29.1.2016
Jan Hrabal

Jeden gól v Plzni nestačil, Dynamo prohrálo 1:4

PLZEŇ — Prohru o dvě branky si v utkání 41. kola Tipsport extraligy připsali pardubičtí hokejisté v západočeské metropoli. Škodovka vedla o dva góly, pak sice využitou přesilovkou snižoval Tyler Redenbach, ale domácí si trefou deset minut před koncem pojistili vítězství. Hosté, kteří byli střelecky aktivnější, měli šance na výraznější zdramatizování, Tyler Redenbach a Daniel Voženílek v závěru nezakončili dle svých představ. Dynamu nepomohla ani více než dvouapůlminutová power play, v čase 59:50 naopak inkasovalo čtvrtý gól.

Tipsport extraliga, 41. kolo, pátek 29.1.2016, Home Monitoring Aréna

Plzeň

Dynamo Pardubice

4:1
1:0, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 17:30 Beran (Kracík, Lev; 5/5), 27:54 Johnson (Kratěna, Kadlec; 5/4), 49:13 Svoboda (Hrňa; 5/5), 59:50 Kratěna (5/6) – 38:19 Redenbach (3/4). Rozhodčí: Hejduk, Hrubý – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 10:9 (0:1, 9:8, 1:0) navíc Lev (Plzeň) 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 4298. Střely na branku: 24:25 (15:3, 5:11, 4:11). Srážky: 21:22. Vhazování: 24:19. Blokované střely: 8:13. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1. Nejlepší hráči: Matěj Beran – Tyler Redenbach.
Plzeň: Machovský – Jeřábek, Kubka, Sklenička, Kadlec, Pulpán, Kudroč, Moravčík – Lev, Kracík, Beran – Johnson, Bližňák, Kratěna – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Přikryl, Hollweg. Trenéři: Michal Straka a Ladislav Čihák.
Dynamo Pardubice: Kopřiva – Čáslava, Štajnoch, Gregorc, Šeda, Ščotka, L. Havlík – Moučka, Nahodil, Orsava – Marcinko, Redenbach, Sýkora – Voženílek, Kaut, Poulíček – Panna, Krajňák, Nedbal. Trenéři: Peter Draisaitl a Richard Král.

Komentář

Od úvodního buly duelu mezi Plzní a Pardubicemi byli aktivnější domácí hokejisté, kterým se vyplácelo hlavně poctivé a agresivní napadání rozehrávky Dynama. První vážnější situaci musel řešit hostující gólman Miroslav Kopřiva, jenž si musel připadat jako na safari, když se před ním zjevili Beran a Lev. Tato zajímavá dvojice s animálními příjmeními, která se sešla v první lajně, však na strážce pardubické svatyně nevyzrála. Záhy byl vyloučen Havlík a modrobílí měli k dispozici první početní výhodu. Do veliké šance se po přihrávce Svobody dostal kapitán Kratěna, ale svým pokusem nedokázal přehodit Kopřivův beton.

V následujících minutách se neujala ani šikovná teč Hrni a střela z první v podání Jeřábka, jež rozvlnila jen boční síť. V osmnácté minutě už se HM Aréna mohla začít radovat a byla to opravdu velká sláva. Jaroslav Kracík udržel v rohu kotouč, skvěle ho poslal před branku, kde ho parádně za Kopřivova záda tečoval Matěj Beran! Dvaadvacetiletý útočník Škody vstřelil svůj první extraligový gól v životě. Hostující tým z Pardubic byl v úvodních dvaceti minutách téměř naprosto neviditelný, o čemž vypovídá i poměr střel během první části – 15:3 z pohledu Plzně.

Na začátku druhé periody hrály i Pardubice v početní výhodě, při níž dvakrát pálil Čáslava, ale Machovský si v klidu poradil. Ve dvacáté osmé minutě bylo na západě Čech ještě veseleji. Škodovka hrála přesilovou hru, Kadlec vyslal kupředu Kratěnu, ten viděl ještě lépe postaveného Nicholase Johnsona, který si tváří v tvář Kopřivovi poradil chladnokrevně a svůj rychlý forhendový blafák zakončil mezi betony. Následně se několika hity prezentoval Ryan Hollweg, jenž se do plzeňské sestavy vrátil po delší pauze.

Dynamo v utkání příliš nekousalo, ve třicáté čtvrté Matěje Machovského prověřil střelou z levého kruhu Tomáš Marcinko, ale domácí gólman ukryl touš do lapačky. Po rychlém průjezdu Sýkory přes celé hřiště se do další šance dostal opět Marcinko, ale znovu si vylámal zuby na Machovském, pardubického útočníka si vzal následně do parády domácí obr Kristián Kudroč, neboť hostující forvad nešetrně sekl domácího brankáře. Záhy se po hitu Lva strhla potyčka mezi domácí 30 a Petrem Čáslavou. Jakub Lev dostal za pravděpodobně čistý hit trest na pět minut a do konce utkání. Rozhodčí i nadále vylučovali domácí hráče a Pardubice dokázaly výhodu využít. Tvrdou ranou z pravé strany se prosadil Tyler Redenbach a snížil tak stav utkání.

Na začátku třetí částí se v oslabení dostal do samostatného úniku domácí Miroslav Preisinger, nicméně forhendový blafák mu nevyšel. Následně se Pardubicím naskytla možnost další početní výhody, ve které si Machovský musel dávat velký pozor na pokusy Sýkory a Gregorce. A pak udeřila opět plzeňská Škoda. Hrňa šikovnou zadovkou oslovil Tomáše Svobodu, jenž střelou z první se štěstím prostřelil Kopřivu. Oba útočníci dokazují, jak se Plzni jejich angažování vyplácí. Další šanci měli opět indiáni, Kubkovu bombu zastavil Kopřiva vyrážečkou.

Čtyři minuty před koncem odvolalo Dynamo gólmana a šest pardubických hráčů zle zatopilo domácí defenzivě. Proti teči a následné střele Redenbacha se však zaskvěl Matěj Machovský. O pár chvil později Jakub Jeřábek svým vyhození jen těsně minul opuštěnou pardubickou klec. A i brankář Matěj Machovský se pokusil trefit prázdnou branku, poslal puk jen o kousek vedle, to by byl úžasný moment! Deset sekund před koncem utkání se domácí přece jen dočkali, čtvrtou branku Plzně přidal kapitán Ondřej Kratěna a stanovil tak stav zápasu.

Ohlasy po utkání

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): „V první třetině jsme hráli dobrý hokej. Pro nás bylo hodně důležité, že jsme doma dali první gól, tím z hráčů opadla nervozita. Pak jsme ještě nedali dvě gólové šance, ale ve druhé třetině jsme v přesilovce přidali druhý gól. Potom jsme zbytečnými fauly dostali soupeře do hry. V oslabení ve třech jsme inkasovali na 2:1. Potom tam mohly Pardubice utkání otočit, ale my jsme dokázali oslabení ubránit. Tam se ukázala síla Ryana Hollwega, který vyhrává souboje a umí nabudit celý tým. O naší výhře podle mě rozhodl třetí gól.“

Peter Draisaitl (HC Dynamo Pardubice): „V první třetině jsme nehráli. Byla jednoznačně v režii domácího týmu. Po ní to s námi vypadalo hrozně, přestože soupeř dal jen jeden gól. Ve druhé třetině jsme navíc inkasovali druhý gól z přesilovky a až potom kluci začali hrát hokej. Měli jsme tam přesilovky a snížili jsme na rozdíl jediného gólu. Výsledek 4:1 vypadá jednoznačně, ale zápas byl na obrat. Šance jsme k tomu dostali, ale žádné body nevezeme.“

Zápasy v sezóně

2. kolo, 13. 9. 2015
PCE - PLZ
1:4
15. kolo, 30. 10. 2015
PLZ - PCE
4:2
28. kolo, 13. 12. 2015
PCE - PLZ
2:4
41. kolo, 29. 1. 2016
PLZ - PCE
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Miroslav Kopřiva 56 0 20 3
Obránci G A +/- TM
Martin Štajnoch 0 1 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tyler Redenbach 1 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Martin Krajňák 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Jakub Orsava 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube