Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, ČF2, sobota 21.3.1998, Zimní stadion Na Lapači

Vsetín

Dynamo Pardubice

5:2
2:1, 2:1, 1:0
Branky a nahrávky: 14. Kratěna (Stavjaňa, Veber), 15. Sršeň (Galkin, Beránek), 21. Stantien (Kratěna, Broš), 26. Bělohlav (Divíšek, Kapusta), 50. Broš (Kratěna, Veber) – 4. Malinský (Martinec), 30. Kudrna (Martinec, Malinský). Rozhodčí: Rejthar – Guth, Rittich. Vyloučení: 3:4, navíc Plášek 5 minut a osobní trest do konce utkání a Kříž (oba Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 2:1. Diváci: 5280. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 5:2. Stav série: 2:0.
Vsetín: Čechmánek – Stavjaňa, Veber, Jaškin, Srdínko, Zubíček (21. Divíšek), Tesařík – Kratěna, Broš, Stantien – Sršeň, Galkin, Beránek – Bělohlav, Dopita, Kapusta.
Dynamo Pardubice: Barta (26. Svoboda) – Cypljakov, Mudroch, Malinský, Kříž, Pácal, Píša – Pýcha, Sýkora, Kábrt – Plášek (21. Rozsíval), Martinec, Kudrna – Hejduk, Blažek (41. Paleček), Jantovský.

Komentář

Trojnásobný hokejový mistr ze Vsetína míří za dalším titulem. Po pátečním vítězství 7:0 přehráli Valaši celek Pardubic i v dnešním utkání 5:2 a k postupu do semifinále jim chybí už jen jedna výhra.

Úvod druhého čtvrtfinále tentokrát vyšel lépe hostím. Trenér Říha pozměnil sestavu, vysunul forčekink daleko kupředu a to hodně dlouho domácím působilo potíže hlavně v plynulém přechodu do útoku. Už ve 4. minutě přišly hezké Martincovy chvilky. Nejprve připravil gólovou šanci Kudrnovi, jenže ten branku i ležícího Čechmánka přestřelil, od modré však přesně zacílil Malinský.

Od poloviny třetiny Vsetín zpřesnil hru, přidal na tempu a víc práce začal mít Barta. Ve 12. minutě šel pykat Pácal a pardubického gólmana hned prověřil Kratěna. Jeho první pokus zachraňoval Barta zázračným skluzem, pak si ale Kratěna pohrál se všemi zadáky a blafákem vyrovnal. Po 45 sekundách si do útočné třetiny zavezl puk Sršeň, uviděl že Beránek Bartovi cloní, vypálil ze střední vzdálenosti a vymetl mu růžek nad lapačkou. Další šanci na zvýšení Valachům nabídli sami hosté, konkrétně Plášek, který za likvidační faul holí do obličeje Zubíčka musel po právu do šaten a navíc měla Petra pětiminutovou přesilovku.

Trest přišel až ve druhé části hry a exekutorem byl už ve 35. sekundě Stantien po spolupráci s Kratěnou. Ve 24. minutě rozezvonil pardubický Kříž dělovkou od modré tyč Čechmánkovy svatyně, nicméně vzápětí puk za zády lovil Barta, to když před ním Bělohlav tečoval Divíškovu přízemní střelu z postu obránce. Největší příležitosti ke zkorigování stavu měli hosté při přesilové hře pěti proti třem – a také ji zužitkovali. Martinec křižnou přihrávkou celým obranným pásmem Petry našel volného Kudrnu a ten nemohl minout. Pardubičtí na chvíli zvedli hlavu a domácí gólman musel sáhnout hluboko do rejstříku dobrých zákroků, hlavně ve 34. minutě, kdy vykryl Sýkorovi sólový nájezd.

Závěrečná dvacetiminutovka se už ale hrála opět v režii Valachů, kteří měli více fyzických sil a hlavně kombinačních nápadů. Za prvních osm minut musel střídající brankář Svoboda postupně likvidovat čtyři vyložené gólové příležitosti a od další pohromy po Veberově ráně zdálky jej zachránila horní tyčka. Na Brošovo doťuknutí po nádherné individuální akci Kratěny v 50. minutě byl ale krátký a Vsetín znovu vedl uklidňujícím tříbrankovým rozdílem, který už v pohodě udržel do konce zápasu.

Ohlasy po utkání

Zdislav Tabara (HC Petra Vsetín): „Čekali jsme ještě těsnější a důraznější obranu než v pátek, ale celoplošný forčekink nám až do poloviny zápasu hodně vadil, konkrétně do stavu 4:2. Pak už jsme hráli svoji hru a vývoj zápasu dostali plně pod kontrolu.“

Miloš Říha (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Dnes jsme začali lépe než v prvním utkání a to nám vydrželo celou první třetinu. Škoda, že jsme vedení nezvýšili. Neproměnili jsme tři gólové šance, Vsetín se pak dostal do vedení a postupně přebíral iniciativu, což vyjádřil i brankově.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 7. 9. 1997
VSE - PCE
3:2
16. kolo, 19. 10. 1997
PCE - VSE
6:1
29. kolo, 30. 11. 1997
VSE - PCE
6:3
42. kolo, 3. 2. 1998
PCE - VSE
6:3
ČF1, 20. 3. 1998
VSE - PCE
7:0
ČF2, 21. 3. 1998
VSE - PCE
5:2
ČF3, 24. 3. 1998
PCE - VSE
3:4

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube