17.2.2017
D. Kinc, K. Severa, J. Hrabal

Dynamo se trefilo až ke konci, v Brně prohrálo 1:4

BRNO — Hokejisté Pardubic nestačili v utkání 47. kola Tipsport extraligy na brněnskou Kometu, na jejím ledě prohráli 1:4. Domácí vedli na začátku třetí třetiny o čtyři branky, snižující pardubickou vstřelil v závěrečné desetiminutovce Lukáš Nahodil po pěkném Trončinského pasu.

Tipsport extraliga, 47. kolo, pátek 17.2.2017, DRFG Arena

Kometa Brno

Dynamo Pardubice

4:1
1:0, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 5:36 Vondráček (Haščák; 5/5), 33:42 H. Zohorna (Hruška, Erat; 5/5), 34:03 Haščák (Dočekal, Vondráček; 5/5), 40:45 Vincour (Gulaši, Kováčik; 5/5) – 50:32 Nahodil (Trončinský; 5/5). Rozhodčí: Hodek (ČR), Kaukokari (Fin.) – Frodl, Zavřel (oba ČR). Vyloučení: 6:5 (0:1, 2:2, 4:2). Využití: 1:0. Diváci: 7612. Střely na branku: 31:21 (10:8, 16:3, 5:10). Srážky: 3:4. Vhazování: 45:23. Blokované střely: 15:9. Průběh utkání: 4:0, 4:1. Nejlepší hráči: Marcel Haščák – Lukáš Nahodil.
Kometa Brno: Vejmelka – Trška, O. Němec, F. Král, Kováčik, Malec, Bartejs, Gulaši, D. Mikyska – M. Kvapil, Hruška, M. Erat – J. Káňa, Čermák, Vincour – Brabenec, V. Němec, H. Zohorna – Haščák, Dočekal, Vondráček. Trenéři: Libor Zábranský, Martin Pešout, Kamil Pokorný a Petr Haken.
Dynamo Pardubice: Hübl – Trončinský, Chaloupka, Ščotka, Schaus, Zajíc, Havlík – Rolinek, Špirko, P. Sýkora – Hubáček, Tomášek, Beran – Bárta, Nahodil, Zadina – M. Kaut, T. Kaut, Starý – J. Sýkora. Trenéři: Miloš Holaň a Pavel Marek.

Komentář

Domácí vstoupili do utkání proti soupeři ze spodních pater aktivněji. V první akci se po levé straně dopředu prodral Hruška, který od levého mantinelu našel přihrávkou Erata, jenž však z mezikruží pálil kousek vedle pravé tyče. Na opačné straně právě Erat špatnou rozehrávkou nabil kotouč Martinu Kautovi, ale ten z pravého kruhu trefil jen beton připraveného Vejmelky. Svou aktivitu na sklonku páté minuty předvedl Vojtěch Němec, který našel okénko v obraně soupeře, ale brankáře Hübla neprostřelil. O chvíli později už se ale domácí mohli radovat. Po přihrávce Vondráčka jel Haščák sám na branku, ale svou kličku do bekhendu v pádu nedotáhl. Kotouč však rychle dobruslil a našel z první před brankou Tomáše Vondráčka, jenž propasíroval puk nad ležícím brankářem Pardubic do sítě – 1:0. Hrálo se z obou stran aktivně, ale další šance nepřicházely. Až v poslední minutě první dvacetiminutovky mohl Kvapilovu ránu dorazit za dezorientovaného Hübla Hynek Zohorna, ovšem kotouč minul.

V prostřední třetině mohl jako první náskok domácích zvýšit Haščák, který si nabruslil z pravé strany do střelecké pozice, ale Hübl jeho ránu stihl vytěsnit. Druhá třetina se nesla ve znamení mnoha vyloučení. Hosté v polovině třetí třetiny svou přesilovku sehráli velmi dobře, když Ščotka dostal nabito na modré, Vejmelka jeho ránu vyrazil jen před Petra Hubáčka, ale ten netrefil ve stoprocentní pozici prázdnou brankou. Ihned po skončení přesilovky dostal přihrávku do jízdy Kováčik, který jel sám na branku, ale neměl potřebnou rychlost a Hübl jeho ránu zastavil.

Další přesilovku poté hrála Kometa, která zdvojnásobila své vedení. Nejprve si Kvapil vyměnil křižnými pasy kotouč s Eratem, ale Hübl by u tyčky připraven, aby za dvacet vteřin po akci na jeden dotek na ose Erat – Hruška zakončoval Hynek Zohorna z první prudkou ranou k tyči – 2:0. Ani ne za další půlminutu vybojoval kotouč Dočekal, který obkroužil branku a bekhendem poslal kotouč naslepo na druhou tyč Marcelu Haščákovi, který jednoduše zakončil do prázdné branky – 3:0. Kometa si na konci druhé třetiny vybojovala další přesilovku a nebyla daleko od čtvrté branky. Po nahození od modré dorážel Jan Hruška do prázdné branky, ale nedokázal zvednout kotouč nad beton brankáře Dynama, jenž se blýskl skvělým zákrokem.

Třetí část začala podobně jako skončila ta druhá. Brňané měli k dispozici další přesilovku, kterou opět rychle využili. Kotouč se na modré čáře dostal ke Gulašimu, jenž jednoduše nahodil puk směr branka a Tomáš Vincour umně tečoval černou pryž mimo dosah lapačky Hübla - 4:0. V polovině závěrečné části nejprve domácí ubránili přesilovku a navrativší Král ihned vyslal do úniku Vincoura, jehož zakončení orazítkovalo tyč. Vzápětí dostal krásnou žabičku na brankovišti osamocený Erat, rozhýbal si Hübla, ale kotouč pod jeho betonem do sítě neprotlačil.

Hosté se nakonec dočkali snížení. Při signalizovaném trestu ujeli Pardubičtí do přečíslení, při němž Trončinský našel před prázdnou brankou Lukáše Nahodila a ten s pomocí tyče dopravil puk po ledě do branky – 4:1. Aktivita celku z jihu Moravy ale pokračovala. Další možnost měl po vyražené střele Čermáka Haščák, ale slovenský forvard z brankoviště svatyni Dynama minul. Hosté v závěru dostali možnost ke snížení při přesilovce pět na tři, domácí však celou situaci ustáli a nedovolili hostům zdramatizovat zápas.

Ohlasy po utkání

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): „Pro nás všechny to byl psychicky velmi obtížný zápas. Věděli jsme, že ho musíme vyhrát. Mužstvo se na to dobře připravilo, pomohl nám první gól po zaváhání soupeře. Ve druhé třetině jsme ubránili oslabení, pak přišla přesilovka, ze které jsme přidali dva rychlé góly, což nás hodně zvedlo. Na hráčích byla cítit velká zodpovědnost za výsledek a předvedený výkon. Po zásluze jsme si došli pro tři body.“

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Nepřijeli jsme do Brna v ideálním rozpoložení, dlouhodobě nám vypadl nejzkušenější obránce Petr Čáslava, někteří hráči navíc hráli s velkým sebezapřením, čímž ale ukázali charakter. V první třetině se nám povedlo dodržovat do puntíku taktiku, dostali jsme ale jeden gól. Ve druhé třetině nás trochu položily dva slepené góly, ale i tak jsme do té třetí šli s čistou hlavou, že se nebudeme dívat na kostku a budeme hrát dále naši hru. Jsem rád, že jsme dali alespoň ten jeden gól, mohli jsme přidat druhý v přesilovce pět na tři. Dobře nám zachytal brankář. Výsledkově nevezme nic, ale s předvedenou hrou jsme spokojeni.“

Zápasy v sezóně

8. kolo, 30. 9. 2016
PCE - KOM
3:4p
21. kolo, 15. 11. 2016
KOM - PCE
2:3
34. kolo, 30. 12. 2016
PCE - KOM
1:3
47. kolo, 17. 2. 2017
KOM - PCE
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Jaroslav Hübl 60 0 27 4
Obránci G A +/- TM
Marek Trončinský 0 1 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Petr Chaloupka 0 0 0 0
Nicholas Schaus 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Josef Zajíc 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Nahodil 1 0 0 0
Michal Bárta 0 0 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Filip Zadina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube