláře, pardubický tlak pak otupilo dvě minuty před koncem třetí třetiny nedovolené bránění Jana Buchteleho.

Ohlasy po utkání

Mojmír Trličík (HC Vítkovice Steel): „Musím potvrdit, že Pardubice byly v pátečním utkání proti nám mnohem hladovější. Na nás naštěstí nebylo znát, že jsme minulý zápas v Brně nedotáhli k bodu. Dneska jsme měli lepší pohyb a produktivitu pramenící z rychlé a překvapivé střelby. Myslím, že jsme i dobře pokrývali střední pásmo a soupeře jsme do ničeho nepouštěli. Zápas jsme měli pod kontrolou prakticky až do chvíle, kdy jsem vlastní chybou poprvé poslal naši čtvrtou na pardubickou první řadu a soupeř snížil. To v něm vyvolalo euforii a tlak, ale v závěru byl absolutním strůjcem našeho vítězství vynikající Málek.“

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Do první třetiny jsme vstoupili špatně. Chyběl nám pohyb a důslednost v osobních soubojích, domácí nám svým forčekinkem dělali problémy. Z toho pramenily první dva góly, kterými jsme soupeře posadili na koně. Mrzí mě, že dnes nám z herního systému kromě první řady v každém útoku vypadával jeden dva hráči. Museli jsme pak hru zredukovat na tři pětky. Dneska jsem tam neviděl dvacet hladových vlčáků a nebyli jsme tak semknutí jako v minulých dvou zápasech. V závěru jsme vyvinuli tlak a při troše štěstí měli na vyrovnání, ale nedotáhli jsme to.“

Zápasy v sezóně

35. kolo, 5. 10. 2012
PCE - VIT
3:1
9. kolo, 9. 10. 2012
VIT - PCE
3:2
22. kolo, 18. 11. 2012
PCE - VIT
1:2
48. kolo, 29. 1. 2013
VIT - PCE
2:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 37 3
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 1 0 0 0
Jakub Kindl 0 1 0 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
David Krejčí 1 0 0 0
Aleš Hemský 0 1 0 0
Martin Bartek 0 0 0 0
Kristopher Beech 0 0 0 0
Pavel Brendl 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube