25.11.2016
David Záruba

Dynamo s jistým Kacetlem přehrálo Vítkovice 3:0!

PARDUBICE — Čistá hra, mexické vlny a potlesk tribun! Hokejisté Pardubic zvítězili v utkání 24. kola Tipsport extraligy nad Vítkovicemi 3:0. Dynamo nasměroval za třemi body David Tomášek, který vsítil dvě branky, důležitou výhru pojistil v závěru Tomáš Rolinek. Lepší premiéru v červenobílém dresu si nemohl přát brankář Ondřej Kacetl, ten pochytal všech šestatřicet střel soupeře.

Tipsport extraliga, 24. kolo, pátek 25.11.2016, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Vítkovice

3:0
1:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 11:35 Tomášek (Sýkora, Leduc; 5/5), 38:37 Tomášek (Rolinek, Hubáček; 5/4), 54:10 Rolinek (Klimenta; 5/5). Rozhodčí: Lacina, Petružálek – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 6:9 (3:2, 3:6, 0:1). Využití: 1:0. Diváci: 7531. Střely na branku: 30:36 (8:12, 13:9, 9:15). Srážky: 5:12. Vhazování: 37:21. Blokované střely: 18:23. Průběh utkání: 3:0. Nejlepší hráči: David Tomášek – Lukáš Kucsera.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Schaus, Ščotka, Nedbal, Čáslava, Leduc, Bokroš, Havlík – P. Sýkora, Tomášek, Hubáček – Klimenta, Nahodil, Rolinek – Panna, Redenbach, Mallet – M. Kaut, T. Kaut, Zadina – Poulíček. Trenéři: Pavel Rohlík a Michal Mikeska.
Vítkovice: Bartošák – Sloboda, Klok, Hrbas, Baranka, Urbanec, Výtisk, D. Krenželok – P. Zdráhal, Kolouch, Kucsera – Tybor, O. Roman, Kurovský – D. Květoň, Hudeček, Szturc – Tomi, Illéš, E. Němec. Trenéři: Jakub Petr a Pavel Trnka.

Komentář

Pardubičtí hokejisté šli do souboje s Vítkovicemi s Ondřejem Kacetlem v brance a uzdraveným Petrem Čáslavou na beku. Změny postihly i útočné formace, své pozice z minulých zápasů si prohodili Tomášek s Redenbachem.

Nově sestavná první řada Dynama otevřela skóre

Oba týmy se sice snažily být od úvodního vhazování aktivní, ale na první vážnější šanci se čekalo až do páté minuty, kdy zůstal mezi kruhy nekrytý Sloboda a Kacetl musela vytáhnout první ostrý zákrok v pardubickém dresu. Ofenzivní snahu měly i Pardubice, ale dlouho se nemohly dostat k přímému ohrožení ostravské branky.

Trochu více práce měl Bartošák až v 11. minutě, když si čtvrtý pardubický útok rychle vyměnil puk a sám před brankou byl najednou Martin Kaut. Vítkovický gólman na střelu mladého forvarda reflexivně zareagoval a vykopl kotouč do bezpečí.

V dalším střídání už Bartošák kapituloval. Sýkora zatáhl puk do pásma a pak jej předložil před branku, kde byl nejdůraznější David Tomášek a po jeho zásahu mohli domácí slavit vedoucí gól. Regulérnost branky následně potvrdil i videorozhodčí – 1:0. Dynamo vstřelená branka nabudila k větší aktivitě, ale další situace už si hosté pohlídali.

S nadějnými příležitostmi šetřily po zbytek první části oba týmy. Vášně rozproudil akorát, dle rozhodčích čistý, zákrok Výtiska na Martina Kauta, po kterém domácí útočník narazil nepříjemně hlavou na mantinel. Po chvíli se naštěstí oklepal a do hry se vrátil.

Tomášek se znovu trefil a navýšil vedení

Střelec první branky Tomášek mohl na startu druhé části pardubický náskok zdvojnásobit. Bartošák propustil kotouč mezi betony, ale proti pardubické radosti se postavila tyč. Krátce nato hrálo Dynamo poprvé v zápase v přesilovce, ovšem nedokázalo se na delší dobu usadit v pásmu.

Stejnou možnost následně dostali k dispozici i vítkovičtí hráči, kterým se nevedlo o moc lépe. Značnou část oslabení dokázali domácí hráči udržet puk v chumlu u mantinelu. Až při hře pět na pět vyslal nebezpečnou ránu Baranka a Kacetl musel povolat do služby svou lapačku. Solidní pozici měl na druhé straně i Zadina, ale střela z mezikruží mu nesedla.

Pardubice měly po polovině zápasu v urputném boji trochu navrch, a to zejména díky přesilovým hrám. V nich ale domácí dlouho tápali. Vážnější možnost měl akorát Tomášek, který dorážel prudkou střelu Nedbala. Víc Dynamo vytěžit nedokázalo ani v poměrně dlouhé přesilovce čtyři na tři i kratší pět na tři.

Nemohoucnost při početní výhodě ale Pardubice před koncem druhé části zlomily. Rolinek z rohu kluziště poslal přes brankoviště přihrávku na Davida Tomáška a ten rychlou střelou přidal svůj druhý gól v zápase – 2:0.

Výhru pečetil Rolinek, nula pro Kacetla

Vítkovice se snažily od začátku třetí třetiny co nejrychleji snížit a Kacetl byl neustále v permanenci. Gólovou možnost nejprve neproměnil Sloboda a pak si na pardubickém brankáři vylámal zuby i Klok. Z protiútoku zase pálil Zadina a také Bartošák dokázal, že mu dnešní zápas sedl.

Z tlaku ostravského celku se Dynamo dostali díky přesilové hře, při které se snažili domácí hráči hlavně držet kotouč a vypracovali si i jednu velkou možnost, ale Rolinek z otočky mířil vedle. Pardubický kapitán pak měl dostatek prostoru k zakončení i při hře pět na pět, ovšem výsledek byl totožný.

Hra se postupně na delší chvíle přesouvala před skvěle chytajícího Kacetla, Vítkovice snahu o bodový zisk rozhodně nebalily. Dynamo pozorně čekalo na možnosti k brejku a hned ten první dokázalo využít. Klimenta parádním pasem mezi tři soupeře uvolnil Tomáše Rolinka, který doslova dovezl kotouč do branky – 3:0.

To byla pro hosty sprcha. Další gól mohli přidat Schaus s Hubáčkem, ale vzájemná spolupráce jim ani při opakovaném pokusu nevyšla. To už však nic nezměnilo na tom, že Pardubice po dvou porážkách zapsaly tříbodovou výhru. A Ondřej Kacetl čisté konto.

Ohlasy po utkání

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): „Věděli jsme, že Vítkovice nebudou pasivní, ale že budou chtít hrát aktivně a agresivně. Shodou okolností nás přestříleli, ale gól jsme dali my. Zápas jsme pak mohli zlomit při přesilovkách ve druhé části, ale bohužel jsme početní výhody vesměs promarnili. Zůstali jsme však trpěliví a zápas dotáhli do vítězného konce. Jsem rád za mužstvo i za brankáře Kacetla, který ukázal své kvality. Po nešťastné porážce od Boleslavi a prohře ve Varech jsme se snad zase vrátili na vítěznou vlnu.“

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): „Náš plán se zhroutil už v první třetině po deseti minutách. Chtěli jsme soupeři dostat pod kůži agresivní hrou, což byla cesta, se kterou jsme v minulých zápasech slavili úspěch. Navíc pro naše mladé mužstvo je to jediná cesta. Byli jsme to ale paradoxně my, kdo hrál aktivněji a častěji střílel. Nevím, jestli to od Pardubic byla taktika, ale uspali nás a pak měli jednu tutovku a hned dali gól. Ve druhé třetině to bylo podobné. Druhá část našeho plánu, a sice zůstat mimo trestnou lavici, se také nevydařila. Sice jsme většinu přesilovek ubránili, ale gól jsme dostali po zbytečném faulu v rohu hřiště. Proti tak zkušenému týmu je těžké se ve třetí třetině vzchopit ze stavu 0:2. Byla to pro nás lekce z produktivity.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

11. kolo, 9. 10. 2016
VIT - PCE
2:0
24. kolo, 25. 11. 2016
PCE - VIT
3:0
37. kolo, 8. 1. 2017
VIT - PCE
4:1
50. kolo, 26. 2. 2017
PCE - VIT
1:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 60 0 36 0
Obránci G A +/- TM
Jérôme Leduc 0 1 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Nicholas Schaus 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
David Tomášek 2 0 0 0
Tomáš Rolinek 1 1 0 0
Petr Hubáček 0 1 0 0
Tomáš Klimenta 0 1 0 0
Petr Sýkora 0 1 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
Filip Zadina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube