Otakar Mareš

Obrázek

*6. září 1931
†20. prosince 2020

Ing. Otakaru Marešovi se přezdívalo „hokejový profesor“. Do Pardubic přišel z Motorletu Praha v sezoně 1955/56 společně s kamarádem Jiřím Pokorným. Dres Dynama a Tesly oblékal až do sezony 1968/69, tedy plných 14 sezon. Sehrál celkem 634 utkání, z toho 355 ligových, v nichž vstřelil 144 gólů. Stal se velkou postavou „stoletého útoku“ Dolana – Mareš – Franc. Byl jedním z mála, kdo i během sezony chodil do práce v Tesle. Hokeji zůstal věrný a věnoval se hlavně mládeži. Vychoval řadu hokejistů a předal jim hodně ze svého umění.

Během aktivní kariéry byl jeho věrným spoluhráčem Jiří Pokorný. Z paměti mu nikdy nevymizel jeden zážitek. Hráli tehdy ve Vítkovicích, které k udržení v lize nutně potřebovaly vyhrát. Hned se objevily různé spekulace. Těsně před zápasem Pokorný zjistil, že nemá nabroušené brusle a začal běhat po stadionu. Mohli spolu hrát téměř naslepo, Mareš cítil, kde se jeho spoluhráč objeví a kam přihrát. Tentokrát se jim však vůbec nedařilo. Tesla naštěstí vyhrála a fámy byly zažehnané. Až po utkání se Pokorný přiznal, že ve skutečnosti brusle zapomněl doma. A ty, které na poslední chvíli sehnal, se hodily sotva na rybník…

Otakar Mareš byl trenérem družstva žáků, které získalo titul mistra ČSSR. Rozhodující zápas se hrál v Topolčanech a velkou oporou byl brankář Dominik Hašek. Trenér Mareš měl pro jeho výkony jen samá slova chvály. Byl jedním z prvních, kdo každého přesvědčoval, že o tom chlapci ještě hodně uslyšíme. Naplnilo se každé jeho slovo.

V letech 1977 až 1979 vedl tři sezony ligové mužstvo Tesly. Jeho asistentem byl dlouholetý spoluhráč Horymír Sekera. Výsledky nebyly oslnivé, blížila se další generační výměna. Přesto si Mareš stále zachovával klidnou hlavu. Jeho rozhodnutí či gesta nikdy nebyla unáhlená, každý tah měl předem důkladně promyšlený.

Ing. Mareš byl jedním z hlavních iniciátorů historického zájezdu dorostenců Pardubic do Kanady, kde družstvo dosáhlo velkého úspěchu. Prvoligový dres Pardubic oblékal i jeho syn Otakar.