16.10.2012
Jan Hrabal

Pardubice neudržely těsné vedení s Bernem

PARDUBICE — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice prohráli ve svém posledním domácím utkání European Trophy s Bernem 1:2. Východočeši vedli po Bartekově trefě, na rychlý obrat Švýcarů ve druhé třetině ale nedokázali gólově zareagovat.

European Trophy, 7. kolo, úterý 16.10.2012, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Bern

1:2
1:0, 0:2, 0:0
Branky a nahrávky: 3:37 Bartek (Benák; 5/5) – 37:02 Rubin (Déruns, Jobin), 37:16 Vermin (Kinrade). Rozhodčí: Hribik, Polák – Barvíř, Blümel (všichni ČR). Vyloučení: 2:2 (0:0, 2:1, 0:1). Bez využití. Diváci: 1275. Střely na branku: 34:24. Průběh utkání: 1:0, 1:2. Nejlepší hráči: 1. Martin Bartek (Pardubice), 2. Tristan Scherwey (Bern), 3. Robert Kousal (Pardubice).
Dynamo Pardubice: Růžička – Kočí, Píša, O. Starý, Havlík, Kolář, Benák, Drtina – Bartek, Beech, Somík – Šagát, Zohorna, Stoklasa – Nahodil, Kousal, Buchtele – Semorád, Nosek, Březina. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.
Bern: Gigon – Collenberg, Gerber, Hänni, Jobin, Kinrade, Josi, Kreis – Berger, Bertschy, Danielsson, Déruns, Gardner, Neuenschwander, Plüss, Rubin, Rüthemann, Scherwey, Vermin, Andersons, Schmutz. Trenéři: Antti Törmänen a Lars Leuenberger.

Komentář

Pardubičtí hokejisté přivítali ve svém posledním domácím utkání European Trophy tým SC Bern. Ten přijela podpořit necelá stovka hlučných fanoušků.

Martin Bartek otevřel skóre

Nástup do utkání se jednoznačně lépe povedl hokejistům HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Hned od prvních sekund podnikali nebezpečné výpady do obrany Bernu, ve 4. minutě se po parádní Benákově přihrávce prosadil Martin Bartek – 1:0.

Pak se hrálo dlouho bez přerušení, sluší se dodat, že dle pardubických not. Tomáš Nosek tečoval před Gigonem nebezpečný puk, třeba po Šagátově nahození se mohl prosadit Robert Kousal.

V závěru první třetiny se osmělili hostující hokejisté. Gólman Růžička musel předvést několik povedených zákroků, aby udržel nulu na svém kontě v prvním dějství. Východočeši tento moment přečkali a dohráli jeho úplný konec v bezpečné vzdálenosti od své klece.

SC Bern během chvilky otočil

Na začátku druhé třetiny měl obrovskou šanci Tomáš Zohorna. Pardubický útočník se dostal do samostatného úniku, ten mu ale zneškodnil bernský brankář Gigon.

Ve 26. minutě se do zakončení dostal pardubický útočník Jan Buchtele, zajímavé příležitosti si vypracovala rovněž první formace domácích. Kristopher Beech se ale marně natahoval v zakončení po Somíkově rychlé přihrávce.

Kanadský útočník byl pak vyloučen na dvě minuty za hákování. Ryan Gardner při bernské přesilovce střílel skoro do poloodkryté klece, skvěle však zasáhl Martin Růžička lapačkou. Chvíli na to se ze srovnání radoval Thomas Déruns, jásot mu však překazili rozhodčí, kteří před jeho gólovým zásahem odpískali postavení útočícího hráče v brankovišti.

Velkou neplechu udělala ve 32. minutě před brankou Bernu první pardubická lajna. Po ráně Beeche dorážel Radovan Somík a kotouč už pomalu klouzal za čáru, když jej pár centimetrů před ní odrazil jeden z beků pod brankáře Gigona.

Závěr druhé třetiny patřil hostujícím hráčům. V čase 37:02 překonal Martina Růžičku po rychlém protiútoku Daniel Rubin – 1:1. Švýcarský útočník projel do pásma a poté přesnou ranou do šibenice vyrovnal.

O čtrnáct vteřin později se Bern radoval podruhé. Geoff Kinrade vyslal přesný puk do svižné jízdy, ten přebral Joël Vermin a sám proti Růžičkovi nezaváhal – 1:2.

Bern těsnou výhru udržel

Příležitost ke skórování měly Pardubice v přesilovce ve 46. minutě, kdy za sekání pykal Thomas Déruns. Velký zmatek na brankovišti Bernu nevyužil Radovan Somík, který šťouchal do volného puku, ale za brankovou čáru jej neprotlačil. Proti byl ležící gólman Gigon a důslední obránci hostí.

Pardubický tlak v dalších minutách sílil. Po Kousalově pasu byl v 52. minutě blízko srovnání Kočí, ale Gigon jeho ránu vyrazil nataženou paží. V pokračující akci tečoval nahození Zohorny těsně vedle Jan Buchtele.

Pardubicím nepomohla ke srovnání ani závěrečná hra bez brankáře, k velikým šancím se domácí dostal až v samotném závěru, Bern však těsné vedení ubránil.

Ohlasy po utkání

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „O utkání rozhodl závěr druhé třetiny, kdy jsme inkasovali dvě rychlé branky. Nasazení hráčů širšího kádru včetně juniorů bylo logickým vyústěním toho, že jsme ztratili šance na postup na turnaj Red Bulls Salute. Naší prioritou je extraliga, využili jsme utkání European Trophy, abychom ozkoušeli hráče širšího kádru. V pátek ve Zlíně chceme nastoupit v nejsilnější možné sestavě.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 16. 10. 2012
PCE - SCB
1:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 22 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 1 0 0
Marek Drtina 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Ondřej Starý 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Bartek 1 0 0 0
Kristopher Beech 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Filip Stoklasa 0 0 0 0
Martin Šagát 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube