11.04.2023
Redakce

Zpátky do Slezska. Dynamo se pokusí odvrátit mečbol Třince

Semifinále Generali Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy mezi Pardubicemi a Třincem se vrací zpátky do Werk arény a ve výhodnější pozici jsou v současné chvíli Oceláři, kteří si na východě Čech zařídili mečbol. Dynamo tedy musí vyhrát, aby sérii ještě jednou vrátilo zpět domů k eventuálnímu poslednímu sedmému zápasu. Šesté utkání se odehraje ve středu 12. dubna od 17 hodin.

6. semifinále: HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice - sleduj ONLINE

Stojí za připomenutí

  • Stav série je 3:2 v prospěch Třince. Pokud tedy Pardubice nedokážou zvítězit, letošní play off pro ně končí.
  • Dynamo a Oceláři se v letošní sezoně potkali celkem devětkrát. Pětkrát z toho vyšli vítězně Východočeši.
  • Oběma týmům už se jednou během série podařilo udržet čisté konto. Slezané dokázali udržet soupeře na uzdě v druhém utkání, kde zvítězili 3:0, zatímco svěřenci Radima Rulíka neinkasovali v zápase čtvrtém, v němž triumfovali 2:0.

Z kabiny Dynama

Dynamo se nachází v obtížné situaci. Semifinálová série se znovu přesouvá do Slezska a domácí Třinec se bude před vlastními fanoušky ucházet o postup do finále. Pardubice tak musí nejúspěšnější tým play off posledních let porazit dvakrát po sobě, aby postoupily. Konkrétně v letošním ročníku se Východočechům podařilo Oceláře dvakrát po sobě přemoci ve dvou případech. Na začátku sezony v září zvítězilo Dynamo 4:3 v prodloužení a hned v další vzájemné bitvě o měsíc později 3:2. Podruhé se to povedlo v rámci 41. kola, kde Pardubice zvítězily suverénně 4:0, a v rámci prvního duelu play off, z něhož si odnesly vítězství 4:2.

„Musíme hrát úplně stejně, jako jsme hráli v pondělí v první třetině. Pokud udržíme takové tempo celý zápas, vyhrajeme,“ říká k šestému utkání semifinále útočník Tomáš Hyka. „Vracíme se do Třince, ale chceme se ještě jednou vrátit domů. Soupeři zbývá jeden zápas, nám dva. Pořád je to otevřené. Věříme, že tam dokážeme vyhrát, už jednou jsme ukázali, že to jde,“ doplňuje obránce Jan Kolář.

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Will – T. Dvořák, Košťálek, D. Musil, Čerešňák, Vála, J. Kolář, Hrádek – Cienciala, L. Sedlák, Hyka – R. Kousal, Zohorna, Radil – Mandát, A. Musil, Vondráček – Říčka, Rákos, Paulovič.

Aktuálně od soupeře

Oceláři naopak dostali sérii přesně tam, kam potřebovali. Mají mečbol a před vlastními fanoušky si mohou zajistit postup do svého čtvrtého finále v řadě. V posledním utkání v enteria areně rozhodovala podle hlavního trenéra Třince Zdeňka Motáka především trpělivost. „Důležité bylo, že jsme přečkali drtivý tlak domácích v první třetině bez obdržené branky. Stěžejní pak byla druhá třetina, kterou jsme vyhráli a šli jsme do vedení, které jsme udrželi do konce,“ hodnotil páté měření sil v semifinále.

Útočník Martin Růžička zároveň ale upozorňuje, že série stále neskončila. „Jsme rádi, že jsme vyhráli, ale prakticky nic není hotové. Jedeme domů a připravíme se na šestý zápas,“ připomíná zkušený extraligový centr. „Pardubice jsou ve všech zápasech aktivní, hrají skvěle. My víme, že nemáme ještě vůbec nic vyhráno. Udělali jsme krok, vedeme 3:2 a víme, že není hotovo. Takhle se budeme připravovat,“ dodává.

Hvězda v týmu soupeře:

Martin Růžička. Třetí nejproduktivnější hráč play off Tipsport extraligy se v předchozím zápase v enteria areně trefil celkem dvakrát. Jednalo se o Růžičkovy první dvě branky v sérii, dosud pouze u gólů asistoval a to ve dvou případech. Společně s Andrejem Nestrašilem je tedy nejnebezpečnějším útočníkem semifinálové série, oba mají na svém kontě čtyři body.

Sestava Třince z minulého utkání:

Kacetl – Smith, Marinčin, J. Jeřábek, Kaňák, Doudera, Mar. Adámek, Čukste – Chmielewski, Marcinko, M. Růžička – Nestrašil, M. Roman, Kurovský – Hudáček, Voženílek, Dravecký – Svačina, Vrána, Hrňa.

Hráli v týmu soupeře

KLUBHRÁČI
HC Dynamo Pardubice
David Musil, David Cienciala, Daniel Rákos
HC Oceláři TřinecOndřej Kacetl, Tomáš Marcinko, Daniel Voženílek