Zdeněk Špaček

Obrázek

*31. května 1940
†8. prosince 1998

Výjimečné postavení má mezi pardubickými útočníky Zdeněk Špaček. Stal se totiž v sezoně 1964/65 prvním hráčem, který získal korunu krále střelců. Nastřílel jich 33 a to byla na tehdejší dobu pořádná porce. V dresu Tesly v letech 1962 až 1967 absolvoval 167 utkání, v nichž soupeřům nastřílel 115 gólů. Zdeněk Špaček odehrál v pardubickém dresu celkem 258 utkání.

Do Pardubic přišel v roce 1961 z Dukly Jihlava. Sám tehdy odmítl vrátit se do mateřského oddílu KPS Brno, kde hokejově vyrůstal. Královo Pole hrálo jen divizi a Zdeňkovi v Dukle zachutnala I. liga. Celou sezonu raději stál, než se mohl objevil na ligové soupisce Pardubic. A pak válel. Trvale patřil k nejlepším hráčům. Měl čich na góly. Jen jedno ligové utkání za pět sezon vynechal pro zranění.

Hrál na křídle s Milanem Kokšem a Stanislavem Prýlem a vytvořili obávanou útočnou řadu. Tento útok ve své době přitahoval diváky do hlediště. Až jednou ho přece jen domov začal lákat a nabídka ZKL jistě nebyla marná. Tak jako při příchodu do Pardubic, tak i nyní nastal okolo Špačka rozruch. Přetahování musel rozhodnout mateřský oddíl KPS Brno. A tak se pardubičtí fanoušci s tímto výborným hokejistou jednoho dne rozloučili. Je s podivem, že tak skvělý střelec nedostal příležitost v národním týmu. Ale konkurence byla tehdy ohromná.

V Brně později pracoval i jako trenér.