9.10.2016
Jan Hrabal

Dynamo se v Ostravě neprosadilo, prohrálo 0:2

OSTRAVA — Bez bodů a vstřelené branky se z vítkovického ledu vrací pardubičtí hokejisté. Východočeši nedokázali překonat jistou obranu domácích, nepomohly jim ani tři spojené přesilovky ve třetí třetině a dlouhá power play v závěru utkání.

Tipsport extraliga, 11. kolo, neděle 9.10.2016, Ostravar aréna

Vítkovice

Dynamo Pardubice

2:0
0:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 29:30 Stastny (Roman; 5/3), 55:56 Klok (Roman; 5/5). Rozhodčí: Pražák, Šír – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:6 (0:1, 1:4, 4:1). Využití: 1:0. Diváci: 4632. Střely na branku: 32:20 (10:9, 14:4, 8:7). Srážky: 16:7. Vhazování: 36:28. Blokované střely: 11:12. Průběh utkání: 2:0. Nejlepší hráči: Patrik Bartošák – Brandon Maxwell.
Vítkovice: Bartošák – Sloboda, Klok, Urbanec, Výtisk, Sedlák, Kovář, D. Krenželok – D. Květoň, Roman, Balán – Olesz, Stastny, Szturc – Vandas, Kolouch, Němec – Tomi, Hudeček, Illéš. Trenéři: Jakub Petr a Pavel Trnka.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Schaus, Ščotka, Bokroš, Novák, Ovčačík, Čáslava, Leduc – M. Kaut, Redenbach, Hubáček – Mallet, Tomášek, Rolinek – Bárta, T. Kaut, Klimenta – Rapáč, Nahodil, Panna. Šéftrenér klubu: Vladimír Martinec. Trenéři: Pavel Rohlík, Michal Mikeska a Karel Beran.

Komentář

Brankář Jakub Štěpánek sledoval duel v Ostravě pouze z tribuny, po dohodě obou klubů do utkání nenastoupil. Brandonu Maxwellovi kryl záda Milan Klouček, po zranění se do sestavy Dynama vrátil bek Petr Čáslava, s číslem jedenáct se ve druhém útoku proháněl David Tomášek, jenž nedohrál úterní střetnutí s Karlovými Vary.

První třetina skóre nezměnila

Do první vážnější příležitosti se propracovaly Vítkovice, v 5. minutě musel Brandon Maxwell lapačkou likvidovat zajímavou příležitost Davida Květoně. Na opačné straně kontroval Jan Ščotka.

Po nedovoleném bránění Martina Kauta měl domácí tým výhodu přesilové hry, všechny šance ale v ní pochytal Brandon Maxwell v pardubické brance. Nepřišli si na něj Rostislav Olesz ani Ondřej Roman.

Ve 14. minutě si druhá pardubická formace najela na branku a zatopila Bartošákovi, ten ale nakonec kotouč přece jen zkrotil. Ač první dějství nabídlo dohromady devatenáct střel (10:9), do stoprocentní příležitosti se ani jeden z týmu nepropracoval. A pokud, tak oba brankáři jistili své týmy.

Vítkovice využily přesilovku pět na tři

Ve druhém dějství byl domácí celek výrazně aktivnější, Dynamo přestřílel 14:4 a získal vedení. K němu mu pomohla také čtveřice přesilových her. Nejprve šel za katr Petr Čáslava, jeho pobyt málem zkrátil Rostislav Olesz, ale v předbrankovém prostoru se neprosadil. V následné hře pět na pět Němec trefil tyčku Maxwellovy branky!

Po faulech Tomáše Bokroše a Michala Bárty měli domácí výhodu pět na tři a tu využili. Při svém premiérovém startu v Tipsport extralize se střelou mezi betony hostujícího gólmana prosadil Yan Stastny – 1:0.

Vítkovice byly při chuti, ve 33. minutě si do zakončení najel Roman Szturc, ale přestřelil. Tentýž borec zahrozil při následné přesilovce po Schausově vyloučení, vychytal jej však Brandon Maxwell. Až v závěru Dynamo ohrozilo brankáře domácích, ale do velké šance se nedostalo.

Dynamu nepomohla trojice přesilových her

Hned v úvodu třetí části hry pardubická obrana čelila další přesilovce poté, co soupeře hákoval Ctirad Ovčačík. Pozorná defenzíva hostí v čele s brankářem Maxwellem ale neumožnila Rideře navýšit těsný náskok.

První celodvouminutovou hru pět na čtyři mělo Dynamo po 48. minutě, s výhodou ale nenaložilo nejlépe. Krátce na to hrálo opět proti oslabenému soupeři, velikou šanci ke srovnání měl v čase 52:00 David Tomášek, ale jeho dorážku lapil skvělým zákrokem Patrik Bartošák. Východočeši posléze nepotrestali ani Illéšovo nedovolené bránění.

To Vítkovice naopak v následné hře pět na pět vstřelily druhý gól. Po buly se dostal puk na modrou k Lukáši Klokovi, který svým nápřahem umístil puk do horní části branky tak, až vyšťouchl Maxwellovu láhev s pitím na led – 2:0.

Posledních dvě a půl minuty hráli hosté bez brankáře, alespoň na korigování porážky ale nedosáhli.

Ohlasy po utkání

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): „V prvním dějství to bylo oťukávání a o přestávce jsme museli zvýšit hlas v kabině. Stejně jako v Liberci nebo Litvínově jsme byli silní v defenzivě, dělali jsme minimum chyb, ale s pukem nikdo nechce hrát. Řekli jsme klukům, že to není finále mistrovství světa, ale desáté kolo české extraligy, a je na čase, abychom si hokej víc užívali. Myslím, že od druhé třetiny se to začalo dít. Měli jsme hodně šancí, tutovek a bál jsem se, abychom neurazili štěstěnu a nebyli potrestáni za jejich neproměňování. Myslím, že druhá třetina byla naší nejlepší v dosavadním průběhu sezony. V závěru jsme ukázali znovu obrovský charakter. Za to jsem na kluky pyšný. Musíme však stále pracovat na koncovce, dva góly jsou málo.“

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): „Jeli jsme do Vítkovic s úmyslem začít aktivně. Věděli jsme, že soupeř není v ideálním rozpoložení, nám se naopak začalo dařit. Ale podle představ jsme hráli jen prvních deset minut, pak jsme od toho ustoupili. Druhá třetina byla z naší strany katastrofální, měli jsme v ní spoustu vyloučení. Výborný výkon podal Brandon Maxwell, celá obrana i starší hráči v útoku. Ale budu řešit hned v pondělí některé hráče, které jsme přivedli a nesplňují naše požadavky. Myslím, že máme čtyři dost kvalitní útoky, ale nedali jsme gól. Jsem nespokojený a vyvodím z toho důsledky.“

Zápasy v sezóně

11. kolo, 9. 10. 2016
VIT - PCE
2:0
24. kolo, 25. 11. 2016
PCE - VIT
3:0
37. kolo, 8. 1. 2017
VIT - PCE
4:1
50. kolo, 26. 2. 2017
PCE - VIT
1:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 58 0 30 2
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Filip Novák 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Nicholas Schaus 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Bárta 0 0 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Branislav Rapáč 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube