Reportáž ze zápasu

Tipsport extraliga ledního hokeje, 19. kolo, pátek 31.10.2003, T-Mobile Arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

2:2p
1:0, 0:2, 1:0 – 0:0
Branky a nahrávky: 9:52 Eiselt (Jan Hanzlík), 48:19 Šimíček (Řezníček) – 29:33 P. Sýkora (T. Divíšek, Duben), 34:34 M. Sýkora (Dopita, Lubina). Rozhodčí: Turčan – Pešek, Šátava. Vyloučení: 9:10. Využití: 1:1. Diváci: 9726. Střely na branku: 25:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2.
Sparta Praha: Bříza – Výtisk, Řezníček, Jan Hanzlík, Buzek, Sloboda, Srdínko – Kratěna, Marek, Špilár – Jantovský, Šimíček, Eiselt – Hlouch, Bakus, Bartečko. Trenéři: Alois Hadamczik a Kamil Konečný.
Dynamo Pardubice: Svoboda – M. Sýkora, Mudroch, Čáslava, Pácal, A. Novotný, Duben, Podhradský, Zábranský – F. Mrázek, Dopita, Lubina – P. Sýkora, T. Divíšek, Janecký – Jaroslav Kudrna, Mikeska, Pištek – Kolář, Koukal, Průcha. Trenéři: Miloš Říha a Jiří Seidl.

Komentář

Hokejisté Pardubic vedou i po 19. kola extraligovou tabulku. Před nejvyšší návštěvou letošního ročníku remizovali Východočeši s pražskou Spartou na jejím ledě 2:2 a udrželi si před svým nejbližším pronásledovatelem dvoubodový odstup. Sparta i bez deseti hráčů základní sestavy a poprvé s mistrem světa z Petrohradu obráncem Petrem Buzkem nejprve vedla, a poté v poslední třetině dokázala dotáhnout nejtěsnější vedení soupeře.

Utkání dlouho vládly pozorné obrany, šancí bylo na obou stranách jako šafránu. Větší tempo odstartoval až Eiseltův vedoucí gól. Útočník prvoligového Berouna měl před sebou zcela odkrytou branku poté, co pardubický gólman Svoboda jen vyrazil puk před sebe po Hanzlíkově střele od modré. Najednou byl hostí plný led, ale v koncovce se od nich odvrátilo štěstí.

Rychlík Petr Sýkora trefil sám před Břízou jen tyčku. Vzápětí Východočeši promarnili čtyřicet sekund trvající přesilovku pět na tři a Dopitův únik v oslabení znovu bravurně zlikvidoval pozorný sparťanský brankář. Také druhou část odstartoval souboj stejné dvojice a znovu byl úspěšnější Bříza; puk skončil na horní síťce branky.

Sparťané, jako by si uvědomili, že pasivitou nejtěsnější náskok neudrží, vyrazili na zteč. Eiselt a po něm Bartečko však pálili pouze do gólmana Svobody, a tak se dočkali na druhé straně hosté. Druhý pardubický útok naznačil, nač bude spoléhat i reprezentační kouč Lener na Karjala Cupu, tedy na souhru dvojice Divíšek, Petr Sýkora. Druhý jmenovaný pak nezištnou přihrávku svého centra zblízka přetavil ve vyrovnání.

Pardubičtí měli hru stále více pod kontrolou. Michal Sýkora se už dokonce radoval z dalšího úspěchu poté, co v oslabení unikl sparťanským strážcům. Bříza zachytil jeho střelu na brankové čáře a sudí Turčan po poradě s videorozhodčím nakonec gól neuznal. Vytáhlý zadák se však dočkal o dvě minuty později. Jako tank se protlačil přes Buzka a propasíroval kotouč skrz Břízovy chrániče.

Už bez Kratěny vrhla Sparta v závěrečné dvacetiminutovce všechny síly do útoku a podařilo se jí vyrovnat a vynutit si prodloužení. V početní výhodě v pěti proti třem se přesně trefil Šimíček. V nastaveném čase mohli rozhodnout o druhém bodu pro sparťanské barvy Buzek s Markem, ale Svoboda byl v obou případech úspěšnější.

Ohlasy po utkání

Alois Hadamczik (HC Sparta Praha): „V situaci, v jaké se nacházíme, jsme s bodem spokojeni. Snad jen kdybychom měli více štěstí v závěru nebo nám lépe vyšly přesilovky, ale hrajeme s úzkým kádrem a dáváme sestavu dohromady podle toho, kdo přijde nebo koho nám jiné kluby uvolní. Nemůžeme toho proto příliš očekávat. Navíc se nám dnes znovu zranil Kratěna, který laboruje s poraněným kotníkem již delší dobu.“

Miloš Říha (HC Pardubice): „V celém zápasu jsme měli mírně navrch, vytvořili jsme si více šancí, ale neproměnili je. Potýkáme se s tím už delší dobu. Nastřelujeme tyčky, hra se vyrovnává a my pak hrajeme trošku v křeči. V závěru utkání jsme přestali být aktivní, dopouštěli se chyb v útočném pásmu a dovolili domácím, aby se dostávali lehce do naší třetiny. To by se nemělo stát. S bodem, pro který jsme si přijeli, jsem ale rovněž spokojen.“

Zápasy v sezóně

6. kolo, 26. 9. 2003
PCE - SPA
3:1
19. kolo, 31. 10. 2003
SPA - PCE
2:2p
32. kolo, 9. 12. 2003
PCE - SPA
1:2
45. kolo, 23. 1. 2004
SPA - PCE
0:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 65 0 23 2
Obránci G A +/- TM
Michal Sýkora 1 0 0 0
Miroslav Duben 0 1 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 2
Libor Zábranský 0 0 0 2
Petr Čáslava 0 0 0 0
Andrej Novotný 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 0 0
Peter Podhradský 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 1 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 1 0 0
Jiří Dopita 0 1 0 0
Ladislav Lubina 0 1 0 0
Michal Mikeska 0 0 0 6
Jaroslav Kudrna 0 0 0 4
Petr Koukal 0 0 0 2
Ľubomír Pištek 0 0 0 2
Otakar Janecký 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Průcha 0 0 0 0
František Mrázek 0 0 -1 2
HC Dynamo YouTube