15.12.2020
Redakce

Pardubice před reprezentační pauzou úspěšné! Litvínov porazily v nájezdech

Pardubičtí po dvou úspěšných zápasech na ledě soupeře přidávají další cenný skalp. Na ledě litvínovské Vervy Dynamo po premiérové trefě Ondřeje Rohlíka dlouho vedlo, ale domácí deset minut před koncem vyrovnali. Ve zbytku duelu ani v prodloužení se žádný z hráčů netrefil, rozhodnout tedy musely samostatné nájezdy. V nich byli úspěšnější Východočeši, prosadili se Mikuš se Svačinou.

Tipsport extraliga, 8. kolo, úterý 15.12.2020

Litvínov

Dynamo Pardubice

1:2sn
0:1, 0:0, 1:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 50:48 Hanzl (Sčotka; 5/5) – 13:50 Rohlík (Holland, Anděl; 5/5), rozh. náj. Mikuš. Rozhodčí: Horák, Kika – Gabauer, Hlavatý. Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváci: 0. Střely na branku: 26:29 (9:15, 11:2, 5:10 – 1:2). Zblokované střely: 18:13. Hity: 8:7. Vhazování: 33:25. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Litvínov: Godla – Irving, Ščotka, Balinskis, Cibulskis, Štich, Demel, Kudla – Zygmunt, Hanzl, Jarůšek – Pospíšil, Hübl, Lukeš – Svoboda, Gerhát, Válek – Helt, Jícha, Havelka.
Dynamo Pardubice: Vladař – Kolář, Nakládal, Mikuš, Zdráhal, Ďaloga, Holland, Vála – Svačina, Poulíček, Claireaux – Camara, Kousal, Paulovič – Kusý, Anděl, Rohlík – Machala, Matýs, Zeman.

Komentář

První možnost na otevření skóre si vypracovali už ve třetí minutě domácí, Válek nastřelil z levé strany pouze brankovou konstrukci. I další příležitost na vstřelení branky měli Litvínovští. Tu však pro tentokrát překazil gólman Vladař, který lapil tvrdou ránu Pospíšila z pravého kruhu.

Dynamo na nezdary domácích zareagovalo na konci čtrnácté minuty. Rhett Holland pálil od modré čáry, jeho pokus před Godlou šikovně tečoval Ondřej Rohlík, který překvapil Denise Godlu a svou premiérovou trefou v Tipsport extralize při třináctém startu poslal Pardubice do vedení – 0:1. Na konci třetiny mohl navýšit vedení Pardubic při samostatném úniku Anthony Camara, snažil se Godlu překonat rychlou stahovačkou. Litvínovský brankář jeho úmysl vystihl a půl minuty před koncem dvacetiminutovky podržel svůj tým.

Hned na začátku druhého dějství přišlo druhé vyloučení Litvínova, Dynamo si v početní výhodě nevypracovalo větší šanci, naopak mohli skórovat domácí. Ve vlastním oslabení šel sám na Vladaře Helt, ale ani on na pardubického brankáře recept nenašel.

Netrvalo dlouho a našel ho Richard Jarůšek, který se však neradoval dlouho. Jeho branka byla po trenérské výzvě Richarda Krále odvolána, jelikož se domácí hráč nacházel v brankovišti a bránil Vladařovi při zákroku. Na závěr periody přišlo první vyloučení z řad Pardubic, ani v přesilové hře Verva skórovat nedokázala. Před koncem prostřední části mohl vyrovnat Richard Jarůšek, ale podruhé v zápase Litvínov zastavila tyč!

Začátek závěrečné třetiny nepřinesl příležitost na žádné straně. Deset minut před koncem mohl navýšit vedení pardubických hokejistů Robert Kousal, ale jeho pokus z mezikruží dokázal Godla pokrýt. Na druhé o dvě minuty později prolomil střeleckou smůlu Litvínov. Po přenechání puku od Sčotky pálil z pravého kruhu Martin Hanzl, svižná rána skončila za zády Vladaře – 1:1.

Pět minut před závěrečnou sirénou měli hosté k dispozici druhou početní výhodu, ani tu však na to, aby si vzali vedení zpět nevyužili. Když v samotném závěru neuspěl v samostatném úniku Kusý, tak šlo utkání do prodloužení, v němž po šestadvaceti vteřinách mohl rozhodnout Sčotka, jenže tvrdou střelu zastavil Vladař. Na konci prodloužení zůstal puk po střele Machaly ležet kousek od Godly, Paulovič kotouč v pádu nedokázal dopravit za záda gólmana.

O vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich skvěle zachytal brankář Vladař, jenž nedovolil domácím ani jednou ze čtyř pokusů skórovat. Za Dynamo naopak samostatný nájezd proměnil nejprve střelou pod horní tyč Juraj Mikuš, toho následoval ve čtvrté sérii Vladimír Svačina, jenž potvrdil dvoubodovou výhru Dynama.

Ohlasy po utkání

Vladimír Országh (HC Verva Litvínov): „Myslím, že jsme viděli vyrovnaný zápas. V první třetině byl soupeř lepší, hrozil z brejků. Ve druhé třetině jsme se zlepšili, přišly šance, které jsme neproměnili. Ve třetí třetině to bylo vyrovnané. Naštěstí se nám podařilo vyrovnat, takže zasloužená remíza. Samozřejmě v nájezdech byly Pardubice silnější. Hrozně se nadřeme na gól, jsme neefektivní. Měli jsme dobré šance, které jsme nezvládli. Každý bod je dobrý, chtěli jsme víc, ale musíme být spokojení s bodem.“

David Havíř (HC Dynamo Pardubice): „V první třetině se hra přelévala nahoru dolů a byla vyrovnaná z obou stran. Druhá třetina z naší strany na střely 1:12, trochu jsme odešli od hokeje, který jsme chtěli předvádět. Povedlo se nám využít trenérskou výzvu, pořád jsme ten výsledek drželi. Třetí třetina znovu vyrovnaná. Po malé chybičce došlo k vyrovnání, ale měli jsme tam také šance, po kterých jsme mohli přetočit výsledek do vítězného stavu. V prodloužení znovu šance na obou stranách, v nájezdech jsme byli samozřejmě šťastnější.“

Zápasy v sezóně

21. kolo, 27. 11. 2020
PCE - LIT
2:1
8. kolo, 15. 12. 2020
LIT - PCE
1:2sn
34. kolo, 10. 1. 2021
LIT - PCE
5:0
47. kolo, 21. 2. 2021
PCE - LIT
1:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Daniel Vladař 65 26 25 1
Obránci G A +/- TM
Rhett Holland 0 1 1 0
Marek Ďaloga 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Ondřej Vála 0 0 0 0
Juraj Mikuš 0 0 -1 0
Jan Zdráhal 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Ondřej Rohlík 1 0 1 0
Lukáš Anděl 0 1 1 0
Denis Kusý 0 0 1 0
Anthony Camara 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Ondřej Machala 0 0 0 0
Ondřej Matýs 0 0 0 0
Matej Paulovič 0 0 0 0
Tomáš Zeman 0 0 0 0
Valentin Claireaux 0 0 -1 0
Patrik Poulíček 0 0 -1 0
Vladimír Svačina 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube