16.3.2008
Marcel Voneš, Jan Hrabal

Pardubice vedly o tři branky, nakonec mají z Ústí pouze bod

ÚSTÍ NAD LABEM — Nepovedené utkání mají za sebou pardubičtí hokejisté. Ti dnes v utkání 6. kola skupiny o umístění prohráli po samostatných nájezdech v Ústí nad Labem 3:4. Moeller přitom směřoval k vítězství, v 17. minutě vstřelil úvodní gól Radovan Somík, ve druhé třetině zvyšovali Jan Starý a Jan Snopek na 3:0 z pardubického pohledu. Severočeši se ale nevzdali a třemi brankami dotáhli zápas do nastavení. V prodloužení se nikdo netrefil, rozhodnout tak musely samostatné nájezdy, které Pardubičtí prvně v sezoně prohráli.

O2 extraliga, UDR6, neděle 16.3.2008, Zlatopramen aréna

Ústí nad Labem

Dynamo Pardubice

4:3sn
0:1, 1:2, 2:0 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 35:43 Šaffer (Šagát), 48:05 Káňa (Zápotočný), 49:08 Šaffer (Šagát), rozhodující samostatný nájezd Janků – 15:30 Somík (Havíř), 30:10 Starý, 35:21 Snopek. Rozhodčí: Fraňo – Kostka, Bláha. Vyloučení: 4:10, navíc Cetkovský (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:1. Diváci: 2142. Střely na branku: 56:30. Průběh utkání: 0:3, 4:3.
Ústí nad Labem: Zikmund – Novotný, Zápotočný, Hořava, J. Evan, Klobouček, Vágner, Němeček, Pojkar – Krajči, Pazourek, Káňa – Čaloun, Špirko, Mrázek – Hovorka, Šagát, Šaffer – Janků, Nedorost, Hašek. Trenéři: Jan Votruba a Vladimír Evan.
Dynamo Pardubice: Růžička (65:00 Hylák) – Snopek, Kolář II, Koma, Havíř, Linhart, Nikolov, M. Šeda – Tvrdík, Rolinek, Ondřej – Cetkovský, Semorád, Somík – Kolář I, Koukal, Starý – Klejna, Rákos, Bláha. Trenéři: Jiří Šejba a Ladislav Lubina.

Komentář

V brance HC Moeller Pardubice poprvé v této sezoně nastoupil mladý gólman Martin Růžička, kterého hned ve 2. minutě prověřil střelou od modré David Pazourek. V 5. minutě zatápěla v ústeckém pásmu Rolinkova formace, k ohrožení Zikmunda se však nedostala. Do té doby největší šanci si po pěkné kombinaci vytvořilo duo Radovan Somík – Jiří Cetkovský, proti střele druhého jmenovaného se však vytáhl domácí gólman.

V 7. minutě vyzkoušel pozornost brankáře Růžičky pohotovou střelou Šaffer, dorážce do odkryté brány zabránil jen za cenu faulu pardubický obránce Jan Kolář. Během přesilovky však pardubický gólman nemusel řešit žádnou vážnější situaci. Naopak krátce po jejím skončení se ve velké šanci objevil Michal Klejna, kterého ještě fauloval Jiří Hašek. Východočeši svou přesilovku zahráli mnohem lépe, po opakované střele Klejny dokonce zazvonila tyčka, ani tentokrát se však skóre nezměnilo.

V 16. minutě poslal Havíř přesnou přihrávku od vlastní brány na ujíždějícího Radovana Somíka, který svůj samostatný nájezd s přehledem proměnil – 0:1. I přes další přesilovku domácích už se fanoušci žádné zajímavé situace v první dvacetiminutovce nedočkali.

Do druhé části vstoupili aktivněji domácí, hlavy pardubických obránců zamotala Šagátova a následně Pazourkova lajna. Gólovku Krajčiho zneškodnil jen za cenu faulu Jan Snopek. Tuto přesilovku už sice domácí odehráli lépe, ani z ní však neskórovali. Ve 25. minutě střílel šikovně z pravého kruhu Pazourek, mířil těsně vedle. Na druhé straně z mezikruží Tomáš Rolinek neprostřelil ústeckého brankáře.

O chvíli později nechybělo mnoho ke gólu Davidu Pojkarovi, jeho tvrdá střela se od tyčky odrazila do Růžičkova betonu a od něj do brány, puk se však zastavil pár centimetrů před brankovou čárou. V dalších šancích během krátké doby neuspěli ani Vágner a Hovorka.

Devětadvacátá minuta přinesla povedení střídání Čalouna, který zkoušel štěstí šikovnou střelou od modré a poté, co vybojoval puk za bránou, zakončil samostatně. Ale skóre se měnilo na druhé straně, Jana Kloboučka obral o puk Jan Starý, který svůj samostatný únik taktéž proměnil – 0:2.

V další početní výhodě si největší šanci vytvořil Čaloun, který chytrou střelou trefil spojnici břevna a tyče. To Pardubičtí svou přesilovku ve 36. minutě využili. Jan Snopek tvrdou střelou od modré nejprve trefil bolestivě do kolene Čalouna, odražený puk poté nasměroval přesně do horního růžku Zikmundovy brány tentýž hráč –0:3!

Lvi reagovali bleskově, Martin Šagát v dobré pozici při rychlém útoku domácích posunul puk za sebe, odkud trefil přesně k tyči Adam Šaffer – 1:3!

První gólovou šanci ve třetí části si vytvořil domácí Hašek, který i přes hákujícího Bláhu dokázal zakončit, Růžičku však neprostřelil. Kousek od gólu byl po pohledné přesilovkové kombinaci Káňa, který těsně minul odkrytou bránu. Nejvíce šancí přinesla 46. minuta, kdy ani naněkolikrát nepropasírovala puk do domácí brány Somíkova lajna a následně na druhé straně neuspěl bekhendovým pokusem Janků, který ještě krátce poté tečoval střelu Pazourka do tyče.

Na rozdíl jediného gólu snížil ve 49. minutě Tomáš Káňa, který se nejdříve prosmýkl mezi dvěma obránci, jeho křížená přihrávka nalezla až Zápotočného u mantinelu, jehož střelu ještě Káňa stihl tečovat – 2:3.

O minutu později už bylo srovnáno, po přihrávce Šagáta podruhé skóroval z mezikruží Adam Šaffer – 3:3.

V 53. minutě zakončoval pohlednou přesilovkovou akci pouze do Růžičkova betonu Martin Vágner, úspěšná nebyla ani Káňova dorážka o chvíli později. Další dobré příležitosti ke strhnutí vedení na ústeckou stranu měli v následujících minutách nabuzení Lvi, neuspěli Káňa, Hovorka, Šaffer, ani Janků.

Minutu před koncem vytáhl Růžička špičkou hole střelu Nedorosta, dvacet sekund před třetí sirénou ještě zázračně zakročil proti Kolářově dorážce Zikmund.

Na začátku prodloužení nadělal domácímu gólmanovi starosti rozjetý Radovan Somík, který po samostatné akci ústeckého gólmana ani nadvakrát nepřekonal. Na druhé straně neuspěl s tečovanou střelou Evan. Minutu před koncem se před pardubickou bránou strhla po Vágnerově střele bitka, po které se domácím naskytla přesilovka. Ani čtveřice útočníků však na výborného Růžičku nevyzrála.

Do samostatných nájezdů, které musely rozhodnout dnešní duel. Za domácí se gólově prosadili Adam Šaffer a Pavel Janků, na druhé straně pouze Radovan Somík, a tak zůstal bonusový bod v Ústí nad Labem přestože pardubičtí trenéři do posledního nájezdu Ústí nad Labem nasadili Alexandra Hyláka, jehož překonal právě střelec vítězné branky duelu.

Ohlasy po utkání

Vladimír Evan (HC Slovan Ústečtí Lvi): „Po špatné druhé třetině se naše hra začala zlepšovat, ve třetí třetině jsme sestavu stáhli na tři pětky a podařilo se nám vymazat dvoubrankové manko. Třetí vítězství po sobě je povzbudivé. Sestava pro baráž se začíná krystalizovat.“

Jiří Šejba (HC Moeller Pardubice): „Nedokázali jsme udržet dvoubrankové vedení. Soupeř na nás ve třetí třetině vlétl a dokázal využít šance. I v závěru prodloužení měl blíže k vítězství. V samostatných nájezdech rozhoduje štěstí.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 4, 14. 8. 2007
UNL - PCE
3:4sn
THC 6, 17. 8. 2007
PCE - UNL
2:0
12. kolo, 14. 10. 2007
UNL - PCE
1:4
25. kolo, 25. 11. 2007
PCE - UNL
4:5p
38. kolo, 6. 1. 2008
PCE - UNL
3:2sn
51. kolo, 17. 2. 2008
UNL - PCE
2:4
UDR3, 7. 3. 2008
PCE - UNL
1:2
UDR6, 16. 3. 2008
UNL - PCE
4:3sn
UDR9, 28. 3. 2008
PCE - UNL
4:3
UDR12, 1. 4. 2008
UNL - PCE
2:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 65 0 52 3
Alexandr Hylák 1 0 0 1
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 1 0 -2 4
David Havíř 0 1 1 0
Jaroslav Koma 0 0 1 0
Angel Nikolov 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 -1 4
Tomáš Linhart 0 0 -1 4
Michal Šeda 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Radovan Somík 1 0 1 0
Jan Starý 1 0 1 0
Jiří Cetkovský 0 0 1 14
Jan Kolář 0 0 1 0
Petr Koukal 0 0 1 0
Jan Semorád 0 0 1 0
Tomáš Bláha 0 0 -1 2
Michal Klejna 0 0 -1 2
Daniel Rákos 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
Zdeněk Ondřej 0 0 -2 0
Tomáš Rolinek 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube