7.9.2024
Redakce

Druhá domácí výhra, Dynamo zdolalo Tapparu

Pardubice navázaly na dobrý čtvrteční vstup do Ligy mistrů také proti úřadujícímu finskému mistrovi. Proti Tappaře si Dynamo postupně vypracovalo pětibrankové vedení, čisté konto však nakonec neudrželo. Roman Červenka si připsal dvě gólové asistence a stal se s 36 kanadskými body nejproduktivnějším českým hráčem v historii Ligy mistrů.

Liga mistrů, 2. kolo, sobota 7.9.2024, enteria arena

Dynamo Pardubice

Tappara Tampere

5:1
1:0, 3:0, 1:1
Branky a nahrávky: 11. Kaut (Červenka), 24. Zohorna (Paulovič), 29. Radil (Hájek, Herčík), 32. Sedlák (Červenka), 47. Kousal – 54. Mattila. Rozhodčí: Ondráček, Šindel – Hynek, Ondráček. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 5769. Střely na branku: 27:18. Zblokované střely: 12:10. Hity: 8:13. Vhazování: 24:25. Průběh utkání: 5:0, 5:1.
Dynamo Pardubice: Will – Hájek, Čerešňák, Dvořák, Šustr, Vála, Musil, Hrádek – Červenka, Sedlák, Kaut, Kousal, Zohorna, Radil, Mandát, Poulíček, Vondráček, Kaplan, Paulovič, Herčík.
Tappara Tampere: Metsola – Brickley, Matinmikko, Leskinen, Kärki, Tuulola, Gallet, Korkola – Savinainen, Mattila, Tanus, Puhakka, Keskinen, Rautianen, Mustonen, Räsänen, Antonen, Luoto, Rauhala, Somppi, Järventie.

Komentář

Svěřenci Marka Zadiny se museli na začátku druhé třetiny dvakrát bránit v oslabení, na konci toho druhého ale dokázali vstřeli svou druhou branku. Obránce Tappary chyboval v rohu za vlastní bránou, puku se ujal aktivně napadající Paulovič a nahrál ho do mezikruží Tomáši Zohornovi, jenž pálil zápěstím k levé tyči – 2:0.

Při aktivitě soupeře pomohl domácím svými dobrými zákroky gólman Will a ve 29. minutě Pardubice využily početní výhody, když přehráli celou situaci na pravou stranu, kde čekal připravený Lukáš Radil a brankář Metsola nebyl v ideálním postavení pro to, aby mohl zakročit – 3:0. Východočeši využili svého tlaku k přidání čtvrtého zásahu do sítě finského celku Červenka předal na pravé straně v útočném pásmu kotouč Lukáši Sedlákovi, jenž se s ním dostal před brankáře a mezi betony dostal kotouč do sítě. Roman Červenka se stal touto asistencí s 36 kanadskými body nejproduktivnějším českým hráče v historii Ligy mistrů.

O pětibrankový rozdíl se postarala znovuobnovená spolupráce druhé formace, největší podíl na gólu měl jeho autor Robert Kousal, který se probojoval s pukem před bránu a nadvakrát ho dostal do sítě – 5:0. Pardubický brankář Roman Will přišel o čisté konto šest minut před koncem utkání, Tappara vyhrála vhazování a k odraženému kotouči se na levé straně dostal Julius Mattila, proti němuž už Will nemohl zakročit – 5:1.

Východočechům vyšel vstup do nového ročníku Ligy mistrů na výbornou, ve dvou utkáních nastříleli celkem dvanáct branek, jen jednou inkasovali a jsou na čele tabulky Champions Hockey League.

Ohlasy po utkání

Marek Zadina (HC Dynamo Pardubice): „Liga mistrů je pro nás stejně důležitá jako extraliga, byli jsme na to připravení. Naším cílem bylo vstoupit do soutěže dvěma výhrami, což se nám podařilo. Kluci dnes hráli velice dobře, měli jsme skvělý pohyb, přebruslili jsme soupeře. Branky, co padly, byly výborné. Hráči si za tím celý zápas šli a zaslouženě vyhráli.“