Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 41. kolo, pátek 23.1.1998, Sportovní hala

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

2:1
2:1, 0:0, 0:0
Branky: 6. Chabada, 15. J. Hlinka – 17. Pácal. Rozhodčí: Šindler – Fiala, Kostka. Vyloučení: 7:7, navíc Zelenka (Sparta Praha) 10 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 8580. Průběh utkání: 2:0, 2:1.
Sparta Praha: Hnilička – Kročák, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Toužimský, Burda – Jelínek, P. Martinec, Žemlička – M. Hlinka, Kverka, J. Hlinka – Zelenka, Hlaváč, Chabada – od 21. navíc Duda.
Dynamo Pardubice: Barta – Píša, Pácal, Kříž, Malinský, Cypljakov, Pospíšil – Jantovský, Blažek (41.–50. Rozsíval), Plášek – Kudrna, T. Martinec, Pýcha – Kábrt, Sýkora, Procházka.

Komentář

Těsnou výhru 2:1 vydřeli hokejisté Sparty v souboji s Pardubicemi a v letošním extraligovém ročníku dovolili svému soupeři ze čtyř vzájemných soubojů ukořistit pouze jeden bod. Všechny tři branky padly hned v první třetině. Hostům citelně chyběl nejlepší střelec Hejduk, který se zotavuje z angíny.

Úvodní smršť domácích korunoval úspěchem až vydařenou akcí Chabada, který se prosmýkl po levé straně před Bartu a rutinérsky zakončil. Sparta měla i nadále více ze hry, ale Zelenka svoji možnost v přesilovce nevyužil a Pardubičtí, spoléhající se na bleskurychlé brejky, začali postupně zvedat hlavu. Do kolen je nesrazila ani druhá branka domácích, jejímž autorem byl po ideální Nedvědově přihrávce Jaroslav Hlinka, a při vyloučení obránce Kročáka překonal Hniličku střelou od modré čáry Pácal. Pardubický bek tím zároveň ukončil 169 minut trvající neprůstřelnost sparťanského gólmana.

Snahu po vyrovnání dokumentoval krátce po zahájení druhé části hry Plášek, jemuž se podařilo obelstít Toužimského, ale těsně před Hniličkou ho dostihl Jelínek. Oba brankáři pak potvrzovali svoji třídu a nervozita útočníků vyvrcholila faulem Zelenky, který narazil hostujícího Pospíšila na mantinel, a musel předčasně pod sprchy. Vzápětí neudržel nervy na uzdě ani pardubický Blažek a za protesty vyfasoval desetiminutový osobní trest, stejně jako v poslední třetině jeho spoluhráč Kudrna.

Východočeši bojovali o cenný bod potřebný do boje o postup do play off až do konce, ale Kábrt domácího brankáře nepřekonal ani z vyložené střelecké parkety a Sparta již páté po sobě jdoucí vítězství na domácím ledě udržela.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Sparta Praha): „V první třetině jsme byli herně lepší, ale nepodařilo se nám zvýšit náskok na dvoubrankový rozdíl a zápas nás stál mnoho sil. Pardubice se představily jako houževnatý soupeř, celoplošnou obranou nám nedaly téměř žádný prostor a také brankář Barta podal skvělý výkon. Naštěstí jsme měli na tomto postu i my výborného Hniličku.“

Miloš Říha (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Začali jsme trochu opatrně a udělali chybu v tom, že jsme krátce po přestálých oslabeních nepřerušili hru a naopak inkasovali. Ve druhé části hry jsme byli podle mého soudu lepší než Sparta, ale nedokázali jsme se prosadit střelecky. I přesto chci hráčům poděkovat za bojovnost a nasazení a myslím, že jsme podali nejlepší výkon na ledě soupeře v průběhu celé sezony.“

Zápasy v sezóně

2. kolo, 5. 9. 1997
PCE - SPA
2:3
15. kolo, 17. 10. 1997
SPA - PCE
2:0
28. kolo, 27. 11. 1997
PCE - SPA
2:2
41. kolo, 23. 1. 1998
SPA - PCE
2:1

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube