22.12.2011
Jan Hrabal

Pardubice nadále vítězí, před Vánoci si nadělily cenné dva body z Brna!

BRNO — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice dokázali vyhrát šestý zápas v řadě, ve 33. extraligovém kole uspěli v Kajot Areně. Kometa Brno se sice dostala v 50. minutě do vedení, jenže v čase 55:21 srovnal Tomáš Zohorna, po něm Jan Starý v prodloužení v přesilovce obratně tečoval střelu Aleše Píši od modré.

Tipsport extraliga, 33. kolo, čtvrtek 22.12.2011, Kajot Arena

Kometa Brno

Dynamo Pardubice

1:2p
0:0, 0:0, 1:1 – 0:1
Branky a nahrávky: 50:12 Dlouhý (Čermák, Vašíček) – 55:21 Zohorna (Kolář II), 62:43 Starý (Píša). Rozhodčí: Souček, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 7200 (vyprodáno). Střely na branku: 29:23. Průběh utkání: 1:0, 1:2. Nejlepší hráči: Jiří Trvaj – Martin Růžička.
Kometa Brno: Trvaj – Kováčik, Žižka, Švrček, Bičánek, Vašíček, Malec – T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda – Erat, Čermák, Dlouhý – Balej, Petrovický, Holec – H. Zohorna, Koreis, Němec. Trenéři: Zdeněk Venera a Lubomír Oslizlo.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II – Kolář I, Koukal, Starý – Nahodil, Kousal, Buchtele – Semorád, Somík, T. Zohorna. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubičtí hokejisté nastoupili ke svému poslednímu utkání před vánočními svátky v takřka totožné sestavě jako v úterý doma proti Českým Budějovicím. Tři formace doplnil z Havlíčkova Brodu povolaný útočník Jan Semorád.

Začalo se opatrně

Start do utkání byl pozvolný, až do 5. minuty se čekalo na nějakou dobrou příležitost. Před tím se oba týmy hledaly a jejich akce brzy končily. Bez větších problémů hosté ubránili přesilovku Komety, ta v podstatě nevystřelila.

Příležitost si domácí družina vytvořila až ve standardním počtu hráčů na ledě, konkrétně Holec dostal přesný pas od Petrovického. Brněnský útočník však nemířil přesně. Na druhé straně se nebezpečně cpal do šance Kousal, gólman Trvaj ale nemusel zasahovat, kotouč proletěl jen těsně vedle jeho levé tyče.

Hra se neustále přelévala z jedné strany na druhou, oba brankáři však ve svém teritoriu kralovali. Nejprve to zkoušel Divíšek, Růžička byl připraven, následně na opačné straně pálil Somík, leč rozměry brány byly pro jeho střelu malé. Nebyli to pouze brankáři, ale také obrany se nedopouštěly mnoha chyb.

Remízový stav pokračoval

Pardubice trápí velká marodka, dnes hrály opět pouze na tři formace a postupem času to bylo znát. Brňané ve druhé třetině výborně začali a několikrát nebezpečně zaměstnávali Růžičku, který ale chytal jako vždy velice dobře. Postupně na něm nevyzráli Čermák, Dlouhý a bekhendem zakončující Holec. Na druhé straně musel Trvaj řešit lehké nahození Somíka a tvrdou ránu Starého, zkušený matador v bráně Brna ukázal dobrý přehled.

Kometa měla k dispozici takřka v polovině utkání svou druhou přesilovku, ale naložila s ní podobně, jako v prvním případě. Na opačné straně bylo vůbec poprvé velmi rušno před Trvajem. Zohorna našel chytrým pasem před brankou volného Somíka. Ten se rozhodl pro kličku ze stoje do bekhendu a gólman Komety chytil puk s obtížemi do podpaždí.

Brnu nešla upřít snaha, před Růžičku se neustále někdo nebezpečně cpal, jenže Brněnským vázla koncovka. I hosté si zahráli přesilovku, svou vůbec první. Před Trvajem bylo neustále horko, ale žádná střela neměla ten potřebný cíl.

Naopak mohlo udeřit na druhé straně, z ničeho nic se ocitl sám před bránou Holec a trestuhodně přestřelil. Diváci se tak úvodního gólu nedočkali ani ve druhé dvacetiminutovce.

Na Dlouhého gól odpověděl Tomáš Zohorna

V úvodu třetí periody takřka okamžitě zahrozila Kometa, Tomáš Svoboda předložil ideálně přihrávku na hůl svého jmenovce Jakuba a ten v klíčový moment podruhé v zápase promáchl.

Pardubický brankář si na nedostatek práce nemohl stěžovat. V další brněnské šanci byl Čermák, jenž prudkou ránou ohrozil hostující svatyni, navíc se k dorážce dostával Radek Dlouhý. I s jeho pokusem si ale mrštný gólman v bílém poradil.

Na první gól zápasu se čekalo do 51. minuty. Po Vašíčkově pasu napřáhl Čermák do betonu Martina Růžičky, od kterého se kotouč odrazil na hůl Radka Dlouhého. Ten následně bekhendem poslal puk za brankovou čáru – 1:0.

Odpověď mohla přijít prakticky okamžitě. Před Trvajem se zjevil Semorád a jen těsně minul pravou tyč. Další tutovku měl Koukal, jehož ale vychytal v jasné pozici skvělý Jiří Trvaj.

Domácí brankář také přece jen inkasoval. Necelé čtyři minuty před konce se ve skrumáži nejlépe zorientoval Tomáš Zohorna, který prostřelil bezmocného Trvaje – vyrovnáno na 1:1.

Do konce základní hrací doby nechtěl nikdo udělat chybu a spíše se každý soustředil na bránění. Trošku zbytečně v závěru fauloval Jakub Svoboda a Pardubice měly možnost hrát přesilovku, Kometa se ale ubránila a zápas dospěl do prodloužení.

Špatné střídání Komety potrestal Jan Starý

Do nastavení vstupovali hosté s jedním mužem navíc, Jakub Svoboda si přenesl zbytek trestu do prodloužení. Brňané ale těžké chvíle zvládli a odolali. To však nebylo vše v jiném případě.

O pár sekund později hráli domácí v šesti a za katr usedl znovu mladý Jakub Svoboda. Přesilovka hostů byla využita takřka okamžitě. Aleš Píša vypálil nepříliš silně od modré čáry, jenže směr puku změnil Jan Starý a Trvaj už na kotouč nedosáhl – 1:2. Díky této trefě se Jan Starý posunul do čela klubové tabulky střelců.

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice porazili Kometu Brno popáté v řadě a upevnili si pozici v elitní čtyřce současné extraligové tabulky. Na svou stranu překlopili i historickou bilanci vzájemných zápasů s Kometou na 64:63.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Venera (HC Kometa Brno): „Za normálních okolností bych řekl, že získat bod s Pardubicemi je úspěch. Víme, jak dobře soupeř zvládl poslední zápasy, kolik dává gólů. Vzhledem k vývoji utkání a k tomu, že jsme vedli 1:0, jsme pomýšleli na tříbodový zisk. Proto je výsledek zklamáním. Každý zápas, ve kterém se nevyjde úplně naprázdno, je dobrý. Ale dnes jsme mohli získat více.“

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Odehráli jsme páté utkání v sedmi dnech a víceméně na tři pětky. Hráči už melou z posledního. Chtěl bych jim proto poděkovat, neboť jedeme domů šťastni se dvěma body. Na rozhodující přesilovku v prodloužení jsme nasadili tři útočníky a jednoho obránce. Tento tah vyšel, ve složení dva obránci a dva útočníci v předcházející přesilovce jsme hráli špatně.“

Zápasy v sezóně

7. kolo, 2. 10. 2011
KOM - PCE
1:4
20. kolo, 6. 11. 2011
PCE - KOM
3:1
33. kolo, 22. 12. 2011
KOM - PCE
1:2p
46. kolo, 3. 2. 2012
PCE - KOM
5:1
F1, 9. 4. 2012
PCE - KOM
5:4sn
F2, 10. 4. 2012
PCE - KOM
5:6
F3, 13. 4. 2012
KOM - PCE
2:1
F4, 14. 4. 2012
KOM - PCE
1:2sn
F5, 17. 4. 2012
PCE - KOM
6:4
F6, 19. 4. 2012
KOM - PCE
1:5

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 63 0 28 1
Obránci G A +/- TM
Jan Kolář 0 1 1 0
Aleš Píša 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 1 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Casey Borer 0 0 -1 2
Vladimír Sičák 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Zohorna 1 0 1 0
Jan Starý 1 0 0 0
Jan Semorád 0 0 1 0
Radovan Somík 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 0 2
Petr Koukal 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 -1 0
Robert Kousal 0 0 -1 0
Lukáš Nahodil 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube