Evžen Musil st.

Obrázek

*9. října 1927
†12. listopadu 2010

Evžen Musil starší byl velkou postavou pardubického hokeje. V padesátých letech minulého století hrál nejvyšší soutěž, ale v sestavě se objevoval jen sporadicky. Mnohem výraznější stopu zanechal jako trenér mládeže. Pod jeho vedením se zdokonalovala většina pardubických odchovanců.

S hokejem začínal v šestnácti letech v AFK Svítkov. Hrát mohl i na vojně v Liptovském Mikuláši. Po návratu si ho trenér Emil Zettel vybral do týmu Slavie. Po dvou letech však odešel do Kolína. Po návratu posílil pardubickou Ramovku, která hrála druhou národní ligu. Její dres nosil deset let. Když se v roce 1965 začalo v Pardubicích systematicky pracovat s mládeží, využil tehdejší výbor jeho schopností.

V sezoně 1997/1998 nastoupil v 70 letech jako nejstarší hráč na světě v utkání nejvyšší soutěže, když absolvoval jedno střídání v dresu extraligových Pardubic proti Vsetínu. Evžen Musil starší stál i u zrodu ženského hokeje v Pardubicích. Do ligového dresu vyrostli i jeho synové Evžen a Petr. Zejména Evžen byl dlouhé roky oporou mužstva.